Geweldloos Verzet - 18 juni 2021
Programma
Dit werkplaatsevent was hybride. Deelnemers sloten online aan, of waren in Theater de Spiegel, de locatie van dit event.
09:00 Ontvangst
09:30 Opening door Marja Jager-Vreugdenhil
09:40 Lezing door Mies de Cock
10:25 Vragenronde
10:50 Lezing door Vanessa Maes
11:35 Vragenronde
11:45 Geraldine over leergemeenschap ‘Gezonde relaties, beter voor Zwolle’
12:15 Lunch
13:15 Deelsessies ronde 1
14.15 Deelsessies ronde 2
15.00 Einde
–
Lezing door Mies de Cock. Titel: Geweldoos verzet als systemische interventie
Mies de Cock is klinisch (kinder)psycholoog en psychotherapeut. Zij heeft verschillende opleidingen gedaan, zoals psychodynamische kinderpsychotherapie, systeemtheoretische psychotherapie en geweldloos verzet en nieuwe autoriteit. Mies heeft haar eigen praktijk in Kapellen (België) waar zij cliënten ziet maar ook opleidingen geeft over Nieuwe autoriteit en Geweldloos verzet.
De concepten van geweldloos verzet en nieuwe autoriteit kunnen beschouwd worden als bruikbare denkmodellen over menselijke relaties in het algemeen. Daar waar relaties ontaarden in escalaties en machtsstrijd en beide partijen overtuigd geraken dat zij niets anders kunnen doen dan wat ze doen omdat de andere partij hen geen keuze laat, biedt dit gedachtegoed ideeën en interventies om aan de relationele impasse te ontsnappen.
In deze lezing illustreert Mies De Cock aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de jeugdhulpverlening, hoe deze ideeën en interventies ingepast kunnen worden in uitdagende begeleidingssituaties. Zoals ouders door de praktijk van geweldloos verzet hun positie van machteloosheid leren overwinnen, kunnen ook hulpverleners en andere betrokkenen leren om hulpeloosheid te vermijden en te blijven zoeken naar creatieve oplossingen en verandering. Zo creëert men voor alle betrokkenen kansen om vaardigheden zoals onderhandelen en samenwerken te leren.
–
Lezing door Vanessa Maes. Titel: Een vuurstoren in een storm
Vanessa Maes is psycholoog, psychotherapeut en systeemtherapeut en heeft een opleiding gedaan in geweldloos verzet. Zij is auteur van het boek “Blijven staan ondanks de storm”, een boek voor ouders in langdurige conflictscheidingen. Vanessa is werkzaam in eigen praktijk en haar project Alianza.
In een complexe hoog-conflictueuze scheidingssituatie is het zowel voor de betrokken ouders als voor het netwerk rondom hen vaak erg moeilijk om zich staande te houden, wanneer de storm van conflict door hun leven raast. Wederzijdse provocaties, onderhuidse spanningen, oude kwetsuren en/of destructieve interactiepatronen maken dat elk overleg met elkaar als ouders enig risico inhoudt om uit te monden in een escalatie. De context zorgt ervoor dat ouders, ondanks vele goede intenties en een grote liefde voor hun kind, toch meegesleurd worden in een felle storm van conflict. Soms… vaak ten koste van het kind. Ook netwerk, hulpverleners, begeleiders, leerkrachten, … voelen de kracht van deze storm en hebben nood aan ankers om zich staande te houden.
Binnen “Geweldloos verzet” zijn een aantal van deze ankers te vinden, zowel voor de ouders als voor hulpverleners en netwerk.
In deze lezing vertelt Vanessa Maes hoe de visie en theorie van “Geweldloos verzet” een grote inspiratiebron is geweest in haar therapeutisch werk met ouders in de meest geëscaleerde scheidingssituaties en hoe zij deze pijlers toepast in haar dagelijkse praktijk.
Overzicht deelsessies
Mentaliseren. Begrijpen we elkaar?
Door: Annelies Schrieken: Annelies Schrieken is hoofddocent bij de Swolsche School, opleiding voor systeemtherapie en Radboud Universiteit. Daarnaast is zij als werkzaam in eigen praktijk als systeemtherapeut en is zij Systeemconsulent/expert bij Yorneo Jeugdzorg.
Onder spanning daalt ons mentaliserend vermogen. Dat betekent dat het lastig is de ander nog echt te begrijpen als je boos bent. Minstens zo lastig is om zelf op te roepen bij de ander wat jij wilt en daarmee gehoord worden.
–
Kinderen in verezt?
Door: Tineke van den Berg: Tineke van den Berg is GZ-psycholoog, orthopedagoog, docent, trainer en auteur van het boek “Praten met kinderen en jongeren over scheiding.” In haar praktijk begeleidt Tineke ouders, kinderen en jongeren voor, tijdens en na de fase van scheiden, verzorgt trainingen en neemt deel aan verschillende (landelijke) werkgroepen over scheidingsproblematiek.
Er zijn verschillende groepen kinderen na een scheiding, waaronder de groep kinderen die na een scheiding geen contact meer hebben met een van hun ouders. Zijn deze kinderen slachtoffer van wat ze mee maken met hun ouders? Zijn deze kinderen in verzet in wat hun overkomt? Als dat zo is, is dat verzet dan het laatste antwoord?
In deze workshop gaan we in gesprek met elkaar over deze groep kinderen en wat zij meemaken en vragen als: welke betrokkenen om de kinderen heen of misschien wel de kinderen zelf, kunnen iets doen in deze situatie? Wat kan de theorie over geweldloos verzet bijdragen in de aanpak ervan?
–
De rol van de vFAS-advocaat in een (echt)scheidingssituatie
Door: Rita Kersten en Mariska Dorresteijn: Rita Kersten is familierechtadvocaat, overlegscheidingsadvocaat, scheidingsmediator en partij-adviseur en professional coach en heeft verschillende functies gehad binnen het familierecht. Rita is werkzaam als advocaat-scheidingsmediator bij KoerhuisKersten familierechtadvocaten en scheidingsmediators.
Van een familierechtadvocaat van de vFAS (vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators) wordt een specifieke attitude verwacht. Voor deze advocaten gelden een aantal extra kernwaarden: transparantie, oplossingsgerichtheid, constructief, respectvol, zorgvuldigheid, betrokkenheid en inlevingsvermogen. In deze workshop wordt ingegaan op hoe deze kernwaarden in de praktijk van de vFAS-advocaat worden toegepast.
–
Anders kijken naar conflicten
Door: Mintje Groot Nibbelink. Mintje Groot Nibbelink is MfN registermediator bij scheiding en (arbeids)conflict, conflictcoach en trainer communicatie- en conflictvaardigheden, in werk of privésituaties. Mintje is werkzaam in haar eigen praktijk Groot Nibbelink Mediation.
Waarom raken conflicten ons toch zo? Hoe blijf je als professional uit het conflict van je cliënten? Hoe ga je om met alle emoties die vrijkomen bij anderen (en jezelf)?
In deze interactieve workshop maken we een korte verkenning rond geweldloze communicatie als basis om naar conflicten te kijken. Door anders te luisteren, te spreken en te kijken, ervaar je meer rust en ruimte. Je helpt daarnaast je cliënten meer grip te krijgen op hun conflict waardoor een uitweg zichtbaar wordt.
–
De-escaleren en de illusie van controle
Door: Eefke Faasen. Eefke Faasen is gz-psycholoog en trainer verbindend gezag/geweldloos verzet. Zij is werkzaam in haar praktijk voor psychologie en orthopedagogiek en actief als trainer verbindend gezag in met name het onderwijs en jeugdhulp vanuit de praktijk Kracht van Gezag.
Wat doet het met je als de ander niet meewerkt? Je doet ongelooflijk je best, maar de ander weigert te doen wat jij vraagt. Een gevoel van machteloosheid kan ontstaan, moedeloosheid misschien. In deze workshop staat de ‘illusie van controle’ centraal. Tijdens de workshop maak je kennis met patronen en leer je op welke manier je kunt de-escaleren. Het herkennen van jouw eigen rode knoppen, zelfcontrole, de kracht van stilte, en het inzetten van lichaamstaal… belangrijke elementen die aan bod komen!