Terugblik: 'Hoog tijd voor samenwerking!'

Vertrouwen tussen formele en informele netwerken

Werkplaatsevent van Centrum voor Samenlevingsvraagstukken

Op dinsdagmiddag 12 maart 2024 vond er op Hogeschool Viaa een Werkplaatsevent plaats met als thema ‘Hoog tijd voor samenwerking! Vertrouwen tussen formele en informele netwerken’. De organisatie was in handen van de onderzoekslijn ‘Welzijn als basis’ van het lectoraat Centrum voor Samenlevingsvraagstukken met inbreng van De Stuw, KoppelSwoe en De Geluksacademie. Bekijk hier een impressie van deze mooie middag:


“Als organisaties willen samenwerken, moet iedere organisatie
een deel van zijn autonomie opgeven. In het vertrouwen dat zij er meer voor terugkrijgen.”
– Uit: Leren samenwerken tussen organisaties, Edwin Kaats en Wilfrid Opheij.

Achtergrondinformatie
In de huidige samenleving zien we een groei van mensen die vrijwillig hulp (moeten) verlenen aan mensen in hun omgeving. Deze hulpontvangers staan meestal ook in contact met professionals. Alleen blijkt de samenwerking tussen professionals en de informele inzet nog niet altijd even soepel toe lopen. Wat is ervoor nodig om deze samenwerking beter te laten verlopen? Hoe doe je dit, waar moet je rekening mee houden en hoe leer je de ander kennen om tot betere samenwerking te komen?

In mei 2023 is er een leergemeenschap opgezet binnen de Werkplaats sociaal Domein van Hogeschool Viaa, waar de samenwerking tussen vrijwilligers(organisaties) en professionele zorg- en welzijnsorganisaties centraal staat. In deze leergemeenschap is gesproken over wat er nodig is om de samenwerking tussen formele en informele zorg beter van de grond te laten komen. Wat zijn de belemmeringen en wat zijn de bevorderende factoren?

Betrokken organisaties leergemeenschap
De organisaties die meedoen in de leergemeenschap zijn: Present Zwolle, Samen Zwolle, Sociale wijkteams, Travers Welzijn, Wijz, Hart voor Zwolle, Voor Elkaar Zwolle, Zwolle Doet!, InteraktContour, Driezorg/Zonnehuisgroep IJssel Vecht, Trias Jeugdhulp, GewoonZes, Creating Balance, IJsselheem, JP van den Bent, Leger des Heils en gemeente Zwolle. Hogeschool Viaa leidt deze leergemeenschap.

Gastspreker: minister Carola Schouten
Tijdens dit werkplaatsevent op dinsdag 12 maart 2024 presenteerde Marco Algera de bevindingen over het eerste jaar van deze leergemeenschap. Dit werd omlijst met o.a. een keynote van onze lector Marja Jager-Vreugdenhil met als thema: ‘Het echte goud zijn de mensen – Hoe het dilemma van koning Midas helpt om balans te vinden tussen formele en informele zorg’.

Als reactie hierop nam ervaringsdeskundige Cassie Dymond ons mee in haar verhaal als ontvanger van formele- en informele hulp. Onderzoeker van lectoraat Centrum voor Samenlevingsvraagstukken Marco Algera presenteerde het onderzoek “(In)formele samenwerking” dat in volle gang is en deelde posters uit met de tussenresultaten.

Na een gezamenlijke lunch stonden er twee rondes gevarieerde workshops op het programma, waaronder een multimediale installatie over ‘zorgen voor elkaar’ van Theater De Makkers! En last maar zeker not least gaf Minister Carola Schouten als gastspreker haar bijdrage aan het thema.

De Makkers

Wil je meer weten over de sprekers en de workshops? Kijk dan onderaan deze pagina onder ‘Meer informatie’. Of klik op deze buttens voor het downloaden van de PowerPoint presentaties van de workshops.

Women only…
Tot slot konden onze vrouwelijke bezoekers zich tijdens de inschrijving en de lunch laten fotograferen door Karin ter Horst, die samen met 9 andere vrouwelijke fotografen een kunstwerk creëert ter gelegenheid van wereldvrouwendag. Het thema is “1000 vrouwen, 1000 dromen” en dat past uitstekend bij het thema van dit werkplaatsevent, waar we samen dromen van samenwerking! Er werd daarom ook gevraagd jouw droom te delen. En wie heeft meegewerkt, ontvangt haar portret ook per email.

1000 vr

Meer informatie

Iedereen!
Bijvoorbeeld:
– Een welzijn- en/of zorgverlener die dagelijks werkt aan het welzijn van anderen;
– Een mantelzorger die onvermoeibaar zorgt voor een geliefde;
– Een vrijwilliger die zich vol enthousiasme inzet voor een ander;
– Een beleidsmaker die streeft naar samenwerking in het sociale domein;
– Een student die meer over dit thema wil weten als aankomende professional;
– Een docent die op de hoogte wil blijven van alle laatste ontwikkelingen;
– Iemand die persoonlijk heeft ervaren hoe informele en formele zorg elkaar kunnen aanvullen en versterken.

Voel je welkom!

11:15​ ​Inschrijving + fotomoment voor ‘1000-vrouwen met dromen’ door Karin ter Horst​
12:00​ Opening
12:10​ Keynote door Marja Jager-Vreugdenhil
12:40​ Reactie van ervaringsdeskundige Cassie​ Dymond
12.50​ Vragen publiek​
13:00​ Presentatie uitkomsten onderzoek door ​Marco Algera
13.15​ ​Lunch​ + Fotomoment voor ‘1000-vrouwen met dromen’ door Karin ter Horst​
14.00 ​ Workshopronde 1 (45-60 min)
15.00​ Workshopronde 2 (45-60 min)
16.00​ Gastspreker Minister Carola Schouten ​
16.30 ​ Borrel​ en ontmoeting

Marja Jager-Vreugdenhil
Lector van Centrum voor Samenlevingsvraagstukken op Hogeschool Viaa, lid van de kerngroep van de landelijke Associatie Werkplaatsen Sociaal Domein en lid van het presidium van het Platform Lectoren Sociaal Werk.

Marja Jager Vreugdenhil

Marja is sociologe met veel ervaring op het gebied van praktijkgericht onderzoek. Na haar studie in Wageningen werkte ze als rijkstrainee bij het Ministerie van LNV en daarna als wetenschappelijk medewerker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daar droeg ze bij aan de adviezen ‘Vertrouwen in de buurt’ en ‘Vertrouwen in de school’. Ze werkte enige tijd als adviseur bij Lysias Advies.

Marja startte in 2005 als onderzoeker bij het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken. In 2012 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ‘Nederland participatieland? De ambitie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de praktijk in buurten, mantelzorgrelaties en kerken’. Sinds april 2014 is ze lector; haar lectorale rede had de titel ‘Zo hoort het, over sociale regels in een samenleving in transitie’.

Cassie Dymond
Projectlid bij BindDing en ervaringsdeskundige op het gebied van sociaal domein en participatie. Creating Balance, Stichting Present, het sociaal wijkteam en BindDing hebben een belangrijke rol gespeeld in het her-verbinden en participeren. 

Cassandra

Cassie heeft haar leven weer op de rit en de begeleidster van Creating Balance heeft haar hierbij geholpen. Zij heeft Cassie gewezen op de mogelijkheid zich bij BindDing aan te melden. Hier heeft zij een hele nieuwe groep mensen ontmoet met wie zij lief en leed deelt en waarop zij een beroep kan doen als dit nodig is. Zij hoeft het nu niet meer alleen te doen.

Sinds maart 2023 krijgen Cassie en haar 3 pubers een jaar lang iedere maand een boodschappentas aangeboden van een gezin, via het traject ‘Buurten met Boodschappen’ van Stichting Present. Zij heeft elke maand contact met dit gezin bij de overhandiging van de boodschappentas. Zij is hier ontzettend blij mee. Deze boodschappentas zorgt ervoor dat zij het naast de Voedselbank net iets ‘ruimer’ heeft en bijvoorbeeld een verjaardag kan vieren of een mooie taart kan maken.

“De begeleiding en het steunnetwerk van gelijkgestemden waren de omslag. Het opende een nieuwe wereld voor mij. Hierdoor werd ik geactiveerd en werd de drempel om de deur uit te stappen steeds lager. Ik voel mij weer gehoord en gezien. Ik tel weer mee!”

Carola Schouten
Demissionair minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, viceminister-president.

Carola Schouten 2

“Graag wil ik werken aan een samenleving waarin mensen tot hun recht komen. Waarin we armoedekansen verkleinen en arbeidsmarktkansen vergroten, voor iedereen. Want ieder mens heeft iets toe te voegen en is daarmee waardevol. Net zo waardevol is een welverdiende oudedagsvoorziening. Hiervoor ga ik mij inzetten.”

Carola studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft sinds het jaar 2000 diverse functies bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onder meer beleidsmedewerker werk en inkomen. Voor meer informatie over Carola Schouten, zie Carola Schouten | Rijksoverheid.nl

Informatie over de workshops vind je op deze pagina.

Locatie
Hogeschool Viaa, Assendorperdijk 11 te Zwolle

Kosten
Gratis

Accreditatiepunten
N.v.t.

Informatie
Enkele dagen voorafgaand dit event ontvang je nog nodige informatie via het door jouw opgegeven e-mailadres bij je aanmelding.