Delegatie ministerie VWS aan tafel met Hogeschool Viaa over de kracht van relationeel-systemisch werken met jeugdigen en gezinnen
Delegatie ministerie VWS aan tafel met Hogeschool Viaa over de kracht van relationeel-systemisch werken met jeugdigen en gezinnen
De Zwolse Proeftuin Samenspel in de Wijken is een inspirerend en succesvol voorbeeld van relationeel-systemisch werken in de Zwolse wijken, waarbij hulp aan gezinnen in hun context ingebed wordt. Vorige week maandag 5 juni kreeg Hogeschool Viaa een werkbezoek vanuit het ministerie van VWS. Een delegatie van VWS Jeugd en MEVA (Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt) ging met ons in gesprek over de kracht van deze manier van werken in de hulp aan jeugdigen en gezinnen en de plek van de systeemtherapeut binnen de hulpverlening.
De professional van de toekomst
Erik Dannenberg (voorzitter Divosa) opende de dag met een bijdrage over de transitie van exclusie naar inclusie en de rol daarin van de sociale professional. Hij pleit voor het erbij halen van expertise in plaats van door te verwijzen. Hiervoor gebruikt hij een prachtige metafoor: de sociale professional is de verf op het kozijn en waar er gebeiteld moet worden, kan expertise erbij gehaald worden.
In gesprek met bestuurders en opleiders
Daarna waren er diverse gesprekronden. De eerste gesprekronde was met bestuurders en directeuren van instellingen voor GGZ en Jeugd, Christelijke Hogeschool Ede, de Beroepsvereniging Professionals in Sociaal Werk (BPSW) en beleidsambtenaren Jeugd van de gemeente Zwolle. De bestuurders bepleiten het declarabel maken van de functie systeemtherapeut binnen een interdisciplinair zorglandschap, omdat deze hierin niet mag ontbreken. Het opzij zetten van deze post-hbo-masteropgeleiden is een verlies van onmisbare krachten in de praktijk.
De tweede gesprekronde was met hoofdopleiders van verschillende opleidingen in het jeugddomein en sociale domein. Zij zijn ook verontrust over de plannen ten aanzien van verdeling van functies binnen een systemische hulpverlening. Om een systemische hulpverlening goed vorm te kunnen geven is een zelfstandige functie post-(hbo)master systeemtherapeut voorwaardelijk.
Zwolse Proeftuin Samenspel in de Wijk
Tijdens het middagprogramma gaven Marianne Volaart en Geraldine IJzerman een presentatie over een inspirerend voorbeeld van relationeel-systemisch werken in de Zwolse wijken. In deze proeftuin gaat het over het organiseren van hulp voor jeugd en gezinnen thuis, op school of in de wijk. Door de brede blik en systemische benadering van de professionals wordt gezorgd voor duurzaamheid en sociaal-maatschappelijke inbedding van gezinnen die hulp nodig hebben. Uit de zeer persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundige ouders komt naar voren dat deze systemische manier van werken hen ook echt ondersteunt.
Masterstudenten aan het woord
Een aantal studenten van de master Interprofessioneel werken met Jeugd vertelden over het belang van de lerende professional en om vanuit een systemische benadering samen met jeugdigen en gezinnen de hulp vorm te geven. Tijdens dit werkbezoek kon de positie van de hbo-masteropgeleide professional in het sociale domein goed voor het voetlicht gebracht worden en werd het belang van deze professional in de praktijk van hulpverlening benadrukt.
Veel dank aan alle deelnemers aan de verschillende gespreksronden, in het bijzonder ook onze eigen masterstudenten en alumni: Niels Slot, Désirée Spies, Charlotte Bohncke, Charon de Ruiter, Jasmijn Douma en Alet Lummen voor hun treffende pitches.
