Deelsessies Werkplaatsevent 'n Hoop activisme

In de kou laten staan
Door: Tineke Kleinhuis (Leger des Heils) en Christel Teekman (docent-onderzoeker hogeschool Viaa)

Koud of eenzaam thuis? Kom er warm en gezellig bij zitten. Het Leger des Heils opent overdag de deuren van meer dan honderd buurthuiskamers of je kunt online mee doen zodat jij in de koude maanden tóch kunt besparen op je energierekening en via de online huiskamer anderen kunt ontmoeten.


Op jacht naar een goed gesprek met de pipowagen
Door: Werner Hoff, Henk van der Meer (beide dorpsverbinders bij WelzijnMensenWerk te Westerveld) en Albert Pullen (docent hogeschool Viaa)

Zet de pipowagen in je buurt en je krijgt vanzelf een mini-buurtfeestje. Waar we (met betrokkenen voor een wijk) met een pipowagen naar op zoek gaan is het goede gesprek, de buurtverhalen. Hoe proberen aan te sluiten en sensitief te raken voor wat belangrijk is voor de buurt en wat de verlangens zijn over de buurt? De pipowagen is onderdeel van de sociaal werkpraktijk in de wijk. Wat maakt dat de pipowagen zo geschikt is om ermee de wijk in te trekken?


De Vakantiestraat: van gewonigheid naar mirakels – vrolijk verbinden
Door: Janine Otten (initiatiefnemer Vakantiestraat) en Elise Steenaart (Present Zwolle)

Door op een eenvoudige en vrolijke manier te verbinden in je eigen straat tijdens de vakantie ontstaan er buitengewoon mooie gesprekken, welzijnsbevorderende momenten, creatieve uitspattingen, sportieve uitdagingen, een groter gevoel van veiligheid en een andere kijk op de openbare ruimte. Bouwen aan een samenleving waar jij wordt gekend en invloed op hebt. Een beweging waarin de micro samenleving MACRO wordt. Het kan!


Als helpen niet helpt
Door: Rikko Voorberg (vandaag ook als hoofdspreker)

Na jaren van inzet voor vluchtelingen aan de grenzen van Europa, ontdekken Rikko en collega’s dat er iets nóg belangrijker is dan eten brengen, kleding brengen of politiek protest. Iets wat zo simpel en tegelijk zo tegendraads is dat het een spiegel is voor alle helpers in wat voor situatie dan ook. Met hun ‘Walk of Shame‘ gaan ze naar de grenzen van Europa en zijn te gast bij vluchtelingen die daar vastgelopen zijn. Ze gaan met lege handen – een houding die zinvol is in heel veel situaties in het leven. Kom en denk mee over het risico van helpen en de winst van (bijna) niets doen.


Jongeren over…:
Door: Neal Nieuwenkamp (coach van de jongerenraad, Travers), Anne Dreke Deddens (docent-onderzoeker hogeschool Viaa) en de jongerenraad

Hoe organiseer je hoopvolle en inclusieve samenwerkingen tussen jongeren en overheden/organisaties waarin je samen écht tot actie komt? De jongerenraad Zwolle en Werkplaats Sociaal Domein Regio Zwolle ontwikkelden hiervoor samen ‘Jongeren over…’. In deze workshop leer je alles over de werkzame elementen van ‘Jongeren over..’ van de mensen waar het over gaat en word jij zelf hopelijk ook aangezet tot actie.