Interactieve deelsessies bij Werkplaatsevent 'Samen sterk'

Op de middag van vrijdag 13 juni 2025 werden de volgende deelsessies aangeboden.

Hieronder kun je vast lezen wie deze deelsessies zal verzorgen en wat de inhoud hiervan is.


Werken met netwerken, ook als ze er niet (meer) zijn
Door: Roxane Warring

In deze deelsessie verken je hoe je als hulpverlener kunt werken met het bredere netwerk rondom cliënten, ook als dat netwerk nog niet fysiek aanwezig is. Het uitgangspunt is dat betrokkenheid en invloed niet stoppen bij aanwezigheid. Veel mensen spelen een rol in het leven van cliënten: expliciet of impliciet, nabij of op afstand, steunend of juist belastend. Denk aan een overleden ouder die aanwezig is in verhalen, een buurvrouw die wel helpt maar zelden genoemd wordt, of een gemeenschap die ooit belangrijk was, maar inmiddels uit beeld is geraakt. We gebruiken hiervoor enkele systemische technieken zoals het gebruik maken van een lege stoel en het stellen van circulaire vragen om cliënten uit te nodigen hun netwerk opnieuw te zien, te waarderen of juist te begrenzen.



Het gebruik van de Systemische Zwolse Vragenlijst. Patronen en beweging in tijden van transitie.
Door: Els Bos en Geraldine IJzerman

In deze deelsessie gaan we dieper in op het gebruik van de Systemische Zwolse Vragenlijst bij Scheiding en relatieproblemen. We gaan daarbij specifiek in op het kunnen omgaan met (intergenerationele) patronen in een periode van transitie.

 



Systemisch werken in de wijk; Anders kijken, anders doen – met de inwoner en alle relaties die er toen doen als vertrekpunt.
Door: Charon de Ruiter en Karin Wierenga

Deelsessie Samenspel in de Wijk:

Hoe kunnen we inwoners/gezinnen écht verder helpen, voorbij de korte termijn en de “Quick Fix” en los van de vanzelfsprekende oplossingen? In deze deelsessie nemen Karin Wierenga (projectleider Samenspel in de wijk) en Charon de Ruiter (adviseur systemisch werken) je mee in de praktijk van Samenspel in de wijk—een aanpak waarin we samen met het gezin, partners  (professionals én het informele netwerk) kijken naar de bredere leefwereld en hoe verschillende factoren en relaties met elkaar verweven zijn en invloed uitoefenen op het gezin.

Binnen Samenspel in de wijk verkennen we situaties en vraagstukken systemisch. Niet alleen om ‘de casus’ te bespreken, maar om de onderliggende patronen en dynamieken zichtbaar te maken en gezamenlijk tot duurzame oplossingen te komen.

Tijdens deze sessie ervaar je hoe anders kijken leidt tot anders doen. Wat gebeurt er als we als netwerk vertragen, met elkaar scherp krijgen waar beweging stagneert, en de krachten in en om het gezin opnieuw leren zien en benutten? Hoe zorgen we ervoor dat inwoners zich weer gezien, gesteund en in hun kracht ervaren?

We nodigen je uit om actief mee te doen, samen te reflecteren én praktische handvatten op te halen voor je eigen werkpraktijk.

 


Samen op jezelf!
Door: Marin Jongetjes en Fernand Dijkgraaf 

Wat als een jongere net dat duwtje in de rug nodig heeft om opnieuw te beginnen? Kansrijk Wonen maakt dat mogelijk – met tijdelijke huisvesting in gewone huizen, in gewone wijken. Jongeren wonen er samen, hebben een eigen kamer én begeleiding van een coach (vrijwilliger). In een omgeving waar contact met buren, familie en vrienden gewoon is.
Het doel: na 12 tot 18 maanden zelfstandig verder kunnen.

In deze sessie nemen we jullie mee in het verhaal van Kansrijk Wonen. We laten zien wat werkt, waar het schuurt, en – misschien nog wel belangrijker – wat we daarvan leren.

We gaan samen in gesprek over herkenbare dilemma’s uit de praktijk: Wat vraagt het om met verschillende partijen samen te werken? Wat doe je als systemen niet meewerken, terwijl de jongere wel verder wil? En hoe blijf je oog houden voor ieders perspectief?

Een sessie voor iedereen die zich inzet voor een samenleving waarin jongeren écht een nieuwe start kunnen maken.

 



Professionele weerbaarheid
Door: Sjoerd Haga e.a.

Als professionals in het werkveld komen we vaak in complexe situaties terecht, waarin de emoties hoog oplopen. Van ons wordt verwacht daar ‘goed’ en ‘verstandig’ mee om te gaan. Maar hoe doen we dat dan eigenlijk? Welke vaardigheden vraagt dat van ons. Hoe weerbaar zijn wij eigenlijk als professionals. In deze workshop willen we dat verder gezamenlijk onderzoeken.​