Terugblik op de TEPE-conferentie 2025: Onderwijs als bruggenbouwer
Van 21 tot en met 23 mei was Hogeschool Viaa gastheer van de internationale TEPE conferentie. Onderzoekers, beleidsmakers en lerarenopleiders uit heel Europa kwamen samen rond één centrale vraag: hoe kunnen leraren(opleidingen) bruggen bouwen tussen onderwijs, samenleving en beleid?
Tijdens de opening verwelkomde Gerdien Groen, lid van het College van Bestuur van Viaa, de deelnemers met een krachtige metafoor: de rode Hanzebrug – te zien op de conferentieafbeelding en voor velen letterlijk de toegang tot Zwolle. “De brug is vernoemd naar de Hanze: een netwerk van steden dat ooit floreerde dankzij samenwerking en gedeeld belang. Net als leraren en lerarenopleiders verbond deze brug mensen, plaatsen en perspectieven. Maar de geschiedenis leert ook: verbinding is kwetsbaar. Zonder gedeelde doelen en onderlinge betrokkenheid valt een brug uiteen.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Een conferentie die raakt
De openingsspeech van Kathleen Lynch zette direct de toon: scherpe kritiek op het dominante, cijfergedreven onderwijsideaal en een pleidooi voor een onderwijssysteem waarin zorg, verbondenheid en sociale rechtvaardigheid centraal staan. In haar woorden: “We must move beyond individualism and neoliberalism—education is a collective responsibility, rooted in care and justice”.
Tekst gaat verder onder de foto.
Zwolle als praktijkvoorbeeld
Wethouder Michiel van Willigen (Jeugd, Gemeente Zwolle) benadrukte in zijn bijdrage hoe gemeente en onderwijs samen optrekken in het versterken van de ontwikkelkansen van kinderen en jongeren. Met initiatieven als ondersteuningsteams op scholen, het programma THINK en de Campus Kind & Educatie laat Zwolle zien hoe visie en samenwerking in de praktijk uitwerken.
Dialoog tussen praktijk, beleid en onderzoek
Wat deze conferentie zo bijzonder maakte, was de diversiteit en diepgang in gesprekken. Van onderzoek naar onderwijssystemen in Kosovo tot een inspirerend panelgesprek over alternatieve leertrajecten in het Nederlandse voortgezet onderwijs. Ook het Ierse framework voor leiderschap bood stof tot nadenken: welke waarden willen we écht terugzien bij studenten, docenten en schoolleiders?
Een sense of belonging
De rode draad door veel sessies: onderwijs heeft een belangrijke maatschappelijke opdracht. In een tijd van polarisatie, prestatiedruk en systeemdenken vraagt dit om moed, visie én samenwerking. Zoals een deelnemer het treffend zei: “In verbondenheid ligt de sleutel.”
We kijken terug op een inspirerende en confronterende conferentie die vraagt om vervolg. Want bruggen bouwen doen we niet alleen — dat vraagt om collectieve beweging.