‘Door deze specialisatie op de Pabo kan ik mij richten op de doelgroep die bij mij past’

Later als ik groot ben, dan word ik vrachtwagenchauffeur. Het was jarenlang dé droom van Pabo-student Niels de Roo. Inmiddels is hij ervan overtuigd dat hij op de Pabo op de  juiste plek zit. Vooral omdat hij op Hogeschool Viaa kon kiezen voor een specialisatie oudere kind. In gesprek met Niels.

Niels volgt de specialisatie oudere kind bij de Pabo van Viaa

Van vrachtwagenchauffeur naar meester… Hoe is dat gegaan?

“Mijn oom rijdt op een melkvrachtwagen. Hij zei altijd gekscherend: ‘Ik heb een sturende functie in de melktransport’. Dat leek mij ook wel wat. Dit veranderde toen ik op het vmbo stage moest lopen. Mijn moeder is juf en daarom koos ik voor een stage op haar school. Lekker makkelijk! Tot mijn eigen verbazing vond ik het leuk. Ik zag hoeveel plezier ze beleefde aan de omgang met kinderen. Máár ik wilde nog steeds vrachtwagenchauffeur worden. Een jaar later moest ik een tweede stageplek kiezen. Ineens begon ik te twijfelen. Als chauffeur ben je vaak heel de dag alleen. Wil ik dat echt tot aan mijn pensioen doen? Ik nam contact op met mijn oude basisschool en mocht daar komen werken. Ik moest die twee weken veel nakijkwerk doen en dat was niet heel leuk, maar ik sloot mijn stage af met de Koningsspelen. De energie die ik in die dag had gestopt, kreeg ik dubbel en dwars terug door de waardering van de kinderen. Ik was enthousiast.”

De energie die ik in die dag had gestopt, kreeg ik dubbel en dwars terug door de waardering van de kinderen. Ik was enthousiast.”

 

Daarna koos je voor de opleiding onderwijsassistent…

“Ik had natuurlijk voor de havo kunnen kiezen, om daarna naar de Pabo te gaan, maar ik had totaal geen zin in de havo. Bovendien zag ik de Pabo als een groot kasteel met een gracht eromheen. Een plek waar je moeilijk binnen kunt komen. Bij ons thuis zit niemand op het hbo en om mij heen hoorde ik verhalen van mensen die moeite hadden met de toelatingstoetsen. Die verhalen bleven hangen. De opleiding tot onderwijsassistent was daarom een logische stap. Al wist ik stiekem dat ik uiteindelijk zelf voor de klas wilde staan.”

Én je kwam op ‘het kasteel’ terecht, toch?

“Zeker! Iedere toelatingstoets die ik haalde, voelde als een stapje dichterbij. Bovendien werd ik zekerder van mezelf doordat ik op het mbo praktijkervaring opdeed.”

Waarom heb je gekozen voor de specialisatie oudere kind?

“Tijdens mijn mbo-opleiding heb ik veel stages gelopen. Zo liep ik als 17-jarig jongetje mijn allereerste stage bij TalentStad Beroepscollege en werkte ik met jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Het kostte energie, maar het leverde veel voldoening op. Daarna ging ik naar een groep zes. Totaal iets anders en weer leuk. Tot ik moest invallen in groep 4. Ik miste de interactie. Ik ervoer dat ik het veel leuker vind om kinderen, die zelf al iets kunnen, iets aan te leren. Dan kun je bijvoorbeeld sparren over een som. Je hebt voor die kleintjes een ander soort geduld nodig. Met de specialisatie oudere kind leg je tijdens de opleiding je focus op de oudere doelgroep. Je krijgt meer te horen over onderwerpen die bij deze leeftijdscategorie horen. Natuurlijk kun je met je Pabo-diploma in alle klassen lesgeven. Maar door te kiezen voor de specialisatie oudere kind, had ik een easy way out en kan ik me richten op deze oudere doelgroep in de basisschool die bij mij past.”

“Tijdens mijn mbo-opleiding heb ik veel stages gelopen. Zo liep ik als 17-jarig jongetje mijn allereerste stage bij TalentStad Beroepscollege en werkte ik met jongeren van 12 tot en met 18 jaar.

Dan zijn we natuurlijk ook nieuwsgierig waarom je voor Hogeschool Viaa hebt gekozen?

“Dat het een kleine hogeschool is, sprak mij aan. Maar eigenlijk was daar thuis ook geen discussie over mogelijk. Mijn moeder is zo enthousiast over Hogeschool Viaa. Dáár moest ik studeren, haha.”

 

Je hebt je moeder trots gemaakt…

“Zeker. We vieren thuis elke toets die ik haal. Als ik straks klaar ben met de opleiding, kan zij met haar functie stoppen en neem ik het over.”

 

Niels de Roo (20) uit Nieuwleusen, houdt van mountainbiken en wielrennen en is tweede vervangend filiaalleider bij een supermarkt. Voor de opleiding Pabo deed hij de opleiding Onderwijsassistent bij mbo Menso Alting. Alle informatie over de nieuwe jongere of oudere kind route, vind je op: https://www.viaa.nl/opleidingen/specialisatie-jongere-of-oudere-kind-bij-pabo-van-viaa/.

 

Gerelateerde opleidingen