Hoe is het met oud-student Jelmer Sollie?
In deze reeks willen we de aandacht vestigen op onze alumni. Deze keer de beurt aan Jelmer Sollie, die aan de Educatieve Academie studeerde van 2009 tot 2014.
Zou je jezelf willen voorstellen en daarbij vertellen wat je studiejaren waren en wat je huidige werkplek is?
“Hé! Mijn naam is Jelmer Sollie en ik ben 30 jaar oud. Ik woon sinds een paar jaar in Kampen samen met Ilona. In september 2009 ben ik gestart met de Pabo op Hogeschool Viaa (destijds nog de Gereformeerde Hogeschool) en ik ben in juni 2014 afgestuurd. Na mijn studie ben ik meteen aan het werk gegaan en inmiddels sta ik alweer voor mijn negende schooljaar voor de klas. Ik werk met veel plezier op de Timotheüsschool in Oldebroek. Daar heb ik voor het vijfde schooljaar groep 8.”
Wat is je mooiste of meest duidelijke herinnering aan Hogeschool Viaa?
“Sinds het tweede studiejaar hielp ik veel mee met PR-werk, zoals bij de open dagen, de jaarbeurzen en de EO-jongerendagen. Dit vond ik altijd leuk om te doen als bijbaantje. Je had veel contact met allerlei verschillende mensen dat vind ik ook een van de leukste dingen aan het beroep leerkracht. Daarnaast heb ik ook veel goede herinneringen aan de schoolkantine. Daar kwamen we, van alle verschillende opleidingen, altijd bij elkaar en daar heb ik veel nieuwe mensen leren kennen.”
Welke docent kan je nog goed herinneren?
“Dat zijn de rekendocenten Wim van Gelder en Ruud Houweling (hij stond bekend als ‘RekenRuud’). Wim en Ruud waren altijd ontzettend enthousiast en bevlogen over hun vak, wat ik destijds altijd erg knap vond. ‘Zo leuk kun je rekenen toch ook weer niet vinden’ dacht ik altijd… Van Wim heb ik ook altijd de lessen ‘tutoraat’ gehad en ik heb daarin veel van hem geleerd.”
Wat zou jij een leuke activiteit vinden voor een alumni-evenement?
“Ik zou iets kiezen waarbij je de gelegenheid hebt om elkaar weer te zien en te spreken. Zo sprak ik laatst een oud-klasgenoot van de Pabo die uiteindelijk maar een jaar voor de klas heeft gestaan en daarna weer wat anders is gaan doen. Zo heeft iedereen na een aantal jaar zijn eigen verhaal te vertellen en dat zou voor mij ook een reden zijn om een alumni-evenement bij te wonen. Misschien zou er ook een spel of iets gedaan kunnen worden waarbij herinneringen opgehaald worden aan de hand van foto’s of iets dergelijks.”
Wat is je zelf bijgebleven van je eigen basisschoolperiode, wat heeft indruk gemaakt?
“Het leuke is dat Wim van Gelder ook in groep 7 en 8 mijn meester was op basisschool de Regenboog in Wilsum. Hij is één van de redenen waarom ik zelf ook graag meester wilde worden. Daarnaast vond ik de gymlessen en sportactiviteiten het leukst, samen met het tafeltennissen na schooltijd. Als we geluk hadden dan deden de meesters ook mee en dan ging het er altijd fanatiek aan toe!”
Heb je nog steeds contact met je oud-medestudenten?
“Helaas niet meer. Na de studie is dat vrij snel verwaterd. Een jongen spreek ik telefonisch nog een paar keer per jaar om ideeën uit te wisselen voor school, maar dat is het dan ook. Jammer, want we hadden destijds een leuk clubje mensen.”
Hoe hou jij als docent onderwijs actueel?
“Ik haal vooral veel ideeën en inspiratie uit collega’s. Zo heb ik regelmatig contact met een groepje leerkrachten die ook allemaal lesgeven aan groep 8 en worden er veel dingen besproken en gedeeld. Ook kijk ik regelmatig op bepaalde socialmediakanalen over het (basis)onderwijs en daar haal ik ook leuke en actuele ideeën vandaan. Zo is de Facebookgroep ‘Bovenbouwwereld (gr5-8)’ écht een aanrader. Eigenlijk is die pagina de enige reden nog dat ik Facebook heb.”
Kan jij je nog herinneren waarom je de Pabo bent gaan studeren bij Hogeschool Viaa?
“Mijn broer en nicht hadden vlak voor mij de pabo ook op deze hogeschool afgerond en daardoor ben ik hier zelf ook naartoe gegaan. Ook werd mij verteld dat je op de pabo van Windesheim veel meer opdrachten moest doen voor hetzelfde aantal studiepunten. Toen ik dat hoorde was de keuze helemaal snel gemaakt.”
Waar laat jij je als docent door inspireren?
“Vooral door andere collega’s. We kunnen namelijk heel veel van elkaar leren, hoe cliché dat ook klinkt. Gelukkig is het tegenwoordig steeds makkelijker om met elkaar in contact te komen en dingen met elkaar te delen. Heel af en toe lees ik ook nog wel eens een onderwijsblad of woon ik een beurs bij, zoals voor ICT bijvoorbeeld.”