21 november 2023 - Hogeschool Viaa draagt bij aan Relatie- en Scheidingsteam Zwolle (RSTZ)

Hogeschool Viaa heeft met een onderzoeksrapport bijgedragen aan de ontwikkeling van het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle (RSTZ) in twee Zwolse wijken. In het RSTZ wordt integrale hulp aangeboden over relaties, scheiden en ouderschap. Het RSTZ is verbonden met de leergemeenschap ‘Gezonde relaties’ beter voor Zwolle.

De leergemeenschap ‘Gezonde relaties, beter voor Zwolle’ bestaat uit ongeveer 75 professionals, zoals vFAS- advocaten, mediators, sociaal wijkteammedewerkers, jeugd-en gezinswerkers, jeugdbeschermers en relatietherapeuten – die al vier jaar regelmatig samen komen om te leren hoe ze kunnen werken vanuit een gezamenlijke visie. Het RSTZ werkt nauw samen met de professionals uit de leergemeenschap en maakt er zelf deel van uit.

Onderzoek werd gedaan vanuit Hogeschool Viaa, door docent-onderzoeker Els Bos-de Groot, programmalijnleider in de Werkplaats Sociaal Domein Regio Zwolle. Zij onderzocht de werkwijze van het RSTZ. Concreet keek zij bijvoorbeeld naar het effect van het gebruik van een systemische analyse en het werken met een systemische vragenlijst. Belangrijkste conclusie uit het onderzoeksrapport is dat het verbreden van de blik van de professional en een focus op relaties, kinderen en gezinnen helpt. 

Het onderzoeksrapport is tijdens een feestelijke bijeenkomst van de leergemeenschap ‘Gezonde relaties, beter voor Zwolle’ op dinsdag 21 november uitgereikt aan de wethouder Michiel van Willigen. Hieronder een foto impressie.