Toelatingsexamen

Om de opleiding Theologie, GL, Verpleegkunde, Pabo of Social Work te kunnen volgen, moet je over een havo- of vwo-diploma beschikken. Of je moet een mbo-opleiding op niveau 4 hebben afgerond. Voldoe je niet aan deze toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je het toelatingsexamen doen.

Aanmelden

Om je aan te melden voor het toelatingsexamen voor een van de hierboven genoemde opleidingen, vul je het aanmeldingsformulier in. Je ontvangt van Viaa vervolgens een machtigingsformulier. Zodra deze bij ons binnen is, ontvang je bericht over de datum waarop je het toelatingsexamen kunt doen. Je kunt deelnemen aan dat examen binnen maximaal twee jaar voorafgaand aan de officiële start van de gewenste studie.

De toelatingsexamens vinden plaats op de volgende data van 9.30-12.30 uur:

  • Donderdag 17-10-2019
  • Maandag 02-12-2019
  • Maandag 13-02-2020
  • Maandag 23-03-2020
  • Donderdag 23-04-2020
  • Maandag 25-05-2020
  • Maandag 22-06-2020
  • Donderdag 27-08-2020
Meld je aan voor het toelatingsexamen

Hoe verloopt het examen?

We vragen je om voorafgaand aan de dag van het toelatingsexamen een portfolioformulier in te vullen en te mailen naar Jacqueline Wermink (secretariaat Toelatingsexamen), j.wermink@viaa.nl.  Hieronder kun je het portfolioformulier downloaden.

Op de dag van het toelatingsexamen meld je je bij de receptie van Hogeschool Viaa. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Het examen duurt ongeveer 2 tot 3 uur en wordt per computer afgenomen. Het examen omvat een capaciteitentest en een motivatie- en leerstijlenvragenlijst. De capaciteitstest meet je werk- en denkniveau, waarbij vooral wordt ingezoomd op inzicht en aanleg. De vragenlijst meet welk zelfbeeld je hebt met betrekking tot motivatie en leerstijlen.

Binnen twee weken nadat je het examen hebt afgelegd, ontvang je de uitslag. Bij een voldoende beoordeling ontvang je een certificaat dat een jaar geldig is. Met dit certificaat kun je je inschrijven voor de gewenste opleiding aan Hogeschool Viaa.

Overige informatie

Het toelatingsexamen kost € 75,- (prijswijzigingen onder voorbehoud). Na je aanmelding voor het toelatingsexamen krijg je een machtigingsformulier toegestuurd. Zodra deze bij ons binnen is, ontvang je een uitnodiging voor het toelatingsexamen.

Heb je het toelatingsexamen gehaald en het certificaat ontvangen, dan ben je niet verplicht een studiekeuzecheck te doen.

Lees meer over de studiekeuzecheck

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het toelatingsexamen? Neem dan contact op met de opleidingsvoorlichter.