Tips voor het leren van toetsen

Een toets is dé kans om te pieken en de punten binnen te slepen waar je zo hard voor hebt gewerkt, of zo hard voor had willen werken. Lukt dit niet altijd even goed? Lees dan onderstaande tips, want in 7 stappen kun jij al stukken beter voorbereid aan je toets beginnen.

7 tips op een rij

  1. Voorbereiden

In de voorbereiding zit de eerste winst. De meeste toetsen doen een beroep op je geheugen en hoe vervelend je dit ook kan vinden, je geheugen houdt van structuur! Kennis binnenhalen lukt het best met zo veel mogelijk afwisseling (vindt je hippocampus fijn), maar onthouden doet je neocortex en die houdt van orde! Dus de eerste stap in toetsen is net als met leren: Zorg voor goed overzicht, heb je leerdoelen bij de hand en orden je materiaal. Dan is de basis gelegd voor succes.

  1. Oefen de kennis van binnen naar buiten

Als je voor een theorietoets leert, haal je informatie je hersens binnen vanuit een externe bron: een boek, een filmpje of een verhaal van een ander. We slaan dat op en dan staat het ergens op onze grote harde schijf die geheugen heet. Maar nu een belangrijke tip die al veel studenten geholpen heeft: Op een toets maak je de beweging andersom. Je haalt niet iets naar binnen, maar het moet vanuit je hoofd opeens naar buiten, als antwoord op een vraag. Het helpt enorm dit te trainen. Dus niet alleen maar kennis stampen. Maar ook door oefenvragen checken of je de informatie ook weer naar buiten kan krijgen. Dit kan met quizkaartjes of met vragen op WhatsApp. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar oefening helpt!

  1. Oefen de toetsvorm

De beste manier om toetsen te oefenen is het oefenen met toetsen… Het maken van proeftoetsen vergroot de kans op succes! Iedere toetsvorm heeft zijn eigen ‘karakter’, net als mensen. En net als met mensen, zal de ene toetsvorm je beter liggen dan de ander. Door het oefenen wordt dat helder. Dus als je een toets met meerkeuze krijgt, oefen dan met die vorm. Op die manier weet je wat er verwacht wordt en kan je beter trainen op een goed resultaat.

  1. Kies wat je niet weet

Durf te kiezen! Durf bij het herhalen of in je hoofd stampen te kiezen in je materiaal. Kies voor datgene wat je nog niet weet. Wat we vaak zien bij studenten bij het leren van een toets, is dat ze steeds weer alles leren wat ze aan materiaal hebben gemaakt. Maar dit is niet efficiënt. Focus op wat je nog niet weet. Je brein blijft vol interesse, want als je steeds maar leert wat je toch al kent, dalen je concentratie en je motivatie.

  1. Energie management

Je hersens wegen maar zo’n 1,5 kilo, maar gebruiken ongeveer 20-25% van je zuurstof en energie. Een energie-slurper dus, die je het best maar zo efficiënt mogelijk kan gebruiken. Dat heeft ook gevolgen voor je toetsvoorbereiding. Kennis heeft tijd nodig om te landen en een plek te vinden in je geheugen, dus spreid je inspanning en neem goede pauzes.

  1. Denk na over je toetsstrategie

Door stil te staan bij jouw denkprocessen wanneer je iets (nieuws) wil leren krijg je inzicht in hoe je informatie verzamelt en verwerkt. Ook leer je om je eigen leren als een proces te beschouwen. Je bepaalt eerst wat er gedaan moet worden en vervolgens ga je op zoek naar de meeste effectieve manieren om je doel te bereiken. Dan wordt studiesucces geen gelukje, maar een logisch gevolg van je eigen plan.

  1. Vlak voor de toets

Ben jij één van de studenten die een half uur voor de toets nog zenuwachtig een aantal samenvattingen doorkijken? Veel topsporters liggen een dag voor een belangrijke wedstrijd de hele dag op bed en rusten uit. Zo zijn ze fit voor een goede prestatie. Voor je hersens is het maken van een toets ook een piekprestatie. Een uitgerust brein geeft betere resultaten dan het op het laatste moment nog proberen kennis te vullen. Dus ben je vroeg op school voor een toets? Maak een wandelingetje in het Wezenlandenpark.

 

Heb je het gevoel dat het niet lukt of voel je de spanning oplopen naar een te hoog niveau? Vraag hulp bij studentbegeleiding@viaa.nl