Meer weten over Godsdienstleraar deeltijd
Wat kun je met de opleiding tot Godsdienstleraar?
Je wordt opgeleid tot een gepassioneerde, vaardige en creatieve leraar en mag als tweedegraads docent lesgeven op het vmbo en aan de eerste drie klassen van de havo en het vwo. Ook kun je aan de slag in het beroepsonderwijs en praktijkonderwijs.
Waar kun je aan de slag na je opleiding?
Na je opleiding kun je het vak Godsdienst geven op een christelijke, evangelische, reformatorische of gereformeerde middelbare school of je gaat aan de slag als docent Levensbeschouwing op een openbare school. Het geven van het vak Burgerschap op het mbo behoort ook tot de mogelijkheden. Je wordt klaargestoomd om zowel in het bijzonder als het openbaar onderwijs te kunnen werken.
Hoelang duurt de opleiding?
De opleiding duurt vier jaar. Op basis van jouw achtergrond en situatie kun je bepaalde onderdelen mogelijk overslaan, versnellen of er juist wat meer tijd voor nemen. Als je al een theologische of didactische opleiding hebt gevolgd of afgerond, dan kun je een verkorte route volgen.
Wat maakt deze opleiding bijzonder?
De opleiding tot Godsdienstleraar is een kleinschalige opleiding met veel persoonlijk contact en korte lijntjes tussen studenten en docenten. In jaar 1 en 2 volg je de theologische vakken samen met theologiestudenten en in jaar 3 en 4 de didactische vakken met studenten van de Pabo Deeltijd. Zo heb je altijd andere studenten om je heen om mee op te lopen en samen te werken.
Kan ik de opleiding combineren met een baan?
Studeren in deeltijd betekent niet dat je minder studiepunten hoeft te halen (een hbo-diploma krijg je niet zomaar), maar wel dat je flexibel bent in het indelen van je studietijd.
Je hebt één lesdag in de twee weken. Het zal van je eigen studievaardigheden en discipline afhangen hoeveel tijd je wekelijks voor zelfstudie nodig hebt (je kunt uitgaan van minimaal 20 en maximaal 40 uur per week (inclusief de college-dag en stage-uren).
Als je al een baan hebt als Godsdienst kun je je eigen werkplek als stageplek gebruiken (mits je op verschillende niveaus kunt lesgeven en je werkplek een werkplekbegeleider aanwijst).
Wanneer is je lesdag?
In jaar 1 en 2 heb je om de week op dinsdag een college-dag. In jaar 3 en 4 verschuift je vaste lesdag naar de donderdag. Ook dit is in principe om de week (maar kan soms van dit ritme afwijken).
Hoeveel uren loop je stage?
Elk jaar van je studie omvat 20 ECTS aan stage. Dat komt neer op ongeveer 14 uur per week (inclusief het schrijven van verslagen, voorbereiden van lessen enz.). De praktijk beslaat een fors onderdeel van de studie omdat het juist voor dit beroep belangrijk is om veel praktijkervaring op te doen, gecombineerd met en gevoed door je studie en reflectie.
Aangezien er best veel vraag is naar docenten, kun je vaak je stage combineren met een betaalde baan. Je loopt dan stage op je eigen werkplek.
Welke vooropleiding heb je nodig?
Je kunt starten met de opleiding na het afronden van vwo, havo, een mbo-opleiding op niveau 4 of een andere hbo- of universitaire opleiding.
Als je al een theologische of didactische opleiding hebt gevolgd of afgerond, dan kun je een verkorte route volgen.
Wat zijn de mogelijkheden voor een beurs of subsidie?
Voor een opleiding tot docent zijn er verschillende mogelijkheden voor tegemoetkomingen en subsidies door de overheid. Je vindt meer informatie hierover op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Als je al in het onderwijs werkzaam bent, wil je werkgever wellicht ook bijdragen aan je studiekosten.
Meer weten?
Heb je nog vragen over de opleiding Godsdienstleraar? Neem dan contact op met Ingrid Plantinga.