Vandaag was de boekpresentatie ‘Van waarde zijn'

Vandaag was de boekpresentatie ‘Van waarde zijn: Kennismaking met het denken van Marilynne Robinson’ van Bart Cusveller

Mini-symposium

De boekpresentatie was in de vorm van een mini-symposium, dat samen met Stichting Christelijke Filosofie werd georganiseerd. Bart Cusveller gaf een introductie en verkenning van ethiek in het denken van Marilynne Robinson. Rob Compaijen, universitair docent Filosofie, over Marilynne Robinsons ethiek: De heiligheid van de wereld en de waardigheid van de mens. Martine Oldhoff, predikant Protestantse Kerk Nederland, ging dieper in op het enigma van de predestinatieleer van Robinson. En Arjan Plaisier sloot af met ‘Marilynne Robinson: zonder genade geen natuur’. Teunis Brand, directeur Stichting Christelijke Filosofie, leidde de ochtend als dagvoorzitter in goede banen.

Van waarde zijn

Want wat drijft een mens? Worden wij slechts voortgedreven door basale prikkels, zoals de drang tot overleven? Volgens schrijver en denker Marilynne Robinson blijft er dan niet veel over van het innerlijk, het geestesleven waarvan de cultuurgeschiedenis getuigt. Het moderne denken over onze beweegredenen en vooruitzichten kan niet correct zijn, concludeert zij op basis van haar ontdekkingsreis. Zelfzucht en wedijver leiden tot een enorme verschraling van onze omgang met elkaar, met onszelf en onze leefomgeving.

In vele essays en commentaren verkent Robinson rijkere manieren van denken, waarbij zij luistert naar voormoderne denkers, met name van na de Reformatie. Van waarde zijn reikt een rode draad aan om wegwijs te worden in haar non-fictie.

Boek bestellen

Het boek ‘Van waarde zijn’ van Bart Cusveller bestellen? Dat kan hier.