Universitaire Pabo

Het beste van twee werelden

Je hebt een vwo-diploma op zak, je kunt naar de universiteit. De wereld van de wetenschap ontdekken. Maar je wilt ook graag voor de klas. Met de Universitaire Pabo combineer je het beste van twee werelden. De Vrije Universiteit in Amsterdam en Hogeschool Viaa zijn onderwijsinstellingen die samen dit traject vormgeven.

Ga snel naar:

 

Meeloopdag

Wil je een dagje meelopen om te ervaren of de Universitaire Pabo wat voor je is? Dat kan. Stuur een berichtje aan ons en dan proberen we of je kunt kennismaken met één van onze studenten in deze route en bijv. een online college bij Viaa samen kunt volgen zodat je kennis kunt maken met de leerstof.

Lees hier de ervaringen van student Joanne Westerink
Lees hier alle informatie over online meeloopcolleges bij Viaa

Tijdens je opleiding

Praktische informatie

Twee dagen in de week volg je colleges aan de Vrije Universiteit Amsterdam, bij de faculteit Pedagogische Wetenschappen. De lesdagen zijn maandag en woensdag. Een dag in de week krijg je colleges bij de Pabo van Hogeschool Viaa in Zwolle. Deze lesdag is vanaf september 2021 op de donderdag.

De basis voor deze colleges zijn kenmerkende praktijksituaties voor het werk in de klas. Een dag in de week sta je voor de klas. De overige dag besteed je aan het maken van een portfolio. Hiermee toon je aan dat je goed functioneert in de zogenaamde kenmerkende situaties. En dat je theorie en praktijk met elkaar weet te verbinden.

Je bent voor de Universitaire Pabo wettelijk collegegeld verschuldigd bij Viaa, bij de VU krijg je vrijstelling van het collegegeld mits je een Bewijs betaald collegegeld kunt overleggen. Deze kun je opvragen via Studentenzaken@viaa.nl.

Inhoud van de studie

Tijdens je studie kies je een specialisme op het gebied van pedagogiek of didactiek. Je leert welke verschillen tussen kinderen er zijn. En vooral ook hoe je ermee moet omgaan. Niet alleen culturele of morele verschillen krijgen aandacht, maar ook verschillen in gedrag en leercapaciteit. Voortdurend moet je de wetenschappelijke kennis die je in Amsterdam opdoet, toepassen in je eigen lessen.

Na je opleiding

Na de Universitaire Pabo kun je diverse nascholingscursussen of post-hbo-opleidingen en masterstudies volgen bij Hogeschool Viaa.

Lees meer over de nascholing bij Hogeschool Viaa

Studentprofiel

Twee studies in vier jaar. Daarvoor moet je stevig in je schoenen staan. Gemotiveerd om verbeteringen in het primair onderwijs aan te brengen. Niet bang voor wetenschappelijke literatuur. Flexibel genoeg om te schakelen tussen theorie en praktijk. Enthousiast en creatief om vernieuwende ideeën te ontwikkelen en te delen.

Wat brengt het jou?
De Universitaire Pabo levert je twee kostbare papiertjes op: een bachelor Pabo en een bachelor Pedagogische Wetenschappen. Dat betekent dat je bredere mogelijkheden hebt op de arbeidsmarkt. In vier jaar heb je alles geleerd om een gedreven leerkracht te worden. En je bent bovendien een goede pedagoog die onderzoeksresultaten kan vertalen naar de praktijk.

Heb je nog vragen?

Wil je meer weten over de Universitaire Pabo?  Neem dan contact op met opleidingsvoorlichter Jan Jaap Zijlstra.

Vraag de voltijdfolder aan