Tijdens de opleiding POH
Opbouw van de opleiding tot praktijkondersteuner
De opleiding tot praktijkondersteuner duurt één studiejaar en bestaat uit 5 modules die elkaar opvolgen. Tijdens deze modules komen onderwerpen aan bod als:
- De functie van POH
- Cardiovasculair Risicomanagement
- Diabetes Mellitus type 2
- Astma en COPD
- Zorg voor ouderen
De lesinhoud en de onderwijsvormen van de POH-opleiding zijn divers. Tijdens de lessen komen onderwerpen aan bod die niet alleen betrekking hebben op medische kennis over verschillende ziektebeelden, maar ook over het methodisch vormgeven van een consult, voorlichting of educatie. Management, organisatie, communicatieve vaardigheden en de samenwerking met andere specialismen in de eerste en tweede lijn spelen ook een belangrijke rol. Je volgt colleges in groepsverband, maar werkt ook in kleinere onderwijsgroepen of in intervisiegroepen van 3 à 4 personen.
De opleiding tot praktijkondersteuner is kleinschalig. Hierdoor heb je korte lijnen met de docent en is het geven van onderwijs op maat mogelijk.
Ook werk je aan de aanvullende competenties uit het POH 2017 competentieprofiel. Naast het volgen van deze modules loop je stage en werk je tijdens intervisiebijeenkomsten.
Stage
Naast het volgen van lessen loop je per week 8 uur stage in een huisartsenpraktijk gedurende 40 weken. Je leert hier om de theorie in de praktijk te brengen en oefent praktische vaardigheden.
Deze stage heb je nodig gedurende de opleiding van september tot en met eind juni. Hierbij is het belangrijk dat je patiënten met astma, COPD, diabetes mellitus type 2 en cardiovasculair risicomanagement zorg biedt.
Het is voor deze opleiding van belang dat de praktijkondersteuner die jou begeleidt verstand heeft van de verschillende aandachtsgebieden en beschikt over een afgeronde POH-opleiding.
Heb je geen stageplek? Neem dan contact met mij op, dan kijken we samen wat je kunt doen. Mijn contactgegevens staan hieronder.