Persoonsgerichte zorg in de eerste lijn

Ben je een zorgprofessional op niveau 4? En wil je graag zorg verlenen waarbij de persoon en niet de ziekte centraal staat? Dan is de cursus ‘Persoonsgerichte zorg in de eerste lijn’ bij Hogeschool Viaa iets voor jou!

Doktersassistenten niveau 4 krijgen na certificering van deze cursus toegang tot de 1-jarige opleiding tot Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk bij Hogeschool Viaa.

Wat is persoonsgerichte zorg?

Persoonsgerichte zorg kenmerkt zich doordat de zorgprofessional samen met de patiënt beslissingen maakt over de zorg en behandeling. Deze gezamenlijke beslissingen kunnen leiden tot meer cliënttevredenheid, beter geïnformeerde cliënten, betere therapietrouw en een betere relatie tussen patiënt en zorgverlener. Uit onderzoek door de Patiëntenfederatie Nederland (2017) blijkt dat vrijwel alle patiënten samen met hun zorgverlener willen beslissen.

Vanuit deze kennis is de ‘3 goede vragen’-campagne gestart. Deze internationale campagne heeft de Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten in 2015 in Nederland gelanceerd door de drie vragen te vertalen naar het Nederlands. De vragen die hierbij centraal staan zijn:

  1. Wat zijn de mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in deze specifieke situatie?

Betere zorg zou moeten beginnen met een goed gesprek van waaruit je vervolgens een actieve rol van de patiënt probeert te stimuleren.

Inhoud van de cursus

In deze cursus willen we aandacht besteden aan het begeleiden van mensen met of zonder voldoende gezondheidsvaardigheden waarbij er aandacht wordt gegeven aan hulpmiddelen die hierbij ingezet kunnen worden, zoals het leefstijlroer, positieve gezondheid, gebruik van EHealth en zorg op afstand.

De lesstof is gebaseerd op actuele inzichten en gaat over persoonsgerichte zorg en communicatie, kritisch redeneren, professionele verslaglegging en het maken van een individueel zorgplan. Deze kennis en vaardigheden kun je direct toepassen in de dagelijkse zorgpraktijk en draagt bij aan jouw professionalisering.

Daarnaast neem je deel aan een hbo-capaciteitentoets, waarmee je gericht advies krijgt over het volgen van een eventuele vervolgopleiding op hbo-niveau. De cursus wordt afgesloten met een certificaat.

Praktische informatie

Lesdagen en studieduur

De cursus Persoonsgerichte zorg in de eerste lijn wordt aangeboden op Hogeschool Viaa en zal in het najaar van 2024 plaatsvinden op 23 september, 4 november en 2 december. In het voorjaar van 2025 vindt de cursus plaats op 10 maart, 7 april en 12 mei.

Op deze drie cursusdagen gaan we de verdieping zoeken aan de hand van de opdrachten die de cursist thuis en in de beroepspraktijk voorbereidt. De cursus zal, inclusief de cursusdagen, ongeveer 100 uur in beslag nemen.

Kosten

De kosten voor de cursus Persoonsgerichte zorg in de eerste lijn van Hogeschool Viaa bedragen € 1000,- (inclusief een hbo-capaciteitentest).

Zou je je willen inschrijven? De inschrijfpagina is hier te vinden.

Heb je nog vragen?

Heb je interesse in deze cursus of heb je nog vragen? Schroom dan niet om Connie Bakker te benaderen. Zij zorgt dat je op de hoogte wordt gehouden van alle actuele informatie rondom inschrijving.