Leerlingen bedenken creatieve oplossingen voor vraagstukken in hun schoolomgeving

Op dinsdag 8 april 2025 kwamen ruim 250 basisschoolleerlingen van Scholengroep Hannah samen voor een inspirerende onderzoekswedstrijd. Tijdens deze dag presenteerden zij hun creatieve oplossingen voor een probleem uit de eigen gemeente. Het uitgangspunt: kies een bestaand probleem in je omgeving en verbeter een bestaande oplossing of bedenk een nieuwe uitvinding.

De leerlingen presenteerden hun ideeën aan elkaar én aan verschillende juryleden en experts. Alle deelnemende scholen toonden meerdere oplossingen voor uiteenlopende maatschappelijke of praktische vraagstukken. Het winnende idee was een puntenmachine voor zwerfafval, bedacht door leerlingen van de ARS (Dr. Albertus Risaeusschool) uit Hardenberg.

De afgelopen weken werkten veertien bovenbouwklassen, samen met hun leerkrachten en de pabo-studenten, op hun eigen school aan het onderzoek. Ze kozen een probleem uit hun directe omgeving en gingen op zoek naar een praktische oplossing. De onderzoekswedstrijd werd begeleid door pabo-studenten van Hogeschool Viaa, die ook betrokken waren bij de jurering.

Slimme oplossingen en sterke teams bekroond
Tijdens de wedstrijddag op 8 april presenteerden de leerlingen hun bedachte oplossingen aan andere teams en diverse experts. Er waren prijzen in verschillende categorieën:

  • Beste onderzoeksproces: De leerlingen van De Regenboog uit Mariënberg wonnen deze prijs. Ze zetten enquêtes uit, verwerkten de resultaten in grafieken en berekenden de kosten van hun oplossing.
  • Beste samenwerking: De leerlingen van de Casper Diemer vielen op door hun goede onderlinge samenwerking.
  • Meest innovatieve oplossing: Deze prijs ging naar drie teams: de puntenmachine voor zwerfafval van de ARS (Albertus Risaeusschool), een tienerplek ontworpen door leerlingen van De Morgenster, en een verbeterd schoolplein van De Doekes.

Onderzoek vanuit de leefwereld van kinderen
Tijdens het onderzoek namen leerlingen contact op met experts, zetten enquêtes uit en werkten hun oplossingen zorgvuldig uit. Het was geweldig om te zien hoe betrokken en gemotiveerd ze waren – juist omdat de vraagstukken zo dicht bij hun eigen belevingswereld lagen.

Je stem laten horen!
De onderzoekswedstrijd is een initiatief van het lectoraat Goede Onderwijspraktijken van Hogeschool Viaa en Scholengroep Hannah. Samen stimuleren zij een nieuwsgierige, onderzoekende houding bij leerlingen. Ze vinden het belangrijk dat kinderen vragen durven te stellen, hun stem laten horen vanuit nieuwsgierigheid, en leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun ideeën.