‘GPW is voor mij de perfecte combinatie van Social Work en Theologie’

“Ik ben iemand die graag mensen wil helpen. Daarom zocht ik een opleiding in de richting van Social Work. Maar het moest een studie zijn waarin God ook een rol speelde. Die opleiding heb ik gelukkig gevonden: Godsdienst-Pastoraal Werk” , vertelt Joanne Bekhuis.

Joanne is eerstejaars student Godsdienst-Pastoraal Werk (GPW) bij Viaa. Na de Havo besloot Joanne Grafische Vormgeving te gaan studeren. Deze studie bleek echter helemaal niet bij haar te passen. “Ik haalde gewoon geen voldoening uit dit werk. Ik ben iemand die graag mensen wil helpen, maar dat speelde in deze opleiding totaal geen rol.”
Tijdens haar zoektocht naar een andere opleiding hoorde ze een vriendin over de studie GPW. Joanne: “Ik had geen idee waar die afkorting voor stond. Toen mijn vriendin uitlegde dat het Godsdienst-Pastoraal Werk betekende, voelde ik meteen dat dit de opleiding was die ik zocht.”

Na een bezoek aan de open dag en het volgen van een meeloopdag wist Joanne zeker dat de opleiding GPW van Viaa de juiste studie voor haar was. “Bij binnenkomst voelde ik mij direct prettig. Er was aandacht voor mij en er was ruimte voor persoonlijk contact met docenten en studenten.”

In september is Joanne gestart met de studie GPW aan Hogeschool Viaa. Ze is nog steeds vol enthousiasme over haar keuze. “Je hebt psychologische en theologische vakken. Voor mij is dat echt de perfecte combinatie tussen Social Work en Theologie. En ik leer tijdens deze opleiding ook veel over mezelf en over God. Het volgen van deze studie is een persoonlijke verrijking voor mij. Ik leer te genieten van het leven, ook van de kleine dingen.”

In het eerste studiejaar heeft Joanne al ervaring in de praktijk opgedaan. Op dit moment loopt ze stage bij Next Move in Groningen. Next Move is een organisatie die als missie heeft discipelen te maken door middel van sportactiviteiten. “Ik ben daar nu druk bezig met de voorbereidingen voor de sportkampen in de zomer. Zo maak ik bijvoorbeeld een boekje met daarin onderwerpen voor stille tijd en nadenkers bij de preek”, legt Joanne uit.

Na haar opleiding ziet de GPW-student zichzelf niet voor altijd werken bij een sportorganisatie, instelling of kerk. Haar passie om mensen te helpen die echt hulp nodig hebben, wil ze later ook in haar werk naar voren laten komen. Joanne: “Mijn droom is, dat als God het wil, ik een eigen zorgboerderij ga oprichten. Deze boerderij is voor jonge meisjes of jonge vrouwen die hulp nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. Ik wil ze rust geven en rust laten ervaren op de zorgboerderij en in de natuur. Zo kunnen ze leren zichzelf weer lief te hebben én beseffen dat God van hen houdt.”

Gerelateerde opleidingen