Social Work

Wil jij je verder ontwikkelen en doorgroeien als professional binnen de sociale sector? Vind je het belangrijk dat ieder mens actief deelneemt aan de maatschappij? Wil jij het verschil maken en mensen helpen? Start met de deeltijd bachelor Social Work bij Hogeschool Viaa in Zwolle.

Misschien heb je al een baan en wil je je meer verdiepen of misschien wil je je omscholen naar Social Work. Of je wilt de studie oppakken naast een gezin of andere drukke werkzaamheden. Welke reden je ook hebt om in deeltijd te gaan studeren, onze opleiding biedt jou de mogelijkheid je breed te ontwikkelen als social professional. De colleges staan in het teken van verdieping, verbreding en toepassing van de theorie. Vragen stel je aan je docent en medestudenten en er is ruimte voor reflectie en voor het uitwerken van groepsopdrachten. Bij Hogeschool Viaa bieden we je de beste begeleiding. Dat kunnen we goed, omdat we een relatief kleine hogeschool zijn.

Hogeschool Viaa en het onderwijs in de Corona periode

Waarom de opleiding Social Work?

Soms hebben mensen hulp nodig om hun leven weer op de rit te krijgen. Dankzij jouw brede kennis en vaardigheden ondersteun jij ze bij het vinden van hun weg in de samenleving. Als social worker denk je in creatieve oplossingen om zo het verschil te maken. Je krijgt te maken met allerlei achtergronden en hulpvragen. Op verschillende plekken ben jij inzetbaar om kort of langdurig ondersteuning te bieden aan mensen van jong tot oud. Breng jij mensen graag in beweging? Dan is deze Social Work opleiding zeker iets voor jou!

Keuze uit drie profielen

Mensen leren activeren, daar draait het om. Halverwege het tweede jaar stellen we je de vraag: waar wil je deze verandering mogelijk maken? Je kiest voor één van de drie profielen:

    • Welzijn en samenleving

Je richt je binnen dit profiel op mensen met uiteenlopende problemen en begeleidt ze. Je werkt met mensen in een buurt, wijk, stad en andere sociale netwerken. Denk hierbij aan psychische problemen, gezinsproblemen of problemen in de wijk. Jouw doel? Mensen ondersteunen, bij elkaar brengen en ze een duwtje in de juiste richting geven.

    • Zorg

Wil jij je specialiseren in de verzorging van mensen met een verslaving, psychiatrische stoornis of beperking? In dit profiel ligt het accent op begeleiding van mensen met een complexe en langdurige zorgvraag in de psychiatrie, gehandicaptenzorg, ouderen- en jeugdzorg.

    • Jeugd

Als sociaal werker je richten op kinderen en jongeren en hun naaste omgeving? Binnen dit profiel ligt de focus op de zorg voor kinderen en jeugdigen en het creëren van een veilige omgeving voor hen.

Tijdens je opleiding

In onze Social Work deeltijd opleiding leiden we je op tot een sociaal werker met oog en aandacht voor anderen. Werken met jongeren, ondersteunen van mensen met psychische klachten, begeleiden van gezinnen of mensen met een beperking.

We staan voor het aanbieden van onderwijs op basis van een christelijke identiteit, het gezien worden als student, flexibel kunnen studeren, gericht op de beroepspraktijk, met een sterke verbinding tussen online en offline leren en het stimuleren van je onderzoekende houding.

Je kunt bij ons flexibel studeren. Dat is fijn als je je studie combineert met een baan, gezin en/of vrijwilligerswerk. We kijken graag met je mee hoe je je studie het beste kan inrichten. Afhankelijk van je Eerder Verworven Competenties (EVC’s) kun je mogelijk eenheden overslaan, versnellen of je studie juist in een lager tempo doen. Gemiddeld genomen duurt de opleiding 2,5 tot 4 jaar, afhankelijk dus van je kennis, ervaring en diploma’s. De opleiding is gericht op de praktijk. Al vanaf het eerste jaar in november willen we dat je 1 dag in de week participeert in de beroepspraktijk. Zo nodig ondersteunen we je in het vinden van een geschikte leerplek. Vanaf het tweede jaar loop je wekelijks stage en pas je theorie toe in de praktijk.

De opbouw van de opleiding is als volgt:

Jaar 1: De propedeuse

In het propedeuse jaar duik jij in de wereld van het sociaal werk. Het eerste jaar draait om het opdoen van basiskennis, het werken op Hbo-niveau en het ontwikkelen van een onderzoekende houding in de werkpraktijk. We besteden aandacht aan de maatschappelijke rol van een sociaal werker en gaan aan de slag met sociologische en communicatieve vaardigheden.

Jaar 2 en 3: De hoofdfase

Jaar twee en drie van de opleiding zijn gericht op het verder uitbreiden en verdiepen van de basiskennis en vaardigheden; algemeen en binnen het profiel dat jouw voorkeur heeft. Je hebt de keuze uit: profiel Jeugd, Zorg of Welzijn & samenleving. In deze jaren is er veel aandacht voor praktijkvaardigheden. Je loopt twee dagen in de week stage en doet daarnaast onderzoek dat bijdraagt aan de praktijk.

Jaar 4: Professionaliseren en afstuderen

In het vierde jaar richt je je op je eigen professionalisering door keuzemodules en werk je aan je eindproduct. Je gaat afstuderen. Alles wat je geleerd hebt tijdens de opleiding breng je in je beroepspraktijk. Op deze manier wordt de verbinding van kennis, houding en vaardigheden zichtbaar.

Onderwijsprogramma in schema

Download de deeltijdfolder

Verschillen met Social Work voltijd

De deeltijdopleiding Social Work aan Hogeschool Viaa is een specifiek ingerichte deeltijdopleiding. Je hebt minder contacturen op school, terwijl de beroepspraktijk een prominente plek heeft. Vanaf jaar 1 tot en met jaar 4 participeer je in de beroepspraktijk van Social Work. Je colleges en contactmomenten bieden we aan op één vaste dag een keer in de 2 weken. De donderdag is de dag dat je op hogeschool Viaa bent.

Na je opleiding

Wat kun je worden met de bacheloropleiding Social Work van Hogeschool Viaa? Het werkveld van een sociaal werker is zeer breed. Studenten Social Work komen in veel verschillende functies terecht. Voorbeelden zijn jongerenwerker, gezinsvoogd, sociaal cultureel ondernemer, hulpverlener, welzijnswerker of sociotherapeut. Als social worker heb je de mogelijkheid om aan de slag te gaan in verschillende vakgebieden.

Praktische informatie

De instroommogelijkheden

Starten met de opleiding Social Work? We starten in september.

Je hebt een havo- of vwo-diploma of een afgeronde mbo-opleiding niveau 4 nodig. Voldoe je niet aan deze toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan is toelatingsexamen doen een optie! Ook bieden we je gelegenheid om je Eerder Verworven Competenties te verzilveren in mogelijke vrijstellingen via een EVC-traject.

Heb je nog vragen?
Verder info is te verkrijgen bij de deeltijdcoördinator.

Lees meer over het toelatingsexamen

Brugmodule mbo-hbo

Heb je eerder een MBO opleiding gedaan en twijfel je of je het leren op HBO niveau aankunt of kun je niet wachten om alvast te ervaren wat je op opleiding kunt verwachten kijk dan of de brugmodule iets voor je is!

Lees meer over de brugmodule Social Work

Wil je nog verder geïnformeerd worden? Bekijk dan hier het filmpje van de afgelopen open dag.

Benieuwd naar de opleiding Social Work?

Wil je meer weten over de deeltijdopleiding Social Work? Neem dan contact op met Gea Karbo of Gerdien Nijboer.

Meer informatie