Social Work

Wil jij je verder ontwikkelen en doorgroeien als professional binnen de sociale sector? Vind je het belangrijk dat ieder mens actief deelneemt aan de maatschappij? Wil jij het verschil maken en mensen helpen? Start met de deeltijd bachelor Social Work bij Hogeschool Viaa in Zwolle.

Misschien heb je al een baan en wil je je meer verdiepen of misschien wil je je omscholen naar Social Work. Of je wilt de studie oppakken naast een gezin of andere drukke werkzaamheden. Welke reden je ook hebt om in deeltijd te gaan studeren, onze opleiding biedt jou de mogelijkheid je breed te ontwikkelen als social professional. De colleges staan in het teken van verdieping, verbreding en toepassing van de theorie. Vragen stel je aan je docent en medestudenten en er is ruimte voor reflectie en voor het uitwerken van groepsopdrachten. Bij Hogeschool Viaa bieden we je de beste begeleiding. Dat kunnen we goed, omdat we een relatief kleine hogeschool zijn.

Hogeschool Viaa en het onderwijs in de Corona periode

Waarom de opleiding Social Work?

Soms hebben mensen hulp nodig om hun leven weer op de rit te krijgen. Dankzij jouw brede kennis en vaardigheden ondersteun jij ze bij het vinden van hun weg in de samenleving. Als social worker denk je in creatieve oplossingen om zo het verschil te maken. Je krijgt te maken met allerlei achtergronden en hulpvragen. Op verschillende plekken ben jij inzetbaar om kort of langdurig ondersteuning te bieden aan mensen van jong tot oud. Breng jij mensen graag in beweging? Dan is deze Social Work opleiding zeker iets voor jou!

Keuze uit drie profielen

Mensen leren activeren, daar draait het om. Halverwege het tweede jaar stellen we je de vraag: waar wil je deze verandering mogelijk maken? Je kiest voor één van de drie profielen:

    • Welzijn en samenleving

Je richt je binnen dit profiel op mensen met uiteenlopende problemen en begeleidt ze. Je werkt met mensen in een buurt, wijk, stad en andere sociale netwerken. Denk hierbij aan psychische problemen, gezinsproblemen of problemen in de wijk. Jouw doel? Mensen ondersteunen, bij elkaar brengen en ze een duwtje in de juiste richting geven.

    • Zorg

Wil jij je specialiseren in de verzorging van mensen met een verslaving, psychiatrische stoornis of beperking? In dit profiel ligt het accent op begeleiding van mensen met een complexe en langdurige zorgvraag in de psychiatrie, gehandicaptenzorg, ouderen- en jeugdzorg.

    • Jeugd

Als sociaal werker je richten op kinderen en jongeren en hun naaste omgeving? Binnen dit profiel ligt de focus op de zorg voor kinderen en jeugdigen en het creëren van een veilige omgeving voor hen.

Tijdens je opleiding

Onze Social Work deeltijd opleiding duurt vier jaar. We leiden je op tot een sociaal werker met oog en aandacht voor anderen. Het eerste jaar is een oriënterende fase waar je kennismaakt met het het sociale domein. Vanaf het tweede jaar loop je wekelijks stage en pas je theorie toe in de praktijk. De opbouw van de opleiding is als volgt:

Jaar 1: De propedeuse

In het propedeuse jaar duik jij in de wereld van sociaal werken. Het eerste jaar draait om basiskennis met vakken zoals cultuur, filosofie, sociologie en psychologie. We besteden aandacht aan de maatschappelijke rol van een sociaal werker en gaan aan de slag met sociologische en communicatieve vaardigheden.

Jaar 2 en 3: De hoofdfase

Jaar twee en drie van de opleiding zijn gericht op het verder uitbreiden en verdiepen van de basiskennis en vaardigheden; algemeen en binnen het profiel dat jouw voorkeur heeft. Deze jaren is er veel aandacht voor praktijkvaardigheden. Je loopt twee dagen in de week stage en doet daarnaast onderzoek dat bijdraagt aan de praktijk.

Jaar 4: Professionaliseren en afstuderen

In het vierde jaar Social Work hbo start je met een minor waarmee je je kennis of competenties verbreedt of waarmee je je juist specialiseert. In de tweede helft van het jaar richt je je op je eigen professionalisering door keuzemodules en werk je aan je eindproduct. Je gaat afstuderen. Alles wat je geleerd hebt tijdens de opleiding breng je in de praktijk. Op deze manier wordt de verbinding van kennis, houding en vaardigheden zichtbaar.

Download de deeltijdfolder

Verschillen met Social Work voltijd

De deeltijdopleiding Social Work aan Hogeschool Viaa heeft dezelfde inhoud en opbouw als de voltijdvariant. Met een paar verschillen. Je hebt minder contacturen op school en de praktijkbeoefening verschilt. In jaar twee, drie en in de eerste helft van het vierde jaar loop je twee dagen in de week stage. Je colleges en contactmomenten bieden we aan op één vaste dag per week. In de propedeuse en het derde jaar zijn je colleges op woensdag. In het tweede en vierde jaar is dit op dinsdag.

Na je opleiding

Wat kun je worden met de bacheloropleiding Social Work van Hogeschool Viaa? Het werkveld van een sociaal werker is zeer breed. Studenten Social Work komen in veel verschillende functies terecht. Voorbeelden zijn jongerenwerker, gezinsvoogd, sociaal cultureel ondernemer, hulpverlener, welzijnswerker of sociotherapeut. Als social worker heb je de mogelijkheid om aan de slag te gaan in verschillende vakgebieden.

Praktische informatie

De instroommogelijkheden

Starten met de opleiding Social Work? Dan heb je een havo- of vwo-diploma nodig, of een afgeronde mbo-opleiding niveau 4. Voldoe je niet aan deze toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan is toelatingsexamen doen een optie!

Lees meer over het toelatingsexamen

Brugmodule mbo-hbo

Beschik je over een mbo-diploma? Om de overstap van het mbo naar het hbo zo soepel mogelijk te laten verlopen, bieden we de brugmodule mbo-hbo aan.

Lees meer over de brugmodule Social Work

Benieuwd naar de opleiding Social Work?

Wil je meer weten over de deeltijdopleiding Social Work? Neem dan contact op met Gea Karbo of Jaap Roose.

Meer informatie