Afstudeeronderzoek van studenten Viaa in Albanië

Drie studenten van Hogeschool Viaa uit Zwolle, Hermke, Marijke en Hannah, zijn sinds deze week bezig met hun afstudeeronderzoek in Albanië.

Drie weken lang dompelen zij zich onder in de Albanese cultuur. Albanië is een toeristisch land, maar is na Moldavië het armste land van Europa. De reis heeft als doel om inclusie te bevorderen van kinderen met een ernstige meervoudige beperking.

Inclusie betekent dat de kinderen gewoon mee kunnen draaien in de maatschappij, dezelfde rechten hebben als leeftijdsgenoten en het gevoel hebben van waarde te zijn binnen een gemeenschap.

Voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) in Albanië is dit verre van vanzelfsprekend. Ouders van deze kinderen weten vaak niet hoe ze met hun kind moeten omgaan en laten hun kind daarom letterlijk ‘zitten’. Hierdoor krijgen deze kinderen nog meer fysieke problemen dan dat ze al hebben en verslechtert hun toestand zeer snel.

Voorbereiding in Nederland

De afgelopen vijf weken hebben de drie studenten van Viaa onderzoek gedaan naar de factoren die van invloed zijn op de exclusie (tegenovergestelde van inclusie) van kinderen met EMB.

De drie studenten gaan in Albanië kijken of het opzetten van een awarenessteam geschikt is om daar de inclusie te bevorderen. Het awarenessteam gaat proberen om meer kennis en bewustzijn over kinderen met EMB te verspreiden onder de lokale bevolking. Op die manier hopen de studenten dat er meer acceptatie komt, wat het begin kan zijn voor het bevorderen van inclusie van kinderen met EMB.

Op de hoogte blijven van de ervaring van de studenten in Albanië? Volg dan hun blog via onderstaande link.

https://www.komoverenhelp.nl/viaa/