30 internationale kerkelijke leiders naar Zwolle

Verre Naasten, TU Kampen en Hogeschool Viaa organiseren Internationale Conferentie

Zo’n 30 buitenlandse predikanten, evangelisten en kerkleiders komen van 29 september t/m 11 oktober naar Zwolle. Zij nemen deel aan een Internationale Conferentie die mission-organisatie Verre Naasten, de Theologische Universiteit Utrecht/Kampen en Hogeschool Viaa samen organiseren. De deelnemers volgen een intensief programma van colleges en workshops in het gebouw van de hogeschool en gaan op excursie naar Den Haag waar ze onder andere Stieneke van der Graaf ontmoeten. Het thema van deze conferentie is “Resident Aliens: how can churches contribute to the wellbeing of their society?” De komst van deze buitenlandse predikanten biedt Nederlandse kerken een uitgelezen kans om tijdens een speciale Ontmoetingsdienst de verbondenheid met Gods wereldwijde kerk te ervaren. Speciaal voor zulke Ontmoetingsdiensten zijn de conferentiedeelnemers op zondag 2 en zondag 9 oktober beschikbaar.

Ontmoeting met Stieneke van der Graaf

In het intensieve programma is veel ruimte voor persoonlijke ontmoetingen.

Tijdens een excursie naar Den Haag ontmoeten de kerkelijke leiders Stieneke van der Graaf (lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van Nederland). Ook zijn er lezingen van Roel Kuiper (Nederlandse historicus, filosoof, politiek theoreticus en politicus), Jos Colijn (International Officer & Coordinator of the Master of Intercultural Reformed Theology Programme) en Egbert Brink (predikant en schrijver). Daarnaast ontmoeten de gasten de studenten van de opleiding Theologie van Hogeschool Viaa en wisselen zij uit wat de culturele uitdagingen zijn als christen.

Christen zijn in Nederland

Tijdens het bezoek is er ook ruimte om van elkaar te leren. Zo zullen de buitenlandse gasten op zondag 2 en 9 oktober ruim 60 diensten door het hele land bezoeken. Zij zullen daar preken of een presentatie verzorgen; samen met de gemeente zich verwonderen over wat God wereldwijd doet. Daarbij overnachten ze bij een gastgezin zodat ze iets kunnen proeven van het gewone leven in Nederland en van onze cultuur.

Persoonlijk actieplan

Van de deelnemers wordt een actieve houding verwacht. Een doel is dat alle deelnemers na de conferentie naar huis gaan met een persoonlijk actieplan. Dat gaat over de roeping die zij ervaren om (in hun eigen land) als christen in de maatschappij te staan.