Workshops bij Werkplaatsevent 'Hoog tijd voor samenwerking!'

Dinsdag 12 maart 2024 gaan we na de sprekers en gezamenlijke lunch uiteen in kleinere groepen. Er zal keuze zijn uit verschillende typen interactieve workshops, die we in twee rondes aanbieden. Bij binnenkomst kun je je keuze maken voor beide rondes een kaartje te pakken. Let op: op = op!

Hieronder kun je vast lezen door wie de workshops worden verzorgd en krijg je een klein voorproefje op de inhoud:


De Wachtkamer
Door: Theater De Makkers

De Wachtkamer is een multimediale installatie over ‘zorgen voor elkaar’. Wie zorgt er voor jou en waar zorg jij voor? De Wachtkamer bestaat uit 20 stoelen die gemaakt zijn door verschillende mensen die elke dag professionele zorg ontvangen. Daarnaast zijn er verhalen te horen van ervaringsdeskundigen die professioneel, maar ook privé, zorg verlenen en ontvangen.

De Makkers nodigen je van harte uit om De Wachtkamer te ervaren om vervolgens met elkaar het gesprek aan te gaan over jouw eigen positie in het zorgsysteem.


Hoe verbind je mensen?
Door: Arnold Messelink en Cassie Dymond (BindDing)

Verlangen naar verbinding met anderen kennen we allemaal. Het zit in ons. Maar hoe gaan we eigenlijk verbinding aan met elkaar? Daarin lijkt deze tijd van individualisme, polarisatie en groeiende eenzaamheid ons niet te helpen. En toch hebben we het weer meer samen te doen. De professionele zorg trekt zich terug en we worden meer op elkaar aangewezen. We hebben ons dus weer meer met elkaar te verbinden. In deze workshop ga je hiermee aan de slag. Je wordt geïnspireerd en je gaat concreet oefenen met het verbinden van mensen. 

BindDing


Serious Game
Door: Christel Teekman, programmaleider Welzijn als Basis Hogeschool Viaa, Werkplaats Sociaal Domein​
(LET OP: deze workshop wordt één keer aangeboden, in de 2e ronde.)

Door de vergrijzing hebben steeds meer Nederlandse ouderen zorg nodig. Het aantal beschikbare zorgverleners neemt niet toe. We zullen de zorg dus anders moeten organiseren, om te zorgen dat iedereen de ondersteuning krijgt die nodig is. Hoe mooi is het als we dan ook vrienden, familie of anderen kunnen betrekken bij die zorg? In de zorg noemen we dat het ‘informele netwerk’. Als we elkaar helpen, komen we er samen wel. Maar ja, hoe doe je dat? Om alle betrokkenen in de zorg te helpen dit op een leuke en ontspannen manier te oefenen, hebben Lelie zorggroep en Hogeschool Viaa de handen ineengeslagen en een ‘serious game’ ontwikkeld. Dit spel kan worden gespeeld door verschillende partijen die samenwerken rond de zorg van cliënten en inwoners. Het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Wie het spel heeft gespeeld, zal in de zorgpraktijk van elke dag makkelijker samenwerken, of hij nu zorgverlener, vrijwilliger of mantelzorger is.  ​

​Het ‘Zorgsamenspel’ wordt op dinsdag 19 maart gelanceerd.  Jullie krijgen in deze workshop alvast een ‘voorproefje’…!



Schatzoeken

Door: Petra Eikelboom-Poot, docent Methodiek Social Work & Theologie
(LET OP: deze workshop wordt één keer aangeboden, in de 1e ronde.)

Op dit event horen we vanaf verschillende kanten verhalen, kennis en perspectieven die ons voeden in het (vrijwilligers)werk in het sociaal domein. Wat zijn nu de ‘schatten’ van vandaag die meegenomen moeten worden naar het onderwijs? Een interactieve workshop waarin we met elkaar input geven aan het SocialWork onderwijs van Viaa.

 


 

Geluk als cement van het netwerk, ook bij afhankelijkheid
Door: Ruth Deddens, Coördinator van de Geluksacademie. De Geluksacademie traint, adviseert en coacht overheden en maatschappelijke organisaties in het geluksgericht werken. Werken waarbij niet het probleem en het systeem centraal staan, maar de mens en het welbevinden.
En door: Gerdien Wubbeling, Projectcoördinator Samen Zelfredzaam van IJsselheem. IJsselheem biedt zorg, wonen, revalidatie en ondersteuning thuis met oog voor de unieke persoon. IJsselheem ziet het verhaal in elk mens. Iemand met eigen waarden en gewoontes, een eigen verhaal dat ze graag willen horen.

Op het moment dat iemand in verband met Parkinson of Dementie (of een andere ziekte met soortgelijke effecten) afhankelijk dreigt te worden of afhankelijk wordt van anderen, heeft dat impact op de relaties in het natuurlijke netwerk. Mensen komen onherroepelijk voor vragen te staan als: “Hoe houd ik mijn netwerk (of relaties) sterk, gelijkwaardig, betrokken en inzetbaar? Hoe voorkom ik dat ik door mijn steeds zwaarder wordende hulpvraag mijn belangrijke rollen in mijn leven ga verliezen? Ook het natuurlijke netwerk komt dilemma’s tegen. Welke impact heeft deze ziekte en de daarbij komende afhankelijkheid op onze relatie met de persoon die afhankelijk is geworden? Hoe blijft plezier en zingeving het cement van onze relatie in plaats van dat de zorg centraal komt te staan?  Wat gebeurt er als het natuurlijke netwerk onderdeel wordt van een steunsysteem? Wat is dan het cement van het steunsysteem?”  Dat gaan we geluksgericht in beeld brengen in deze workshop.

geluksacademie


 

Workshop ZwolleDoet!
Door: Simone Boshove (Samen Zwolle) en Janneke Kramer (Zwolle Doet).

Onze slogan ‘Voor jezelf. Voor elkaar’ zegt het al. Wij zien vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg als een beweging. We doen het samen. ZwolleDoet! ontwikkelt zich tot een community. Geeft richting in de ontwikkeling van een vrijwilligers- en mantelzorgvriendelijke samenleving. We dagen partners en beleidsmakers uit om samen met ons vrijwillige energie te ontsluiten en burgerbetrokkenheid te stimuleren. Kortom: samen de onbenutte kansen die er nog liggen met ons te benutten. Doe je mee?
Tijdens deze workshop nemen we je mee in onze werkwijze, geven voorbeelden van de netwerken die we op dit moment ondersteunen of waar we in participeren en gaan we graag het gesprek aan over hoe we nog beter kunnen samenwerken als formele en informele netwerken in Zwolle.

ZwolleDoet


 

Mogelijk worden er nog enkele workshops toegevoegd aan dit programma.