Toelatingsexamen (21+ toets)

Om de bachelor- en Ad-opleidingen te kunnen volgen, moet je over een havo- of vwo-diploma beschikken. Of je moet een mbo-opleiding op niveau 4 hebben afgerond. Voldoe je niet aan deze toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je het Toelatingsexamen (21+ toets) doen.

Voor de nascholing Praktijkondersteuner Huisartsenzorg en de post-hbo-opleidingen Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg en Palliatieve zorg gelden aparte instroomcriteria. Als er twijfels zijn over de haalbaarheid van de cursus door een aspirant, kan gevraagd worden het Toelatingsexamen (21+ toets) te maken.

Aanmelden

Om je aan te melden voor het toelatingsexamen voor een van de hierboven genoemde opleidingen, vul je het aanmeldingsformulier in en betaal je toelatingsexamen via de webshop.

De toelatingsexamen (21+ toets) vinden plaats op de volgende data van 9.00-12.30 uur:

  • Maandag 25 maart 2024
  • Donderdag 25 april 2024
  • Donderdag 23 mei 2024
  • Maandag 24 juni 2024
  • Donderdag 29 augustus 2024
Meld je aan voor het toelatingsexamen
Naar de webshop om te betalen

Hoe verloopt het examen?

We vragen je om voorafgaand aan de dag van het toelatingsexamen een portfolioformulier in te vullen en te mailen naar Jacqueline Wermink (secretariaat Toelatingsexamen), j.wermink@viaa.nl.

Op de dag van het toelatingsexamen meld je je bij de receptie van Hogeschool Viaa. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Het examen duurt ongeveer drie uur en wordt per computer afgenomen. Het examen omvat een capaciteitentest, een taaltoets en een motivatie- en leerstijlenvragenlijst. De capaciteitentest meet je werk- en denkniveau, waarbij vooral wordt ingezoomd op inzicht en aanleg.

Aan de hand van de taaltoets wordt gekeken of je voldoet aan het minimale taalniveau voor een hbo-opleiding. Daarnaast wordt er door middel van de toets gekeken of er problemen zijn te verwachten rondom het schrijven van teksten.

De vragenlijst meet welk zelfbeeld je hebt met betrekking tot motivatie en leerstijlen.

Binnen twee weken nadat je het examen hebt afgelegd, ontvang je de uitslag. Bij een voldoende beoordeling ontvang je een certificaat dat twee jaar geldig is. Met dit certificaat kun je je inschrijven voor de gewenste opleiding aan Hogeschool Viaa.

Overige informatie

Het toelatingsexamen kost € 75,- (prijswijzigingen onder voorbehoud). Na je aanmelding kun je via de webshop betalen voor het examen. Zodra de betaling bij ons binnen is, ontvang je een uitnodiging en verdere informatie voor het toelatingsexamen.

Heb je het toelatingsexamen gehaald en het certificaat ontvangen, dan ben je niet verplicht een studiekeuzecheck te doen.

Lees meer over de studiekeuzecheck

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het toelatingsexamen? Neem dan contact op met de opleidingsvoorlichter.