Hoge waardering van studenten met een functiebeperking voor Hogeschool Viaa

Studenten met een functiebeperking van Hogeschool Viaa zijn erg blij met de mogelijkheden om, ondanks hun beperking, te kunnen studeren aan Viaa. De hogeschool is op de landelijke rankinglijst van kleine hogescholen gestegen van de zevende naar de tweede plaats. Dat blijkt uit het rapport ‘Studeren met een functiebeperking 2017’

Tweede plaats

Steeds meer studenten met een functiebeperking weten, volgens het rapport, hun weg te vinden naar het hoger onderwijs. Dyslexie en dyscalculie zijn de meest voorkomende beperkingen in het hbo. Hogeschool Viaa wordt door studenten met een functiebeperking goed beoordeeld met een 7,4 als cijfer. Dat levert een tweede plaats in de categorie kleine hogescholen, net achter de particuliere hogeschool TIO. Grote tevredenheid is er met name over het begrip van docenten voor de beperking die hun handicap met zich meebrengt, de hulpmiddelen om goed te kunnen studeren en de begeleiding van docenten.

Ronde tafelgesprekken

Jaap Noppers, studentendecaan bij Viaa, is erg blij met de goede beoordeling. “Ik ben hier erg blij mee. We hebben hier vorig jaar veel tijd ingestoken. Samen met studenten met een functiebeperking hebben we ronde tafelgesprekken gevoerd. Met de uitkomsten zijn we aan de slag gegaan. Zo hebben we er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de voorzieningen meer op maat zijn gemaakt en dat de bereikbaarheid van het gebouw, ondanks de verbouwing, voor studenten met een handicap goed is.”

Rapport ‘Studeren met een functiebeperking 2017’

Het rapport ‘Studeren met een functiebeperking 2017’ is gemaakt door Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I) in opdracht van het Expertisecentrum handicap + studie. Aan meer dan 280.000 studenten is gevraagd of ze een functiebeperking hebben, of deze hen belemmert bij het studeren en in welke mate hun opleiding hen bijstaat met passende opvang, begeleiding en voorzieningen. Ruim 39.000 studenten gaven aan één of meer functiebeperkingen te hebben.