Masterclass: De stem van de lerende over het vormgeven aan levenswaardig leren (deel 2) - 29 november 2023

Op 29 november organiseerde het lectoraat Goede Onderwijspraktijken deel 2 van de masterclass-reeks ‘De stem van de lerende – over het vormgeven van levenswaardig leren’.

Je kunt deze masterclass hieronder terugkijken.

In deze masterclass ligt de nadruk op de schoolpraktijk. Hoe geef je de stem van de lerende in de klas vorm in een setting van levenswaardig leren? Levenswaardig leren als een leren dat waardig of belangrijk is voor het leven, ‘levensecht’ leren. Klinkt het utopisch of toch ook realistisch? Levenswaardig leren vormgeven vraagt om lef én om liefde voor het leren en leven van kinderen in de wereld.

Docent-onderzoekers Jan Jaap Zijlstra en Tamme Spoelstra gingen in gesprek met een directeur en een leerkracht over de praktijk van levenswaardig leren. Wat heeft een kind nodig om tot dit leren te komen? Wat vraagt het aan competenties van de leraar? En hoe kan de school dit proces ondersteunen vanuit visie en leiderschap?

Deze masterclass was een vervolg op de masterclass van 14 december 2022. Hierin bespraken we het hoe, wat en waartoe van levenswaardig leren. Want wat is levenswaardig leren en hoe bereid je de lerende voor op de veranderende wereld?

Opname van de masterclass

Opname mét gebarentolk