Leerlingen bedenken creatieve oplossing om energie op te wekken tijdens langdurige ruimtereis
Op dinsdag 21 november 2023 zijn 215 basisschoolleerlingen van Scholengroep Hannah bij elkaar gekomen voor een onderzoekswedstrijd. Zij deelden aan elkaar en aan verschillende juryleden welk probleem en oplossing ze hadden bij het vraagstuk: Kies een menselijk, fysiek, technisch of sociaal probleem uit waar je mee te maken kunt krijgen tijdens een langdurige ruimteverkenning in of binnen ons zonnestelsel. Leerlingen van de Dr. Albertus Risaeusschool (ARS) uit Hardenberg bedachten een oplossing voor het opwekken van energie in de ruimte. Pabo-studenten van Viaa begeleiden de onderzoekswedstrijd.
De afgelopen weken werkten de 10 verschillende bovenbouwklassen onder leiding van hun leerkrachten en twee PABO studenten van Hogeschool VIAA, op de eigen school aan hun onderzoek. Ze zijn op zoek gegaan naar mogelijke problemen en oplossingen rondom het vraagstuk en mochten daarvoor contact leggen met verschillende ruimte-experts. Tijdens de wedstrijddag van 21 november deelden de leerlingen hun eigen bedachte oplossing met andere teams en meerdere experts. ARS uit Hardenberg werd winnaar onderzoek en De Bron uit Enschede winnaar beste samenwerking. Leerlingen van de scholen Morgenster uit Hardenberg, Domino uit Den Ham en De Fakkel uit Almelo hadden elk een prijs gewonnen voor de beste oplossing van hun regio.
Robotfiets voor opwekken energie
ARS uit Hardenberg bedacht een oplossing voor het gebrek aan energie in de ruimte. Bij het wegvallen van zonnepanelen door breukschade bedachten zij de mogelijkheid om met een robotfiets energie op te wekken. Maar wat doe je als blijkt dat de robotfiets ook leeg kan lopen door gebrek aan energie? Ook hiervoor hadden de leerlingen een oplossing. Na overleg met ruimte-experts vanuit diverse richtingen, werd de mens ingezet om deze energie te regelen. Hoe? Door lekker te fietsen in de ruimte om zo energie op te wekken voor de dynamo voor de robot!
Je stem laten horen!
De onderzoekswedstrijd wordt georganiseerd door het lectoraat Goede Onderwijspraktijken van Hogeschool Viaa en de Scholengroep Hannah. Zij werken samen aan een nieuwsgierige, onderzoekende houding. Ze vinden het belangrijk dat je als leerling vragen durft te stellen, je vanuit nieuwsgierigheid je stem laat horen, en dat je als kind verantwoordelijkheid leert te nemen om wat te doen met jouw ideeën.