Online conferentie 14 april over Wie ben je en wil je zijn als leraar?

Wie ben je? Het thema van de online conferentie voor leraren (in opleiding) en onderwijsprofessionals op woensdag 14 april. Marcel van Herpen en Merlijn Twaalfhoven zijn de sprekers. Wie zijn zij eigenlijk? Aan de hand van vijf stellingen stellen zij zich voor.

1. ‘In het onderwijs wordt het belang van professionele ontwikkeling onderschat’

Merlijn: “Ik werk niet in het onderwijs, dus ik vind het moeilijk om daar iets van te vinden. In mijn omgeving merk ik wel dat mensen in het onderwijs druk zijn. Dat zit de professionele ontwikkeling in de weg. Als je wilt ontwikkelen moet je ademen. Letterlijk en figuurlijk.”

Marcel: “Soms wel en soms niet, maar ik weet niet goed waar ik dat op moet baseren. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat we het woord professional goed definiëren. Wat is professionele ontwikkeling? Dat kan ik anders definiëren dan mijn collega’s.”

2. ‘Creativiteit is de motor voor je professionele ontwikkeling’

Merlijn: “Je ontwikkelt je door je eigen leven te scheppen of stappen te nemen en te zien. Dat scheppende vermogen, ofwel creativiteit, is essentieel om ook aan jezelf of je toekomst te werken.”

Marcel: “Dat bevestig ik graag. Creativiteit is soepel omgaan met verschillende scenario’s en situaties. Mensen die niet creërend zijn, worden overgeleverd aan wat anderen hen te bieden hebben. Dat kan nooit over hun eigen professionele ontwikkeling gaan.”

3. ‘In het onderwijs is het nodig dat onze taal ontwikkelingsgericht is’

Merlijn: “Dit onderschrijf ik van harte. Als mensen zijn we zo verschillend als alle kleuren van de regenboog. De wereld en het leven kent ook alle kleuren van de regenboog. Het is daarom absurd dat al die verschillende mensen door eenzelfde poortje moeten met dezelfde soort cijfers en prestaties om vervolgens in die kleurrijke wereld een weg te vinden.”

Marcel: “Uiteraard! Alles in het onderwijs zou vanzelfsprekend ontwikkelingsgericht moeten zijn, want daar gaat onderwijs over. Taal helpt ons om dat te duiden.”

4. ‘De school heeft zijn langste tijd gehad; het moet gaan over leren in het leven’

Merlijn: “Ik geloof dat een school een plek moet zijn waar je veilig kunt falen en uitproberen. Dat is een contrast met scholen die de focus op succes hebben.”

Marcel: “Het moet zeker gaan over leren in het leven en daarbij heeft de school zijn langste tijd nog niet gehad. Wél zal de school van vorm moeten veranderen. Het leven is zo anders geworden en we hebben zoveel kennis over de verschillen van mensen en de manier waarop we ons ontwikkelen. De klassieke vorm van een school heeft zijn beste tijd gehad en als we niet iets doen, komt het in zijn slechtste tijd terecht.”

5. ‘Het verschil maken kun je nooit alleen’

Merlijn: “Daar ben ik het van harte mee eens. Het is belangrijk om samen te werken en niet je plannen uit te spreken, maar je dromen. Als je idealen deelt, is de kans groot dat de ander zich herkent en wil aanhaken om het samen te doen.”

Marcel: “Dat klopt en het klopt niet. Natuurlijk is de mens een psychosociaal wezen en dus kun je niet alles alleen. Toch kun je wel degelijk in je eentje het verschil voor de ander maken. Je kunt de eerste, of de enige zijn die moeite doet om ervoor te zorgen dat kinderen een fijn leven hebben, verstaan worden of naar hun vermogen kunnen werken. Wees zelf degene die iets goeds doet voor een ander en realiseer je dat je ook maar alleen bent en mogelijk met anderen samen kunt werken.”

Online Conferentie 14 april - Wie ben je? Wie wil je zijn als leraar?

De online conferentie Wie ben je wordt georganiseerd door het lectoraat Goede Onderwijspraktijken van Hogeschool Viaa in Zwolle op woensdag 14 april en is toegankelijk voor onderwijsprofessionals en leerkrachten die na willen denken en willen werken over hun rol in het begeleiden van leerkrachten. Tegelijkertijd wordt tijdens de conferentie het nieuwe boek Wie ben je – wie wil je zijn als leraar? gepresenteerd. Een boek over persoonlijk meesterschap van leraren. Geschreven door Ingrid Paalman en Tonnis Bolks.

Kijk voor meer informatie en aanmelden

Sprekers

1 Merlijn Twaalfhoven  Fotograaf Jaq van der Feesten

Merlijn Twaalfhoven

Merlijn Twaalfhoven (45), vader van twee kinderen, woonachtig op een woonboot in Amsterdam. Opgeleid als componist om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat we ‘de kunstenaar’ in mensen nodig hebben voor de ontwikkeling van een duurzame wereld. Werken aan je professionele ontwikkeling is voor Merlijn het vinden van ruimte: “Als ik druk bezig ben, is er weinig ruimte om echt te bedenken wat de volgende stap is.” Hij wordt creatief als hij andere verbanden ziet dan de gangbare patronen hoe dingen zijn geregeld. Tot slot: “Wat ik leuk vind aan het boek van Marcel zit al in de titel: Werk voor de reünie. Je kunt niet alleen de tijd vooruit denken, het is ook goed om je te beseffen waar je later op terug wilt kijken.”

Merlijn Twaalfhoven is o.a. auteur van het boek ‘Het is aan ons’

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
(53), is leraar, onderwijsbegeleider en schrijver van meerdere boeken over het onderwijs. Marcel is een van een tweeling en daarom zal hij altijd twee tegengestelde belangen tegelijk aandacht geven. Dát is de kern van zijn werk. Het werken aan je professionele ontwikkeling betekent voor hem het perspectief van anderen leren innemen: “Professionaliteit wordt vaak gehangen aan vakmanschap, dat vertaald wordt in competenties. Die competenties zijn belangrijk, maar je moet je ook realiseren en inleven wat er aan de andere kant gebeurt. Dus bij de kinderen. Anders werk je geïsoleerd en komt de boodschap niet over.” Creativiteit staat voor Marcel gelijk aan leven: “Het vinden van oplossingen voor kleine problemen in het dagelijks leven tot omgaan met grote teleurstellingen die het leven biedt. Dat noem ik levenskunst.”

Marcel van Herpen is o.a. auteur van het boek ‘Werk voor de reünie’ dat binnenkort uitkomt.

Lees meer over het lectoraat en de opleiding waar zij voor werken