HBO Pedagogiek

Ben je geïnteresseerd in pedagogiek? Dan is de opleiding Social Work wellicht iets voor jou. Bij deze veelzijdige opleiding houd je je niet alleen met pedagogiek bezig, maar met nog veel meer sociale thema’s. Hierdoor leg je een brede basis en kun je gericht keuzes maken voor de toekomst.

Pedagogiek is Social Work

De opleiding Social Work van Hogeschool Viaa leidt je op tot professional in het sociaal domein. Voordat je anderen kunt helpen, moet je eerst jezelf leren kennen. Pas dan ben je in staat om situaties objectief te beoordelen. Ook een onderzoekende houding naar omgevingsfactoren is essentieel. Wanneer je begrijpt wat je ziet, kun je voor elke unieke situatie een passende aanpak bepalen.

Gedurende de eerste anderhalf jaar van de opleiding Social Work krijg je de tijd om kennis te maken met het sociaal domein. Daarna kies je een richting:

  • Jeugd (combinatie van Pedagogiek, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening): je zet je in voor een omgeving waar kinderen kind kunnen zijn. Daarbij kom je allerlei problemen tegen: lichte gedragsproblemen, maar ook ernstige problemen als kindermishandeling en huiselijk geweld. Wanneer je deze richting met succes afrondt, krijg je een registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd.
  • Welzijn en Samenleving (voorheen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Cultureel Maatschappelijke Vorming): je bent er voor mensen met uiteenlopende problemen. Psychosociale problemen, een verslaving of schulden bijvoorbeeld. Ook bied je begeleiding bij problemen in de wijk, gezinsproblemen of onveilige situaties voor kinderen of jongeren.

Zorg (voorheen Sociaal Pedagogische Hulpverlening): je begeleidt mensen die langdurig dagelijkse ondersteuning nodig hebben. Dat kan in de jeugd-, ouderen- of gehandicaptenzorg zijn, maar ook in de psychiatrie.

Pedagogiek bij Hogeschool Viaa

Bij Hogeschool Viaa krijg je actueel onderwijs. We beschikken over een uitgebreid netwerk in het sociaal domein, waardoor we weten wat er speelt. Daarnaast ontwikkelt het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken continu nieuwe kennis en komen onze docenten uit het werkveld. Ons onderwijs is persoonlijk: je leert kritisch naar jezelf te kijken, werkt aan een breed perspectief en verlegt grenzen. Van daaruit stel je doelen en kies je het onderwijs dat je nodig hebt. Je kunt je kennis verbreden binnen Social Work, maar ook voor verdieping kiezen binnen bijvoorbeeld de opleiding Verpleegkunde, de Pabo of in het buitenland. Kortom: we dagen je uit, elke dag opnieuw, zodat je uitgroeit tot een vakbekwame professional die het verschil kan maken in het leven van een ander.

Na de opleiding Pedagogiek

Met de opleiding Pedagogiek, nu Social Work, kun je onder meer aan de slag als pleegzorgwerker, schoolmaatschappelijk werker of groepsleider op het gebied van jeugdzorg. Wil je jezelf nog verder ontwikkelen, dan zijn onze masters en cursussen de moeite waard.

Inschrijven voor Pedagogiek

Hogeschool Viaa is een kleinschalige school met een christelijk karakter. Docenten kennen je bij naam, waardoor je je gelijk thuis voelt. Een keer de sfeer komen proeven? Bezoek dan een open dag. Ook een meeloopdag is vaak waardevol. Meer weten? Lees alles over Social Work voltijd en Social Work deeltijd.