Interactieve deelsessies bij Werkplaatsevent 'Is vriendschap een illusie?'

De tweede helft van de middag op woensdag 6 december 2023 gaan we uiteen in kleinere groepen. Er zal keuze zijn uit verschillende typen interactieve deelsessies, die we in twee rondes aanbieden. Bij binnenkomst kun je je keuze maken.

Hieronder kun je vast lezen wie deze deelsessies zal verzorgen en wat de inhoud hiervan is.


Afstand en nabijheid in de zorgrelatie
Door: Annemiek Helmers
Annemiek zal met de deelnemers aan deze sessie aan de slag gaan met een actieve werkvorm, naar aanleiding van haar masterthesis over de zorg voor mensen met de ziekte van Huntington. De thesis, getiteld ‘afstand en nabijheid in de zorgrelatie’, is hier te vinden.

Annemiek Helmers is praktijkonderzoeker en onderzoekscoördinator bij Atlant. Ze rondde haar master in de zorgethiek recent af met een boeiende thesis over afstand en nabijheid in de zorgrelatie. Ze werkt aan een promotievoorstel om de ‘narratieve identiteit’ te onderzoeken bij mensen met de ziekte van Huntington.

——————————————————————————————————————————————————————-

“Ik heb maar één vriend, en dat
ben jij”

Door: Gerard Oosterlaar
Het grote verschil tussen bemoeizorg en reguliere zorg is dat binnen de bemoeizorg de client de leiding over de relatie heeft. Dit vraagt van een hulpverlener een heel andere rol: aansluiten en invoegen, verleiden en motiveren. Presentie is hierbij een belangrijke kapstok.
In deze presentatie wil Gerard het hebben over professionele nabijheid in plaats van distantie. Hoe dichtbij mag je komen, waar ligt de grens? Waar werkt het, en waar kan het mis gaan? Hij laat een filmpje zien, gemaakt door RTV Oost, waarin getoond wordt hoe een proces van een jaar tot contact en tot een oplossing leidde.

Gerard Oosterlaar is inmiddels 22 jaar werkzaam bij de afdeling maatschappelijke zorg  van de GGD IJsselland als ‘bemoeizorger‘ en trajectbegeleider ‘Hygiënische Probleem Huishoudens’. Daarvoor werkte hij 25 jaar in de reguliere ziekenverzorging, psychiatrie en verslavingszorg.

—————————————————————————————————————————————————————–

Wederkerigheid in de Arkgemeenschap
Door: Anouk Helmich samen met Jan Rotger,  Anna en Ilse van de Ark gemeenschap Haarlem
Tijdens deze deelsessie vertelt de Ark hun inspirerende verhaal over het ontstaan van hun visie op vriendschap en hoe zij dit vormgeven in de praktijk.  Er wordt ook stil gestaan bij de gevoeligheden die meespelen in deze vorm van begeleiden.
In De Ark Haarlem wonen mensen met en zonder verstandelijke beperking samen in één huis. We delen het huishouden met elkaar, stemmen onze agenda´s op elkaar af, leren van elkaar en doen leuke dingen samen. Naast plezier en ontspanning hebben we ook serieuze gesprekken met elkaar. 
Samen in één huis wonen betekent ook iets voor de relaties tussen huisgenoten. Want kun je nog spreken van begeleider en bewoner? Zijn we niet allemaal bewoners? En hebben we niet allemaal hulp nodig bij bepaalde zaken? Wat betekent vriendschap in een context waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samenwonen?

De Ark Haarlem maakt deel uit van L’Arche international, de internationale federatie van Arkgemeenschappen. De Ark geeft 24-uurs zorg en begeleid wonen aan mensen met een verstandelijke beperking.

——————————————————————————————————————————————————————

Attentioneel zwerven’ in ontmoetingen met mensen met psychosegevoeligheid
Door: Alke Haarsma-Wisselink
In deze sessie gaan we in op ‘vriendschap als methode’ (Tillmann-Healy, 2003) bij mensen met psychosegevoeligheid in begeleid en beschermd wonen contexten. 
Enkele prikkelende fragmenten uit het artikel-in-wording over ‘vriendschap als methode’ worden voorgedragen, en na elk fragment is er ruimte voor iedereen die aanwezig is om te reageren, middels een interactieve werkvorm.

Alke is cultuurwetenschapper en ervaringsdeskundige op het gebied van psychose. Ze werkt bij Hogeschool Viaa als onderzoeker ‘Inclusieve Samenleving’ en docent Sociaal Werk. Ze werkt aan een proefschrift (UMC Groningen) op het thema: ‘Het goede leven van mensen met psychosegevoeligheid in begeleid en beschermd wonen contexten’.

——————————————————————————————————————————————————————

Zingevende nabijheid
Door: Henk Stulp
Henk deelt resultaten uit zijn post-doc onderzoek waarvoor hij 13 hulpverleners en 13 cliënten van de teams Ambulante Begeleiding, Beschermd wonen, en Hoarding van Profila Zorg interviewde.
De centrale vraag was hoe begeleiders hun cliënten ondersteunen bij wat er in hun leven echt toe doet, en welke dilemma’s en spanningsvelden daarbij ervaren worden. Als belangrijk spanningsveld kwam het thema afstand-nabijheid naar voren.

Henk is docent en onderzoeker bij Hogeschool Viaa, en (niet-praktiserende) GZ-psycholoog. Hij is geïnteresseerd in de rol van levensbeschouwing en spiritualiteit bij psychische problematiek. Die interesse leidde tot een proefschrift over de invloed van psychische problematiek op godsbeelden.


——————————————————————————————————————————————————————


Ervaringsdeskundige hulpverleners over vriendschap in de zorg

Door: Frederiek Overbeek, Kim Verkade, Iris Dekker, Dionne Meeuwisse, Elsa Heuvelink en Meraya de Vries.

We gaan in deze sessie met ervaringsdeskundige hulpverleners (in opleiding) elkaar in gesprek over vriendschap in de zorg.

LET OP: deze deelsessie wordt alleen in ronde 1 gegeven!

Frederiek Overbeek is Senior-onderzoeker bij Lectoraat GGZ en Samenleving van Windesheim. Daarnaast is ze Adviseur en trainer Ervaringskennis en deskundigheid. Verpleegkundige,  Master Psychomotorische therapie, Docent, Gespreksleider Moreel Beraad, Participatief Actieonderzoeker

Kim Verkade is ervaringsdeskundig maatschappelijk werker, voor Ixta Noa en als zzp’er.​

Iris Dekker, student Social Work en Ervaringsdeskundigheid aan Windesheim, en stagiaire sociaal wijkteam. ​

Dionne Meeuwisse, Elsa Heuvelink en Meraya de Vries, studenten Ervaringsdeskundigheid.

——————————————————————————————————————————————————————

Wandelgesprek
Door: Marja Jager-Vreugdenhil
Deze sessie bestaat uit een frisse wandeling in het Wezenlandenpark waarin Marja graag van gedachte wisselen over de rol van de onderzoekers van Hogeschool Viaa voor het werkveld. We noemen onszelf graag een ‘critical friend’, maar zijn we dat? Heb jij hier ideeën over, wandel mee! Max 8 personen.

Marja Jager-Vreugdenhil is lector Centrum voor Samenlevingsvraagstukken en sociologe met veel ervaring op het gebied van praktijkgericht onderzoek. In 2012 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ‘Nederland participatieland?’. Als lector is Marja bovendien lid van de kerngroep van de landelijke Associatie Werkplaatsen Sociaal Domein en lid van het presidium van het Platform Lectoren Sociaal Werk.