Trots! Tweede jaar op rij dat een Viaa-student is genomineerd voor de prestigieuze Anna Reynvaan Studentenprijs

Voor het tweede jaar op rij is een verpleegkundestudent van Hogeschool Viaa genomineerd voor de Anna Reynvaan Studentenprijs. Natasja van de Streek heeft een artikel geschreven over palliatieve sedatie en of dit het overlijden van een patiënt versnelt. Met dit artikel is zij één van de drie genomineerde studenten. Op donderdag 11 mei vindt ’s middags de Genomineerdenbijeenkomst plaats waarop Natasja haar artikel presenteert, en ’s avonds wordt tijdens het Anna Reynvaanevent de prijs uitgereikt. We wensen Natasja veel succes!

Natasja is voltijd duaal student, dat betekent dat ze naast haar studie op Hogeschool Viaa ook een baan heeft als verpleegkundige. Ze werkt in het St. Jansdal in Harderwijk. Ze vertelt: “Ik heb afgelopen half jaar de minor Palliatieve zorg gevolgd, hiervoor heb ik in een hospice vrijwilligerswerk gedaan. Eén van de opdrachten van de minor was het schrijven van een artikel over een onderwerp dat ons interesseert. Ik heb een artikel geschreven over palliatieve sedatie. Ik heb gekeken of palliatieve sedatie het overlijden versnelt, net als euthanasie dat zou doen. Patiënten en zorgverleners lijken namelijk vaak het verschil niet te weten, waardoor er misverstanden ontstaan. Met mijn artikel wilde ik duidelijkheid creëren over palliatieve sedatie en duidelijk maken dat palliatieve sedatie het overlijden niet versnelt.”

Anna van Reynvaan (1844-1920) stond aan de wieg van de professionalisering van de verpleging. Ze was één van de eerste vrouwen die de verpleegsteropleiding van het Witte Kruis volgde. Daarna zette ze zich actief in voor het beroep en speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de eerste beroepsorganisatie van Nederland. Daarom is deze jaarlijks terugkerende week met lezingen en activiteiten naar haar vernoemd.