Project Dichtbij

Dichtbij is een nieuwe online ontmoetingsplek van het Leger des Heils. In maart 2021 is Dichtbij live gegaan op Facebook en verzorgen zij wekelijks online activiteiten. Bezoekers kunnen enkele momenten per week live inschakelen maar ook achteraf meedoen en reageren op vooraf opgenomen filmpjes. Ook is er een online huiskamer waar bezoekers enkele keren per week een bezoek kunnen brengen. De activiteiten zijn divers en voortkomend uit vragen en behoeften van bezoekers zoals een creatief uurtje, een inkijkje (‘broodje eten met…’) in een buurtkamer van het LdH in Nederland, een meditatief moment en een ‘inloop’-moment. De activiteiten zijn uitnodigend, laagdrempelig en vrijblijvend en allemaal online te bezoeken op www.facebook.com/Dichtbij/.

Het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken van Viaa, tevens Werkplaats Sociaal Domein voor de regio Zwolle, is gevraagd om een rol te spelen in het vastleggen van de werkwijze van Dichtbij. Het belangrijkste doel van deze opdracht is om een aantrekkelijke methodiekbeschrijving te maken die geschikt is om de werkwijze over te dragen aan andere partijen die de werkwijze zelf zouden willen vormgeven in hun eigen omgeving.

Publicatie juni 2022

In een tijd waar corona hoogtij vierde en er meerdere lockdowns achter elkaar volgden, werd de eerste online ontmoetingsplek van het Leger des Heils gestart. In maart 2021 werd de plek opgezet door Tineke Kleinhuis en kreeg de naam Dichtbij, omdat ze dichtbij willen zijn voor bezoekers die het nodig hadden. Een ontmoetingsplek van het Leger des Heils waar bezoekers welkom zijn om op meerdere dagen in de week, live of achteraf meekijkend, deel te nemen aan diverse activiteiten. De activiteiten zijn onderverdeeld in drie categorieën: ‘Dichtbij God’, ‘Dichtbij elkaar’ en ‘Dichtbij doen’. De inhoud van de activiteiten worden bepaald door de bezoekers en mede vorm gegeven door vrijwilligers. De werkwijze heeft als doel om bezoekers online samen te brengen en is gericht op inspiratie, ontspanning en (geestelijke) groei. Volgens de organisatoren van Dichtbij is het online contact waardevol en kan het een brug slaan naar fysieke ontmoetingen. Als dit (eerste) online contact moeizaam verloopt is er ondersteuning vanuit Dichtbij door vrijwilligers. De tien beschreven bouwstenen in drie fasen die in deze werkwijze zijn beschreven kunnen anderen helpen om een online ontmoetingsplek op te zetten.

Lees hier de publicatie: Publicaties Welzijn als basis – Hogeschool Viaa