NT2 met prentenboeken

Kan jij alle kinderen een rijk taalaanbod geven? Begrijpt iedereen wat je bedoelt? Oók anderstalige kinderen en kinderen met een taalachterstand? Nadat je de cursus NT2 met prentenboeken hebt gevolgd, weet je hoe je toegankelijke lessen ontwikkelt binnen het thema dat al centraal staat. Je gebruikt symbolen voor klanken, kleuren voor betekenissen en gebaren voor de structuur van een tekst. Over inprenten gesproken!

Kinderen vinden het meestal heerlijk om voorgelezen te worden. Naast dat het een plezierige bezigheid is, is (interactief) lezen of voorgelezen worden ook leerzaam. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen met een taalachterstand. Het prentenboek is een uitstekend middel om deze kinderen te helpen meer grip te krijgen op de Nederlandse taal. Door eerst visuele middelen, een basiswoordenschat en een vereenvoudigde tekst aan te bieden, geef je ze een springplank om de werkelijke (literaire) versie van het prentenboek te begrijpen. Zo gaan (in)prenten en inbedden hand in hand.

Over de cursus

Wat je leert
Tijdens de cursus NT2 met prentenboeken:

  • leer je hoe je prentenboeken kunt gebruiken om de tweede taalverwerving van kinderen te bevorderen;
  • ontdek je welke coöperatieve werkvormen je kunt inzetten om de actieve woordenschat van kinderen naar een hoger niveau te brengen;
  • leer je visuele middelen te gebruiken, zoals symbolen voor klanken en kleuren voor betekenissen;
  • weet je dat je gebaren kunt gebruiken om de structuur van woorden aan te tonen.

Doelgroep
De cursus NT2 met prentenboeken is met name geschikt voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten van de groepen een tot en met vier van de basisschool. De cursus is ook geschikt voor leerkrachten van taalzwakke leerlingen.

Werkvormen
Tijdens de cursus maak je gebruik van verschillende samenwerkingsvormen. Daarnaast buig je je over theorie. We gaan het samen met een prentenboek als voorbeeld ervaren.

Thema’s bijeenkomsten
Tijdens de bijeenkomsten staan de stappen centraal waarmee je thematisch de woordenschat van je leerlingen kunt vergroten.

Data en lestijden
De cursus NT2 met prentenboeken bestaat uit twee bijeenkomsten van elk drie uur. Daarnaast oefen je in de praktijk, in je eigen klas. In totaal is de studiebelasting tien uur.

De nieuwe cursusdata zijn:

  • Woensdag 17 april 2024
  • Woensdag 15 mei 2024

Wil je de cursus op locatie en met je team volgen? Dat kan! Als je ons jouw wensen doorgeeft nemen we contact met je op.

Kosten
Voor je deelname aan de cursus NT2 met prentenboeken betaal je € 230,00 (prijs per deelnemer).

Certificering
Na afronding van deze cursus ontvang je een certificaat van Viaa.

Docent
De cursus NT2 met prentenboeken wordt gegeven door Truus Visser. Zij is docent en onderwijsadviseur van de Educatieve Academie. Truus heeft veel ervaring met lesgeven in de onderbouw van de basisschool. Ook is zij al ruim vijftien jaar adviseur van de onderbouw. Het maken van een koppeling van theorie naar praktijk is voor haar dan ook een vanzelfsprekendheid. Truus verzorgt veel nascholingscursussen.

Meer informatie en aanmelden

Wil je je aanmelden voor de cursus? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam en het adres van de school waar je werkt naar het secretariaat nascholing. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op met Truus Visser. Zij helpt je graag verder.