Rhodé Kleppe over haar keuze om een voltijdopleiding bij Hogeschool Viaa te volgen

Psychologie. Die studie wil Rhodé Kleppe (20) al sinds haar middelbare school volgen. Maar dan loopt het leven onverwachts anders en kiest ze voor de opleiding Social Work. “Al op de open dag wist ik dat deze opleiding nog veel beter zou passen.” 

Rhodé Kleppe

“Ik ben een mensenmens en altijd geïnteresseerd in de mensen om mij heen. Het liefste leer ik iemand hoe hij zichzelf weer kan helpen, in plaats van hulp te ontvangen. Daarom was het mijn droom om psychologie te studeren. Ik zat op het vwo dus het lag voor de hand om naar de universiteit te gaan. Toch heb ik uiteindelijk de overstap naar de havo gedaan. Op dat moment was dat beter voor mij. Vervolgens heb ik rondgekeken welke studie op het hbo het beste past bij psychologie. Ik hoorde over Social Work en raakte geïnteresseerd. Al op de open dag wist ik dat ik deze studie nóg liever wilde doen dan Psychologie.”

Hier voelde ik me thuis

“Het contact met mensen sprak mij aan. Als psycholoog ben je veelal een-op-een gericht. Met Social Work ben je meer in groepsverband aan het werk. In eerste instantie wist ik niet goed welke doelgroep mij aansprak en dus heb ik op verschillende plekken gewerkt. Het afgelopen jaar heb ik stage gelopen in de jeugdzorg. Hier voelde ik me thuis. Het is bijzonder om jonge kinderen te mogen begeleiden in soms alledaagse dingen.

Ook op mijn stage waren ze enthousiast en dus ben ik er blijven werken. Na de zomer ga ik naar mijn laatste studiejaar. Als ik afgestudeerd ben wil ik naast mijn werk blijven studeren. Nee, nog steeds kies ik niet voor Psychologie. Het plan is om Gedragswetenschappen te studeren.”

Waardevolle tijd

“Wat ik toekomstige studenten zou willen adviseren? Ga lekker starten met een studie. Het is zo’n waardevolle tijd. Het leukste vond ik dat je eindelijk les krijgt in hetgeen dat je interesseert. Dus ook als je mogelijk door corona sommige lessen online moet volgen, is het uitdagend om te doen.

Natuurlijk heb je de keuze uit verschillende scholen. Ik heb voor Viaa gekozen vanwege de fijne sfeer. Op de open dag was ik meteen verkocht. Waar je op andere scholen nauwelijks opgemerkt wordt, kreeg ik op Hogeschool Viaa een warm welkom. Ook tijdens de studie bleef er ruimte voor persoonlijke aandacht.”

Ben je benieuwd wat onze studenten in deze coronatijd op de werkvloer meemaakten? Lees dan onze praktijkverhalen. 

 

Bijvoorbeeld het verhaal van Michiel.  Hij is eerstejaars (voltijd)student hbo-verpleegkunde en liep stage in een zorginstelling.