Terugblik op leerbijeenkomst Zwolle – Samen leren voor sterk jeugdbeleid
“Niet blijven praten óver jeugdbeleid, maar samen dóen wat nodig is”
Op vrijdag 16 mei 2025 kwamen in Zwolle meer dan 160 professionals, beleidsmakers en bestuurders uit ruim dertig gemeenten samen voor een bijzondere leerbijeenkomst over jeugdbeleid. Geen klassieke conferentie, maar een dag van ontmoeting, reflectie en actie. De centrale vraag: Wat maakt jeugdbeleid écht effectief?
Zwolle, bekend om haar vernieuwende aanpak in de jeugdzorg, gaf tijdens de bijeenkomst een inkijkje in de systemische manier van werken die de afgelopen jaren is ontwikkeld. Een aanpak waarin vertrouwen, samenwerking en nabijheid centraal staan. Van het Relatie- en Scheidingsteam tot het programma Samenspel in de Wijk – steeds opnieuw staat de context van jongeren en gezinnen centraal, niet alleen het probleem.
Leren van Zwolle én van elkaar
De dag, georganiseerd in samenwerking met Hogeschool Viaa, bood ruimte voor deelsessies, open gesprekken en reflecties op praktijkervaringen. Deelnemers wisselden ervaringen uit over domeinoverstijgende samenwerking, de rol van professionals in de wijk, en het bouwen aan een stevig sociaal netwerk rondom gezinnen.
Een concreet voorbeeld maakte diepe indruk: een dreigende uithuisplaatsing werd voorkomen door simpelweg een dakkapel te plaatsen. Geen dure zorgtrajecten, maar een praktische woonoplossing die rust en ruimte bracht in een gespannen thuissituatie. Het illustreert waar Zwolle voor staat: creatief, mensgericht en met oog voor het geheel.
Een beweging in de maak
Wethouder Michiel van Willigen riep op tot eigenaarschap en samenwerking: “Alleen kun je niks, je moet het samen doen.” Beleidsadviseur Ronald Buitenhuis onderstreepte het belang van ‘domeinloos’ werken, waarin ruimte is voor maatwerk en het doorbreken van traditionele schotten.
De bijeenkomst markeert een kantelpunt. Niet langer hopen op redding van bovenaf, maar zelf het heft in handen nemen. Zoals één van de aanwezigen het verwoordde: “Zwolle laat zien dat systeemverandering begint bij lokaal leiderschap. Het is niet perfect, maar het is moedig en hoopgevend.”
Kritisch én hoopvol vooruit
Er klonk ook zelfkritiek. De structurele inbreng van jongeren en ouders moet beter geborgd worden. Niet als symbolisch klankbord, maar als volwaardige partners aan tafel. Juist zij weten hoe het voelt als de regie je uit handen wordt genomen – en weten vaak ook wat wél werkt.
De leerbijeenkomst was dan ook geen eindpunt, maar een tussenstation. Gemeente Amersfoort neemt het stokje over met de ambitie om deze beweging voort te zetten.
Foto door Pedro Sluiter.