Youth for Christ - Nelleke van Dam

Mijn stage bij YFC heeft mij zelfverzekerder gemaakt in mijn vak

Nelleke van Dam (24) woont in Zwolle en studeert Theologie aan Hogeschool Viaa. Tijdens haar studie liep ze stage bij Youth for Christ (YFC) waar ze veel heeft mogen leren en ontdekken over zichzelf. Nelleke vertelt: “Ik kan goed luisteren en mensen voelen zich snel op hun gemak bij mij en delen hun verhaal. Maar toen ik begon met de stage had ik zo’n enorme last van faalangst. Dit blokkeerde mij. Het was zelfs zo erg dat ik niemand om hulp of feedback durfde te vragen.

Diepgang brengen

Tijdens mijn stage was ik betrokken bij het jongerenwerk van YFC Zwolle. Twee keer in de week gingen we er op uit om jongeren te ontmoeten. Ik genoot van de contacten en ontmoetingen met hen. Daarnaast gaf ik training over ‘Wie ben ik en wat wil ik met mijn leven’ aan jongeren die deelnamen aan een vormingsjaar van YFC en ook begeleidde ik een jongere. Heel tof om wat ik geleerd heb in mijn studie te kunnen doorgeven. Van mijn stagebegeleider kreeg ik terug dat ik diepgang heb gebracht binnen YFC. Enerzijds door de vragen die ik stelde aan collega’s en in vergaderingen, waardoor het team van YFC ging nadenken over dingen waar ze nog niet over hadden nagedacht. Anderzijds door in trainingen mijn theologische kennis en kennis over persoonlijke ontwikkeling aan elkaar te verbinden.

Ik dacht dat het van mij af hing

Toch kon ik niet volop genieten van mijn stage. De trainingen bereidde ik zo laat mogelijk voor en ik durfde mijn collega’s niet om hulp of feedback te vragen. Te bang om fouten te maken en afgewezen te worden. Daarbij zag ik steeds meer tegen het begeleiden van de jongere op, terwijl ik coaching juist heel tof vind. Maar ik voelde een enorme verantwoordelijkheid voor het slagen van zijn stage en dacht dat het van mijn begeleiding afhing. Mijn stagebegeleider stelde gelukkig de juiste vragen aan mij. Zij liet mij nadenken en ging het gesprek aan. Ze gaf me ruimte om te groeien en te leren. En ik ontdekte dat mijn professionaliteit niet een doel op zich is, maar een middel om anderen te hepen groeien.

Heerlijk ontspannen

Mijn stage bij YFC heeft mij zelfverzekerder gemaakt in mijn vak. Ik merk dat ik dingen wil uitproberen en ervan wil leren. Ik mag nu van mezelf fouten maken en ik ben beter in het aangeven van grenzen. Dat maakt het allemaal zoveel relaxter nu. Het hangt niet meer van mij af of iemand anders gaat veranderen, groeien of leren. Ik mag gewoon een schakel zijn in iemands leven en that’s it. Heerlijk ontspannen is dat!”