Terugblik: 'Veilig verbinden, samen helen' - 7 juni 2024
Op vrijdag 7 juni 2024 kwamen ouders, jongeren, masterstudenten, docenten, professionals uit het brede jeugddomein, beleidsmakers en decanen bijeen voor deze masterclass en werkplaatsevent op hogeschool Viaa. Bekijk hieronder de aftermovie voor een inpressie van deze waardevolle dag:

Jeugdigen, gezinnen en professionals hebben soms te maken met ernstige ontregeling bij jeugdigen, bijvoorbeeld rond suïcidaliteit. Begeleiden en behandelen vanuit relationele veiligheid werpt, in een onderling nauwe samenwerking, zijn vruchten af. Verbindend gezag kan helpen bij het herstellen van de relatie tussen ouder en kind en vanuit deze verbinding, het begrenzen van zelfbeschadigend gedrag. Maar hoe doe je dat dan?
Verbindende benadering, hoe dan?
Tijdens deze masterclass stond een verbindende benadering bij ernstige ontregeling bij jeugdigen centraal. Samen gingen we op zoek naar hoe je op een andere en bredere manier hier naar kan kijken en hier mee om kan gaan. De deelnemers ontvingen hiervoor concrete en praktische handvatten en leerden op een andere manier vragen te stellen.
Sprekers
Anne Pelzer MHA, kinder- en jeugdpsychiater, toezichthouder en onderzoeker, sprak over ‘Werken vanuit relationele veiligheid: hoe dan?’. Kathelijne van Dongen, systeemtherapeut LUMC Curium leiden, deelde over ‘Samen helen’. Hun PowerPoint presentaties vind je hieronder.
Beschikbare materialen
Meer informatie
09:00 |
Inschrijving, keuze voor deelsessies, koffie/thee |
09:30 |
Welkom en spreker Anne Pelzer |
10:45 |
Pauze |
11:00 |
Spreker Kathelijne van Dongen |
12:15 |
Pauze met lunch |
13:15 |
Deelsessies ronde 1 |
14:15 |
Wisseltijd |
14:30 |
Deelsessie ronde 2 |
15:30-16:30 |
Borrel en ontmoeting |
Anne Pelzer MHA
Anne werkt als kinder- en jeugdpsychiater in de acute jeugd-GGz, is toezichthouder en onderzoeker. Op basis van haar onderzoek studeerde zij af als Executive Master of Health Administration aan de TIAS Business School te Tilburg. Zij voerde dit onderzoek uit in opdracht van het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ). Haar profiel in eigen woorden:
“Al vroeg in mijn leven wist ik dat ik dokter wilde worden om op deze wijze betekenisvol te kunnen zijn voor anderen. De afgelopen jaren heb ik ervaren dat inhoud alleen niet voldoende is om een positieve beweging in gang te zetten en de lijn door te trekken. Dagelijks ervaar ik dat systeemfouten in het jeugdhulpstelsel de zorg voor onze jongeren en hun gezinnen niet ten goede komen. Vanuit mijn perspectief zijn inhoudsdeskundigheid en bedrijfsvoering niet complementair aan elkaar op zowel regionaal als landelijk niveau. Om de bedrijfskundige kant beter te begrijpen heb ik een MBA gericht op gezondheidszorg afgerond. Hierdoor ben ik in staat complexe vraagstukken vanuit beide invalshoeken te belichten en te analyseren. Wegens mijn analyses van de Jeugdwet werd ik als gastspreker uitgenodigd door de Sociaal-Economische Raad (https://lnkd.in/eNihRmVj). Tevens heb ik een podcast gemaakt met Tweede Kamerlid René Peters welke via Spotify terug te luisteren is. Ik heb bijgedragen aan publicaties in de media zoals Een Vandaag radio, KRO Pointer en Brandpunt.”
Kathelijne van Dongen
Kathelijne van Dongen is systeemtherapeut en werkt al meer dan 27 jaar in de jeugdzorg, de forensische adolescenten psychiatrie en de specialistische kinder- en jeugdpsychiatrie,. Ze heeft gewerkt in verschillende rollen zoals behandelaar, behandelingscoördinator en zorgmanager in de geestelijke gezondheidszorg. Sinds 2002 werkt ze aan het Leids Universitair Medisch Centrum, waar ze individuele en groepstherapieën uitvoert met behulp van de methoden Verbindend Gezag® en Geweldloos Verzet. Ze heeft professionals in de geestelijke gezondheidszorg getraind en de training aangepast voor gebruik op kinder- en jeugdpsychiatrische afdelingen. Ze heeft een oudertraining ontwikkeld speciaal voor ouders van adolescenten met zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag, gebaseerd op de principes van Verbindend Gezag © & Geweldloos Verzet en Dialectische Gedragstherapie.
Ouders nomineerden haar voor de prestigieuze Jan Mokkenstormprijs op het gebied van suïcidepreventie en de training won de eerste prijs. Met subsidie van ZonMW is in het Leids Universitair Medisch Centrum nieuw onderzoek gestart naar deze training in samenwerking met Haim Omer, Eliane Wiebenga en Hans Bom. Kathelijne heeft een praktijk voor relatie- en gezinstherapie. En is oprichter van opleidings- en expertisebureau in NVR en Verbindend Gezag, waarbij ze nationaal en internationaal supervisie geeft en lezingen en trainingen verzorgt.
Ze heeft in verschillende gemeenten in Nederland waakzame zorg in buurten opgezet op basis van ideeën en waarden van geweldloos verzet en verbindend gezag.
Op deze pagina vind je de informatie over de deelsessies.