Persoonsgerichte zorg in de eerste lijn

Ben je een zorgprofessional op niveau 4? En wil je graag zorg verlenen waarbij de persoon en niet de ziekte centraal staat? Dan is de cursus ‘Persoonsgerichte zorg in de eerste lijn’ bij Hogeschool Viaa iets voor jou! Doktersassistenten niveau 4 krijgen na certificering van deze cursus toegang tot de 1-jarige opleiding tot ‘Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk’ bij Hogeschool Viaa.

Wat is persoonsgerichte zorg?

Persoonsgerichte zorg kenmerkt zich doordat de zorgprofessional samen met de patiënt beslissingen maakt over de zorg en behandeling. Deze gezamenlijke beslissingen kunnen leiden tot meer cliënttevredenheid, beter geïnformeerde cliënten, betere therapietrouw en een betere relatie tussen patiënt en zorgverlener. Uit onderzoek door de Patiëntenfederatie Nederland (2017) blijkt dat vrijwel alle patiënten samen met hun zorgverlener willen beslissen.

Vanuit deze kennis is de ‘3 goede vragen’-campagne gestart. Deze internationale campagne heeft de Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten in 2015 in Nederland gelanceerd door de drie vragen te vertalen naar het Nederlands. De vragen die hierbij centraal staan zijn:

  1. Wat zijn de mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in deze specifieke situatie?

Betere zorg zou moeten beginnen met een goed gesprek van waaruit je vervolgens een actieve rol van de patiënt probeert te stimuleren.

Inhoud van de cursus

In deze cursus willen we aandacht besteden aan het begeleiden van mensen met of zonder voldoende gezondheidsvaardigheden waarbij er aandacht wordt gegeven aan hulpmiddelen die hierbij ingezet kunnen worden, zoals het leefstijlroer, positieve gezondheid, gebruik van EHealth en zorg op afstand.

De lesstof is gebaseerd op actuele inzichten en gaat over persoonsgerichte zorg en communicatie, kritisch redeneren, professionele verslaglegging en het maken van een individueel zorgplan. Deze kennis en vaardigheden kun je direct toepassen in de dagelijkse zorgpraktijk en draagt bij aan jouw professionalisering. Daarnaast neem je deel aan een hbo-capaciteitentoets, waarmee je gericht advies krijgt over het volgen van een eventuele vervolgopleiding op hbo-niveau. De cursus wordt afgesloten met een certificaat.

Praktische informatie

Op vier cursusdagen gaan we de verdieping zoeken aan de hand van de opdrachten die de cursist thuis en in de beroepspraktijk voorbereidt. De cursus zal, inclusief de cursusdagen, ongeveer 100 uur in beslag nemen.

De Cursus Persoonsgerichte zorg in de eerste lijn wordt aangeboden op woensdagen op Hogeschool Viaa.

De cursusdagen zijn:

  • 29 maart 2023
  • 19 april 2023
  • 17 mei 2023
  • 7 juni 2023

De kosten voor de cursus Persoonsgerichte zorg in de eerste lijn van Hogeschool Viaa bedragen €1200,- (inclusief een hbo-capaciteitentest). Ook is deze cursus in het STAP scholingsregister opgenomen. Hier vind je alle informatie over het STAP-budget.

Zou je je willen inschrijven? Stuur dan een mail naar studentenzaken@viaa.nl om een inschrijfformulier te ontvangen!

Heb je nog vragen?

Heb je interesse in deze cursus? Laat dit weten via secretariaatpoh@viaa.nl. Wij zorgen dat je op de hoogte wordt gehouden van alle actuele informatie rondom inschrijving.