Terugblik: Het glas halfvol - 26 februari 2020
Programma
12.00-12.30 Ontvangst met broodjes
12.30-12.40 Opening door Marja Jager-Vreugdenhil
12.40-14.00 Sprekers Machteld Hubert & Ewoud de Jong
14.00-14.15 Pauze met koffie
14.15-15.00 Werksessie 1
15.00-15.15 Wisselmoment
15.15-16.00 Werksessie 2
16.05-16.30 Plenaire terugkoppeling o.l.v. Marja Jager-Vreugdenhil
16.30-17.00 Borrel en netwerkmoment
Workshops
- Pilot Netwerkgids in het licht van positieve gezondheid
Door: Saskia Dulk (Netwerkgids, MEE IJsseloever) en Jeannette van Harten
(opgeleid) ervarings-deskundige
Kwaliteit van leven, de kern van de pilot Netwerkgids; hoe draagt dit bij aan positieve gezondheid? Op die vraag geeft Saskia Dulk, Netwerkgids van MEE, samen met Jeannette van Harten, ervaringsdeskundige, antwoord in deze workshop.
De pilot Netwerkgids is één van de vijf pilots van het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS. Met als doel het vergroten van de mogelijkheden van passende zorg voor mensen met een complexe zorgvraag. Waarom is ‘volwaardig leven’ een relevant begrip in het licht van positieve gezondheid? Wat zijn de eerste resultaten van de pilot? Welke succesfactoren zien we? En wat kan een ervaringsdeskundige deelnemers meegeven over de meerwaarde van deze positieve aandacht voor passende zorg?
- Herstelcentrum De Ruimte - Een plek voor jezelf
Door: Arvid Storm (ervaringsdeskundige RIBW Groep Overijssel) en Lesley Wintermans (ondersteunend vrijwilliger)
De Ruimte, een herstelcentrum in de Zwolse wijk De Pierik, heeft een open karakter: iedereen is welkom om mee te doen! Je kunt hier werken aan je herstelproces. Binnenlopen is heel laagdrempelig, bij de doordeweekse inloop. De Ruimte is een initiatief van cliënten en ervaringsdeskundigen van de RIBW Groep Overijssel. Recent valt De Ruimte binnen het ‘Netwerk Herstelacademie Zwolle’, samen met Stichting Focus en Lectoraat GGz en Samenleving (Hogeschool Windesheim). Arvid en Lesley vertellen tijdens deze sessie meer over het reilen en zeilen binnen De Ruimte. Zie voor meer informatie alvast de Facebookpagina van De Ruimte.
- Samen in beweging
Door: Marianne Slagter (Psychosomatisch fysiotherapeut), Sylvia Bloemers
(Voorzitter Stichting eerstelijns Gezondheidszorg IJsselmuiden) en Jenneke Bos
(Medewerker Sportstimulering gemeente Kampen)
Tijdens deze actieve werksessie krijgt u informatie over het programma Bewegen op Recept en hoe de methodiek Positieve gezondheid toegepast wordt binnen dit programma van Vitaal IJsselmuiden. Ervaar zelf wat Positieve gezondheid voor u betekent tijdens deze interactieve bijeenkomst!
Werkplaats Sociaal Domein werkt samen met GGD IJsselland, GGD Noord Oost Veluwe en Agora (Academische werkplaats Publieke Gezondheid) aan het project ‘Samen in Beweging met kwetsbare inwoners’. In zes verschillende gemeenten gaan teams van inwoners, zorg- en welzijnsprofessionals en beleidsmedewerkers aan de slag met het vormgeven van verschillende activiteiten die gericht zijn op het in beweging krijgen van inwoners die daarbij ondersteuning nodig hebben. Het uitgangspunt is hierbij de Positieve Gezondheid.
De komende drie jaar zullen deze gemeenten gaan werken met Welzijn op Recept. Eén van de gemeenten die meedoen is de Gemeente Kampen, waarbij we gaan leren van Bewegen op Recept.
- Godsbeeld en persoonlijkheidsproblematiek
Door: Henk Stulp (Docent/onderzoeker Viaa)
In deze sessie geeft Henk Stulp op hoofdlijnen de resultaten weer van zijn promotiestudie naar het meten van Godsbeelden. Besproken worden verschillen in Godsbeeld tussen christelijke jongvolwassenen met en zonder persoonlijkheidsproblematiek, en de relatie tussen Godsbeeld en persoonlijkheid.
- Herkennen van zingeving als pijler voor (positieve) gezondheid
Door: Aliza Damsma-Bakker (docent/onderzoeker lectoraat zorg en zingeving Viaa) en René van Leeuwen (lector zorg en zingeving Viaa)
In deze interactieve workshop verkennen de deelnemers zingeving als pijler in positieve gezondheid. Na een korte introductie gaan we met de deelnemers in aan de hand van een praktijksituatie aan de slag met het Diamantmodel (van Leeuwen, Leget & Vosselman, 2016). Dit is een model waarmee hulp- en zorgverleners zingevingsthema’s kunnen worden verkend en herkend.
- Waarderend onderzoeken in de praktijk
Door: Marco Algera (onderzoeker lectoraat Samenlevingsvraagstukken Viaa), Ingrid Pouw (Docent Viaa) en Sjoerd Haga (Docent Viaa)
Waarderend onderzoek (Appreciative Inquiry) gaat op zoek naar wat er in positieve zin geleerd kan worden in een bepaalde context. Niet: ‘Wat zijn de knelpunten in de samenwerking?’, maar ‘Op welke momenten hebben we als team werkelijk goede samenwerking ervaren?’, ‘Wat werkt (wèl)?’ of ‘Welk element inspireerde je het meest om door te gaan?’ Twee begeleidingskundigen van Hogeschool Viaa hebben met deze methode van onderzoek ervaring opgedaan en willen die graag met het werkveld delen. De aanwezigen gaan aan den lijve meemaken hoe deze manier van onderzoek bedrijven werkt.
- Daar ben je! – Samen tot bloei komen
Door: Else Roza (Met andere ogen – specialisten waarderende gemeenteontwikkeling)
De Maker van het leven geeft mensen een beeld om onszelf aan te spiegelen: hij(zij) zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. We doen samen een klein participerend onderzoek naar wat bloei geeft aan ons leven. Wat voor rol spelen mensen en misschien zelfs God hierin? Hoe kun je bevorderen dat mensen samen tot leven komen? Zie: www.daar-ben-je.nl
- Agenda Werkplaats Sociaal Domein Regio Zwolle
Door: Marja Jager-Vreugdenhil (Lector Samenlevingsvraagstukken Viaa)
Deze ‘werkvelddag’ is een activiteit binnen de Werkplaats Sociaal Domein Regio Zwolle. In deze werksessie wordt de structuur van de werkplaats uitgelegd en heb je de gelegenheid om mee te denken over de kennis- en leeragenda voor de regio. Dus wil je meer weten over de werkplaats of heb je wensen over onderwerpen om samen op te pakken, praat dan mee in deze werksessie!