Kompas tussen keukentafel & kantoor - 10 februari 2021

Bekijk hier de samenvattend factsheet:

Praatplaat  Kompas tussen keukentafel en kantoor 17 02 01
Lees ook hier het verslag van Meike Bergwerff (Zorg + Welzijn) over dit werkpaatsevent!

Programma

13:00
– Opening en welkom door Marja Jager-Vreugdenhil, lector Samenlevingsvraagstukken, Hogeschool Viaa
– Keynote Alistair Niemeijer
– Gelegenheid voor vragen en discussie

13:45 Pauze
14:00 Werksessies ronde 1
14:45 Pauze
15:00 Werksessies ronde 2
15:45 Plenaire ‘wrap-up’
16:00 Einde

Overzicht werksessies

Integriteit 
Door: Bart Cusveller

Misschien denken we bij integriteitsincidenten eerder aan fraude en corruptie in bedrijfsleven of openbaar bestuur. Helaas kunnen beroepsbeoefenaars in o.a. gezondheidszorg en sociale hulpverlening ook oneigenlijk gebruik maken van hun professionele positie en zo het vertrouwen in hun dienst of ondersteuning op het spel zetten. Professionele integriteit is ook (of misschien juist wel) in mensgerichte beroepen van vitaal belang. Maar wat is het precies en hoe bewaak je het? Bart Cusveller deed hier onderzoek naar en deelt in deze sessie enkele praktische uitkomsten.

Wijst de naald nog naar het noorden? 
Door: Roel Suidgeest (Herstelacademie)

Herstel, presentie, persoonlijke aandacht, menselijke maat; het vraagt iets van de professional, maar ook iets van bestuur en beleid.
In gesprek met elkaar en met Roel Suidgeest, directeur van zelfregie- en herstelinitiatief Focus Zwolle.

Tussen hemel en hel, religieuze en spirituele ervaringen en de bipolaire stoornis
Door: Eva Ouwehand

In haar onderzoek naar religieuze en spirituele ervaringen bij mensen met een bipolaire aandoening vond Eva Ouwehand verschillende soorten ervaringen en ook verschillende manieren om met die ervaringen om te gaan. In deze workshop worden resultaten van dit onderzoek gepresenteerd. De vraag of het mogelijk is om pathologie en authentieke spiritualiteit strikt te scheiden en wat mensen met een psychiatrische aandoening verwachten van behandelaars wordt besproken.

Cultuursensitieve hulpverlening 
Door: Soheila Yousefi

Cultuursensitieve hulpverlening zou eigenlijk in iedere zorgorganisatie vanzelfsprekend moeten zijn. Toch blijkt dat veel cliënten met een migratie- of vluchtelingenachtergrond spaak lopen binnen de reguliere organisaties, als ze de weg ernaar toe al weten te vinden. Het aansluiten bij de cultuur en leefwereld van de niet-westerse cliënt vergt naast openheid, ook inzicht in de verwachte relatie tussen hulpverlener en hulpontvanger, kennis van de meer ‘wij-gerichte’ cultuur en specifieke problematieken die migratie of vlucht met zich meebrengen. Soheila Yousefi, oprichtster en directrice van Kommak, gaat in gesprek over het specifieke van cultuur sensitieve hulpverlening en de moed om af te wijken van methodieken en protocollen.

De waardigheidscirkel 
Door: Jante Schmidt

Voor de menselijke maat is het van belang dat cliënten waardigheid kunnen ervaren in de context van zorg en ondersteuning. Terwijl iedereen het belang van waardige zorg en ondersteuning zal onderschrijven gaat het toch niet altijd goed in de praktijk. Met behulp van de ‘Waardigheidscirkel’ gaan we in gesprek over de dilemma’s rond waardige zorg waar hulpverleners mee te maken krijgen.