Samenredzame gemeenschap kern Oldebroek

Werkplaatsproject gericht op het bevorderen van de samenredzaamheid in de kern Oldebroek, specifiek rond locatie De Hullen

Hoe zorgen we goed voor elkaar? Die vraag wordt steeds belangrijker nu we tegelijkertijd met vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt te maken hebben. Al jaren zijn de verhoudingen aan het verschuiven tussen inwoners, overheid en professionals; in overheidsbeleid wordt de nadruk gelegd op de noodzaak om steeds meer voor onszelf en voor elkaar te zorgen (zie Nederland Participatieland (2022). Maar nu komt het er steeds meer op aan: zijn we als samenleving echt zelf- en samenredzaam?

Aanleiding
Een groot aantal partijen uit Noord- Oost Veluwe heeft deze vraag opgepakt en vertaald naar de Regiovisie Samenredzame gemeenschap (februari 2023). Dit netwerk is ervan overtuigd dat deze uitdagingen alleen samen kunnen worden aan gegaan. Daarom wordt met elkaar samengewerkt aan de volgende droom: vitaal en zelfstandig ouder worden in een samen redzame gemeenschap. Die visie wordt thans door diverse betrokken ouderen organisaties, en in nauwe samenwerking met de gemeenten en het regiokantoor, verder gebracht naar de praktijk.

Om aan de droom invulling te geven zijn er op 8 verschillende locatie ‘fieldlabs’ gestart. Zo ook in de Gemeente Oldebroek waar de ouderenorganisatie Het Baken de uitdaging opgepakt heeft en onder andere een ‘kwartiermaker samenredzame gemeenschap’ heeft aangesteld. In het fieldlab ‘Kern Oldebroek’ is de kwartiermaker in gesprek gegaan met alle relevante partijen en wordt toegewerkt naar een gezamenlijk en door de kern zelf gedragen plan met concrete activiteiten, specifiek rondom de zorg voor ouderen. Vervolgens wordt middels een gerichte aanpak, en in samenwerking met de Werkplaats Sociaal Domein, bekeken wat de belangrijkste uitdagingen zijn ten aanzien van samenwerking in de dorpskern en wordt samen met inwoners, professionals en bedrijven werkzaam in de wijk, alsmede overheid en kennisinstellingen gewerkt aan kansrijke oplossingen die aansluiten bij de behoeften van genoemde betrokken partijen.

Uitvoering
Dit project maakte deel uit van de Werkplaats Sociaal Domein, past inhoudelijk goed in de programmalijn ‘Verbindende gemeenschappen’, en heeft thematisch ook overlap met het thema van de programmalijn ‘Welzijn als basis’. Het project krijgt vorm op basis van de uitgangspunten van Appreciative Inquiry (AI) oftewel waarderend onderzoek. Hiervoor wordt in de kern Oldebroek een leergemeenschap gevormd met als kerngroep een betrokken inwoner, enkele professionals (beleidsmedewerker welzijn, case manager Het Baken, afgevaardigde van de huisartsen), een onderzoeker en een procesbegeleider, die om zich heen een ruimere kring van inwoners, professionals en ondernemers organiseren en betrekken. Volgens zijn de vijf fasen van AI doorlopen zij het proces van define (waar hebben we het over), discover (wat hebben we al), dream (waar willen we heen), design (wat gaan we doen) en deliver (uitvoering).

Het onderzoek werd uitgevoerd van januari t/m december 2024.

Benader ons gerust met je vragen of opmerkingen!