Studiekeuzecheck

Hogeschool Viaa organiseert het hele jaar door activiteiten die jou kunnen helpen om een studiekeus te maken, zoals open dagen, meeloopdagen en proefstudiedagen. Daarnaast bieden we voorafgaande aan het studiejaar aankomende voltijd studenten een (verplichte) studiekeuzecheck aan.

Deze studiekeuzecheck zal bestaan uit een aantal digitale tests, waarin je vragen beantwoordt over jezelf. De tests gaan over jouw beeld van de opleiding, je capaciteiten, je motivatie en je studiegedrag. De inlogcode voor de digitale vragenlijst wordt per e-mail verstuurd nadat je een verzoek tot inschrijving via Studielink hebt gedaan. Je kunt de digitale test thuis maken.

Let op! Pilot met nieuwe vragenlijst voor aspirant Pabo-studenten
Op het ogenblik wordt bij de Pabo een pilot voor een nieuwe studiekeuzecheck getest. Dit is een kortere vragenlijst die zo’n 15 a 20 minuten duurt.

In deze studiekeuzecheck ligt een sterkere focus op vragen over de inhoud van de opleiding. De aspirant student krijgt een beter beeld van zijn interesses en competenties en of deze goed bij de opleiding passen. Ook wordt er in de nieuwe studiekeuzecheck aandacht besteed aan persoonlijke begeleiding, zodat Viaa haar aankomende studenten zo goed mogelijk kan helpen. 

De test

Het is belangrijk dat je de test in alle rust en zelf maakt. Op die manier geven de uitslagen een eerlijk beeld. De test kost je ongeveer 1,5 uur. Communiceer het thuis dus goed, als je een poosje niet gestoord wilt worden. Als je eenmaal aan een test begonnen bent, moet je deze ook afmaken. Sommige onderdelen van de test krijg je waarschijnlijk niet af (taal, rekenen). Dit is normaal, dus je hoeft hiervan niet in paniek te raken. De rapportage mag je bij de start van je studie inbrengen bij studieloopbaanbegeleiding. Je kunt dan met je docent bespreken hoe je ervoor kunt zorgen dat je je studie met succes doorloopt. Je bent dit trouwens niet verplicht.

Geen bindend advies

De testrapportage wordt naar Hogeschool Viaa gestuurd, maar je krijgt ook zelf een exemplaar. De rapportage wordt vervolgens beoordeeld door één van de docenten van jouw opleiding, waarna je een uitnodiging krijgt voor een gesprek op de Instroomdag. Bereid je goed voor op deze gesprekken door je rapportage door te nemen en eventuele vragen te noteren. Na het gesprek met de opleiding ontvang je binnen enkele weken een studiekeuzeadvies. Dit advies kan positief zijn of negatief.

Het advies dat we je geven, is niet bindend: dit betekent dat je het niet per se hoeft op te volgen. Een positief advies verplicht je dus tot niets. Wanneer je een negatief advies krijgt, is het wel verstandig om je inschrijving nog eens serieus te overwegen. Het gaat om jouw toekomst! Misschien ben je bij een andere opleiding of op een ander niveau beter op je plek.

Welkomdag

Na je inschrijfverzoek en het maken van je studiekeuzecheck ontvang je een uitnodiging voor de Welkomdag. Op deze dag ontmoet je alvast andere aspirant-studenten, maak je kennis met de opleiding en heb je een gesprek met een docent over de uitslag van de studiekeuzecheck.

De Welkomdag is voor de aspiranten die zich hebben ingeschreven voor een vol- of deeltijdopleiding.

Heb je nog vragen?

Heb je vragen over je inschrijving en het verzenden van de test? Dan kun je contact opnemen met Studentenzaken. Wil je graag doorpraten over de uitslag van de test of heb je een vraag over de opleiding? Bel of mail dan met de onderstaande contactpersoon van de opleiding.