Projecten: interprofessioneel samenwerken rondom Jeugd

Kinderen en jongeren hebben recht op de beste kansen om zich optimaal te ontwikkelen. Sommige kinderen en jongeren hebben darabij extra ondersteuning nodig omdat er sprake is van opgroei- en opvoedproblemen. Voor deze groep is een goede samenwerking tussen professionals uit onderwijs, welzijn, jeugdhulp en jeugd(gezondheid)zorg van belang, wat leidt tot een samenhangende aanpak. Voor professionals is integraal kijken en denken nodig om over de domeinen heen met jeugdigen en ouders te werken aan een oplossing.

Wijkgericht werken rond het jonge kind

In Zwolle start een project ‘Wijkgericht werken rond jonge kinderen’ waarin het draait om het versterken van het gewone leven voor ouders met jonge kinderen (-9 maanden tot en met 6 jaar).

Jonge kinderen ontwikkelen zich optimaal in een stimulerende en veilige pedagogische omgeving: gezin, wijk, kinderopvang en school. Voor ouders is het belangrijk dat ze hierbij ondersteuning kunnen krijgen als het nodig is. Wanneer ouders bijvoorbeeld vragen hebben over hoe ze positief kunnen opvoeden terwijl er ook spanningen in het gezin zijn (scheidingen, geldgebrek), hoe hun kinderen zelfvertrouwen krijgen, hoe ze gezond eten en slapen, hoe hun kind goed leert luisteren en wat goed is in mediagebruik door kinderen.

Meer lezen, klik hier.

Gezonde relaties, beter voor Zwolle

Dit document presenteert demetavisie ‘Gezonde relaties, beter voor Zwolle’ ontwikkeld door en voor professionals in Zwolle, op basis van een gezamenlijke visie en werkwijze die het ‘Zwols model’ wordt genoemd. Deze relationeel-systemische metavisie is ontworpen door een werkgroep en ondersteund met ontwikkelonderzoek. De metavisie wordt gedeeld met alle betrokken professionals rondom het bevorderen van duurzame relaties en scheiden zonder schade. De focus van het Zwols model ligt op een preventieve, gezamenlijke gerichtheid van professionals en het brede netwerk van betrokkenen op duurzame relaties en de-escaleren. De geformuleerde metavisie is gebaseerd op interviews die gehouden zijn bij ervaren relatietherapeuten en scheidingsdeskundigen en is vervolgens door professionals in focusgroepen onderschreven. Het unieke van dit Zwolse model is de reflectie en samenwerking die het van professionals vraagt om de metavisie inhoud te gaan geven in de complexe praktijk. Door het samen uitwerken van de visie in leergemeenschappen is het versterkt mogelijk om te bewegen naar gezonde relaties.

Meer lezen? Klik hier.