Inclusieve samenleving

Het ideaal van deze programmalijn is een inclusieve samenleving: een samenleving waarin alle mensen een eigen en waardige plek hebben, ook als een beperking, aandoening, ziekte, levensproblematiek en/of bepaalde ontwrichtende omstandigheden of ervaringen hun participatie bemoeilijken.

Als mensen ervaren dat zij een plek hebben in de samenleving stijgt hun welzijn, hun kwaliteit van leven en hun sociaal-emotioneel functioneren. Omgekeerd is het zo dat als mensen ervaren dat zij er niet bij horen en dat ze niet mee kunnen doen, zij eenzaamheid en isolatie ervaren en daardoor hun welzijn en kwaliteit van leven dalen. En zo is bijvoorbeeld bekend van mensen met autisme dat zij een grotere kans maken op depressie en dientengevolge suïcide.

Inhoud programmalijn

De programmalijn ‘Inclusieve samenleving’ is gericht op mensen die niet of moeilijk mee komen in de maatschappij. Dat zijn onder andere mensen met ernstige psychische aandoeningen (EPA), ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. In onderzoek richten wij ons op de gebieden woonomgeving, (collectieve) sociale contacten en werk. Wij onderzoeken a) de perspectieven, ervaringen, verhalen van de diverse betrokkenen en b) het handelen van de diverse professionals, met name sociale professionals en sociale ondernemers.

Samenstelling programmateam

Monica Stouten-Hanekamp behaalde haar bachelor Maatschappelijk Werk & Dienstverlening aan de GH en werkte een aantal jaar als woonbegeleider Beschermd Wonen bij de RIBW Groep Overijssel. Daarnaast studeerde zij Algemene Sociale Wetenschappen aan Universiteit Utrecht en specialiseerde zich daarbij op vraagstukken rondom multiculturalisme en minderheden in de samenleving. Als onderzoeker en docent is Monica betrokken bij het profiel (langdurige) Zorg van de opleiding Social Work. Haar onderwijs en onderzoek mee richt zich op verschillende thema’s zoals outreachend werken (bemoeizorg), domeinoverstijgend samenwerken, herstelgericht en relationeel werken, netwerkondersteuning en de betekenis van lokale collectieve ontmoetingsplekken.

Centrum voor Samenlevingsvraagstukken Binnen het lectoraat/Werkplaats Sociaal Domein regio Zwolle gaf Monica leiding aan de onderzoekslijn Inclusieve Samenleving. Binnen deze onderzoekslijn staat sociale inclusie van mensen in kwetsbare posities (met name door GGz problematiek) centraal, met de focus op welke plek zij kunnen, mogen en willen innemen in de (lokale) samenleving.

Vanaf september 2024 doet Monica promotieonderzoek naar de inbedding en de betekenis van bemoeizorg in het sociaal werk. Hiervoor is zij als als science practioner/promovenda verbonden aan Tranzo Academische Werkplaats Sociaal Werk/Transformaties in het sociaal domein van Tilburg University. Promotor is Hoogleraar Transformaties in de zorg, prof. dr. Dike van de Mheen (Tranzo, TiU). Copromotoren zijn dr. Marieke van Egmond (Tranzo, TiU) en dr. ir. Marja Jager-Vreugdenhil (lector Samenlevingsvraagstukken, Hogeschool Viaa).

Wilma Rademaker – den Hertog studeerde Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Christelijke Hogeschool Ede en werkte een tiental jaar in de gehandicaptenzorg in de rol van (persoonlijk) begeleider en later als beleidsmedewerker. Daarnaast studeerde zij Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit en specialiseerde zich op vraagstukken rondom kinderen met moeilijk verstaanbaar gedrag in de schoolse context.

Centrum voor Samenlevingsvraagstukken: Wilma maakt deel uit van de onderzoekslijn Inclusieve Samenleving. Binnen deze onderzoekslijn staan vraagstukken rondom sociale inclusie van kwetsbare mensen centraal.

Programmateam

In het programmateam zijn bovendien mensen uit de volgende organisaties betrokken:

  • Gemeente Hardenberg
  • Zorgbelang Overijssel
  • Gemeente Zwolle
  • Gemeente Raalte
  • Stichting Focus
  • Frion
  • Twee inwoners van Zwolle
    (waarvan een ervaringsdeskundige)

Projecten

Huidige projecten

Overig

Evenementen | Publicaties | Archief