Projecten: Welzijn als basis

Van buren die elkaar ontmoeten tijdens het wekelijkse eetcafé tot werknemers die hun dag ‘arbeidsmatig besteden’ bij een sociale onderneming. Bij de onderzoekslijn Inclusieve Samenleving onderzoeken we welke ondersteuning kwetsbare mensen nodig hebben om te kunnen meedoen in de samenleving.

Project Westerveld

Juist toen iedereen thuis zat, gingen opbouwwerkers en jongerenwerkers door met verbindingen leggen en mensen opzoeken. Zo ook de dorpsverbinders van Welzijn Mensenwerk in Westerveld. Ze bereiken inwoners via sociale media, en zoeken actief mensen op in de buitenlucht op minimaal anderhalve meter afstand. Samenwerking met partners, zoals de politie, woningbouwcorporaties, vrijwilligers en buurtsportcoaches bleef daarin essentieel en was misschien zelfs belangrijker dan ooit.

De Werkplaats Sociaal Domein Regio Zwolle werkt samen met dorpsverbinders in Westerveld om in beeld te brengen wat het effect is van hun werk. Nog maar twee jaar geleden zijn de dorpsverbinders van Welzijn Mensenwerk (WMW) gestart met het vormgeven van het gebiedsgericht werken in de gemeente Westerveld, door per gebied een dorpsnetwerk op te zetten. Doel van deze netwerken is om een sterke sociale basisstructuur in ieder dorp te realiseren. Nu reeds blijkt de waarde hiervan in crisistijd. Drie Facebook-posts van dorpsverbinder Henk van der Meer illustreren de gezamenlijke aanpak en het effect daarvan.

Meer lezen? Klik hier.

Integraal werken Steenwijkerland

Het ZonMW-project ‘Samen in Beweging’ (lijn ‘Inclusieve samenleving’) samen met Wageningen Universiteit, GGD NOG (samen AWPG Agora), GGD IJsselland en gemeenten Zwartewaterland, Steenwijkerland, Hardenberg, Kampen, Winterswijk en Oost-Gelre loopt. Er wordt voortgang gemaakt met het invoeren van Welzijn op recept, en andere interventies dit bevorderen dat van beleids- tot uitvoeringsniveau meer integraal wordt samengewerkt om kwetsbare bewoners ‘in beweging’ te brengen. Veel van de geplande lokale leernetwerken kunnen echter niet, later of in afgeslankte vorm doorgaan. Bewoners zijn extra moeilijk te betrekken. De eerste golf en lockdown hebben we goed doorstaan door schrijfwerk en vergaderwerk ‘naar voren te halen’, maar de tweede golf en aangescherpte maatregelen lijken moeilijker op te vangen. Dit mede omdat zowel de GGD’s als hogeschool en universiteit steeds meer druk op het personeel komt op andere fronten (coronastraten, bron- en contactonderzoek, online-onderwijs). Bewoners doen ook niet gemakkelijk mee, juist omdat ze kwetsbaar zijn. We zijn in bespreking met ZonMW (samen met de andere vijf projecten in het betreffende programma) hoe we hiermee om moeten gaan.

Hart van Vathorst

Hart van Vathorst begon enkele jaren geleden vanuit een droom: zou het mogelijk zijn om een leefgemeenschap te realiseren waar een betekenisvol leven centraal staat?
Waar ontmoeten, leven, groeien en geloven samengaan? Waar een bijdrage wordt geleverd aan de sociale samenhang in de Amersfoortse wijk Vathorst? Waar mensen anders naar elkaar leren kijken?

In maart 2016 heeft het initiatief Hart van Vathorst haar deuren geopend en namen bewoners en gebruikers erhun intrek. Het initiatief en het gebouw dragen beide de naam Hart van Vathorst. Vanaf ruim een half jaar vóór de feitelijke ingebruikname van het gebouw is het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken, één van de drie lectoraten van Viaa, begonnen dit proces met onderzoek te begeleiden. Dit resulteerde in een nulmeting in 2015- 2016, waarin naar voren kwam hoe wijkbewoners tegen de Vathorster droom aankeken (Slendebroek-Meints &Jager-Vreugdenhil, 2016). In 2018 is een herhalingsmeting verricht en is aanvullend onderzoek gedaan naar een andere deelvraag van het project. Een droom van een initiatief wordt niet vanzelf werkelijkheid, zo blijkt ook uit de resultaten van deze effectmeting.

Meer lezen? Klik hier.