Ilse Behrens over haar keuze om een deeltijdopleiding te volgen

Meer toetsen en tentamens en een andere manier van studeren. Ilse Behrens (21) twijfelde enorm. Moest ze wel of niet aan een hbo-deeltijdopleiding Verpleegkunde beginnen? “Ik ben in het diepe gesprongen en ik heb er geen moment spijt van gehad.”

Ilse Behrens

“Om eerlijk te zijn was het niet mijn idee om een deeltijdopleiding na mijn mbo-studie te volgen. Ik werk in de gehandicaptenzorg waar ik het laatste jaar van mijn mbo-opleiding Verpleegkunde stage liep. Een stageplek waar ik het erg naar mijn zin had. Ze hadden op dat moment één hbo-verpleegkundige en vonden het fijn als er een hbo’er bij kwam. Bovendien was het een manier om iemand voor langere tijd aan de organisatie te binden.”

Ik was enorm zenuwachtig

“Ik twijfelde in die periode of ik het hbo-niveau aankon. Moest ik die gok wagen? Of ik een deeltijd- of voltijdroute moest doen, was op dat moment geen lastige vraag voor mij: ik was jong genoeg om een voltijdopleiding te doen. Mijn werkgever had alleen andere plannen. Mijn leidinggevende vroeg mij of ik het leuk zou vinden om door te studeren en mijn studie met mijn werk te combineren. Ze waren enthousiast over me en wilden me graag houden. Zo’n bericht is leuk om te horen. Ik had het ook erg naar mijn zin en besloot de sprong in het diepe te wagen en me op te geven voor de deeltijdopleiding. Ik was enorm zenuwachtig. Alles is nieuw en je weet dat je het druk gaat krijgen. Ook vond ik het spannend om weer in een nieuwe klas terecht te komen en een nieuwe routine aan te leren.

Inmiddels heb ik het eerste jaar bijna afgerond en kan ik met trots zeggen dat het me niet tegenvalt. Natuurlijk is het best pittig. Dat merk ik bij al mijn klasgenoten. Het tempo ligt hoog. Je moet je studie niet versloffen, want dan loop je achter en kom je in de knoop. Daarentegen leer je in korte tijd enorm veel.”

Collega’s zijn betrokken

“Ik koos ervoor om 24 uur naast mijn studie te werken. Daar ben ik blij om, want zo houd ik nog vrije tijd over. Op mijn werk zijn de collega’s betrokken. Ze vragen belangstellend hoe het gaat en bieden aan om een dienst over te nemen als ik druk ben met tentamens. Het enige wat ik jammer vind, is dat ik de jongste student ben van mijn klas. Aan de andere kant is het een groot voordeel dat mijn klasgenoten veel ervaring hebben en daar kan ik van leren.”

Ik kreeg corona

“Mijn grootste uitdaging van het afgelopen jaar was het coronavirus. Ik was goed op weg met mijn opleiding en had het erg naar mijn zin toen cliënten ziek werden en ik zelf ook corona kreeg. Ik was zo ziek dat ik mijn laptop een paar weken niet heb aangeraakt. Gelukkig is Hogeschool Viaa een school waarbij je geen nummer bent, maar een persoon. Ik kon bij mijn docenten terecht en ze wilden met mij meedenken. Uiteindelijk kon ik de online lessen weer oppakken en is mijn achterstand beperkt gebleven.

Tegen iedereen die twijfelt zou ik willen zeggen: durf die sprong te wagen, twijfel niet want je kunt het echt. Natuurlijk is het een paar jaar knallen, maar dan heb je ook een mooi diploma op zak. Echt iets om trots op te zijn.”

Ben je benieuwd wat Ilse meemaakte toen haar afdeling besmet raakte met corona? Lees hier het hele verhaal.