Interactieve deelsessies bij Werkplaatsevent 'Trots en troubles'
Interactieve deelsessies bij werkplaatsevent 'Trots en troubles'
De tweede helft van de middag op dinsdag 18 maart 2025 gaan we uiteen in kleinere groepen. Er zal keuze zijn uit verschillende interactieve deelsessies, die we in twee rondes aanbieden. Bij binnenkomst kun je bij de inschrijftafel je keuze maken door voor beide deelsessies een kaartje mee te nemen. Op = op!
Hieronder kun je vast lezen wie deze deelsessies zal verzorgen en wat de inhoud hiervan is.
Ronde 1 | Ronde 2 |
Botsende logica’s in het sociaal domein Ard Sprinkhuizen en Carla Kolner |
Sociaal werk: Handelen met Arendt Jeannette Hartman |
De kracht van sociaal werk bij onrust in de samenleving René van Rijn |
De kracht van sociaal werk bij onrust in de samenleving René van Rijn |
Doe als Sisyphus: mik op de maan! Erik van der Spek |
Doe als Sisyphus: mik op de maan! Erik van der Spek |
Van bijstand naar baan: samenwerking als sleutel Laura van Berkum en Erik Tichelaar |
‘Op welke vraag ben jij een antwoord?’ Rob van der Zwan |
Trots op bruggenbouwers Aron Leijenhorst |
Trots op bruggenbouwers Aron Leijenhorst |
Trots en troubles van participatie Jaap Roose en Anne-Dreke Deddens |
Wachtkracht Iris Passchier en Janine Otten |
‘Op welke vraag ben jij een antwoord?’
Door: Rob van der Zwan, directeur inloophuis MST Tilburg
Je bent actief in het sociale domein als vrijwilliger of als betaalde kracht. Vroeg of laat wordt je geraakt door het leven van andere mensen die op je pad komen. Het zijn de persoonlijke verhalen die binnenkomen, de lotgevallen met vreugde en verdriet, woede en geweld, schuld en schaamte, angst en verlangen. Een groot inlevingsvermogen gaat alleen niet per se samen met een groot oplossend vermogen. Willen helpen is niet automatisch kunnen helpen. Elke sociaal werker heeft zo haar/zijn eigen ‘sociale bloedneuzen’. Tegen deze achtergrond verkennen we dit thema: ‘Op welke vraag ben jij een antwoord?
Sociaal werk: Handelen met Arendt
Door: Jeannette Hartman, docent-onderzoeker NHL Stenden
Er wordt hard gewerkt door sociaal professionals, met passie en professionaliteit. De filosoof Hannah Arendt zou echter de vraag stellen of er niet teveel gewerkt wordt en te weinig gehandeld. Arendt maakt namelijk een onderscheid tussen beide begrippen. Een onderscheid dat helpend kan zijn om te onderzoeken hoe sociaal professionals zich kunnen verhouden tot ervaringen van onrecht in de dagelijkse praktijk. In deze workshop onderzoeken we wat Arendt bedoelt met dit onderscheid en hoe haar perspectief op menselijke waardigheid daarmee samenhangt.
Van bijstand naar baan: samenwerking als sleutel
Door: Laura van Berkum en Erik Tichelaar, Sociaal Wijkteam Zwolle
Tijdens deze workshop nemen Laura van Berkum (sociaal werker) en Erik Tichelaar (senior/kwaliteitsmedewerker Participatie) jullie mee in het werk van het wijkteam en in het samenwerken met inwoners van de gemeente Zwolle die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Hoe ziet de wereld eruit voor iemand met afstand tot de arbeidsmarkt? Tegen welke uitdagingen lopen zij, maar ook de professionals aan? Is het eigenlijk wel goed geregeld in Zwolle? Waar gaat het mis, en waar liggen kansen? Wordt er eigenlijk wel samengewerkt tussen de verschillende organisaties, en tussen afdelingen van de gemeente zelf? Op al deze vragen hopen we in gesprek met jullie als deelnemers tijdens deze workshop een antwoord te geven.
De kracht van sociaal werk bij onrust in de samenleving
Door: René van Rijn, senior opbouwwerker bij Travers Welzijn
Maatschappelijke onrust kan de fundamenten van onze samenleving flink aantasten. Het leidt tot veel onzekerheid, onveiligheid en instabiliteit. Het kan het vertrouwen en de cohesie onder burgers en tussen burgers en overheid ondermijnen. In deze workshop gaan we, aan de hand van praktijkvoorbeelden, op zoek naar de kracht van het sociaal werk en waarom deze zo essentieel is om de stabiliteit in onze samenleving te (waar)borgen. We denken na over de vraag: hoe kunnen sociaal werkers bijdragen aan een veerkrachtige en verbonden samenleving en wat te doen als deze ondermijnd wordt?
Wachtkracht
Door: Iris Passchier en Janine Otten
Het initiatief Wachtkracht is er om de wachttijd te overbruggen van mensen op de wachtlijst binnen de GGZ. Van mens tot mens bespreken we hoe deze wachttijd zo zinvol mogelijk benut kan worden. We bieden een luisterend oor en desgewenst een helpende hand. In deze workshop vertellen we je meer over de impact van Wachtkracht. Ook gaan we graag in gesprek over hoe mensen binnen hun eigen leefomgeving mentaal evenwicht kunnen hervinden.
Trots op bruggenbouwers
Door: Aron Leijenhorst, docent-onderzoeker Hogeschool Inholland
Wat betekent het voor jou om sociaal werker te zijn in tijden van ‘troubles’? En hoe kan jij versterkt worden in het uitoefenen van je beroep? Docent-onderzoeker van het lectoraat Empowerment & Professionalisering van Hogeschool Inholland Aron Leijenhorst deelt graag zijn bevindingen. In de workshop gaan deelnemers in gesprek over de rol van het sociaal werk in de context van ‘verticale polarisatie’ – polarisatie tussen burger en overheid. Hoe kunnen sociaal werkers de kloof tussen burger en overheid overbruggen? Wat is daarvoor nodig? Aron vertelt wat hij hier vanuit onderzoek in heeft ontdekt, en daagt ons uit dit te verbinden met de eigen praktijken.
Botsende logica’s in het sociaal domein
Door: keynote-sprekers Ard Sprinkhuizen en en Carla Kolner
In deze workshop gaan we aan de slag met de botsende logica’s in het sociaal domein. Welk onrecht neem jij waar, en durf jij dan je vinger op te steken? Een interactieve workshop waarbij we elkaar handvatten geven om staande te blijven in de complexiteit van de verbinding tussen sociaal en medisch domein. We denken na over de morele grondhouding van het sociaal werk, hoe we kunnen we vanuit hoop blijven werken, zonder cynisch of onverschillig te worden. Met Ard Sprinkhuizen en Carla Kolner ga je je vast verdiepen in een van de strategieën van werken aan rechtvaardige preventie.
Doe als Sisyphus: mik op de maan!
Door: Erik van der Spek, gids naar avontuur
Het moet anders! Maar ja… Hoe breng je de boel in beweging en zorg je dat het balletje blijft rollen? Wie als geen ander weet hoe je de boel in beweging houdt is Sisyphus. Hij daagde ooit de goden uit en moet nu voor straf de rest van zijn bestaan een rotsblok tegen een berg oprollen. Telkens als hij bijna boven is wordt het hem te zwaar en rolt het rotsblok weer naar beneden. Waar haal je dan de moed vandaan om toch welke dag opnieuw te beginnen? Is het leven dan zinloos of is er overal wel betekenis te vinden? Tijdens deze workshop duiken we in het verhaal van Sisyphus, deelt Erik zijn lessen en inzichten, en brengen we een revolutie teweeg! Zodat je met een mooi verhaal én met praktische tools om jezelf en je eigen verandering in beweging te houden.
Trots en troubles van participatie
Door: Jaap Roose en Anne-Dreke Deddens, docent-onderzoekers Hogeschool Viaa
Wat werkt wel en wat werkt niet in participatieprocessen? Docent-onderzoekers Anne Dreke Deddens en Jaap Roose nemen je mee in een ervaringsgerichte workshop over participatieprocessen waarin ze putten uit de door Anne Dreke ontwikkelde participatiemethode. Ook gaan we in gesprek over hoe je als sociaal werker jouw positie bepaalt wanneer je ziet dat de wens van de bewoner(s) op gespannen voet staat met het beleid of je eigen idealen.