Leergemeenschap (in)formele samenwerking
Op initiatief van Stichting Present en gefinancierd door Gemeente Zwolle en de Werkplaats Sociaal Domein is een leergemeenschap opgezet van formele en informele professionals in Zwolle. Formele professionals zijn betaalde beroepskrachten in dit geval in het domein van welzijn en zorg. Informele professionals zijn vrijwilligers of mantelzorgers, die onbetaald hulp bieden aan wie dat nodig heeft. We noemen in dit verband vrijwilligers ook professionals, omdat zij vanuit hun positie deskundig zijn in het beter kennen van de hulpvrager en diens dagelijkse leven.
De samenwerking tussen beiden lijkt in Zwolle – ondanks het positieve klimaat in de stad van elkaar willen opzoeken – toch onvoldoende van de grond te komen. Onder leiding van begeleidingskundige Ingrid Pouw en onderzoeker van het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken Marco Algera (beiden van Hogeschool Viaa) leren (in)formele professionals met en van elkaar hoe die onderlinge samenwerking te versterken. De onderzoeksvraag luidt dan ook “Hoe kunnen vrijwillige en beroepsmatige professionals (in de Zwolse context) goed samenwerken rond inwoners/hulpvragers, zodat er een optimale balans tussen formele en informele zorg ontstaat?”.
Ontmoeting en elkaar leren kennen lijkt voor samenwerking een voorwaarde. Daarom wordt er elke bijeenkomst (tot nu toe drie) met elkaar geluncht. Daarna wordt een samenwerkingsthema bij de kop gepakt. Zo zijn de spanningsvelden geïnventariseerd in deze samenwerking en zijn ambities, belangen en relaties verkend. Daarnaast is er een aparte (online) bijeenkomst geweest met directeuren van Zwolse welzijns- en zorg-organisaties om ook hun perspectief op de nog niet optimale (in)formele samenwerking op te halen. Vervolgens hebben we in de leergemeenschap geprioriteerd: welke spanningsvelden zouden er als eerste aangepakt moeten worden?
De eerste resultaten zijn beschreven in een factsheet en vervolgens gepresenteerd op het Werkplaatsevent van onze onderzoekslijn Welzijn als Basis op 12 maart 2024. Lector Marja Jager-Vreugdenhil en minister (van o.a. Participatie) Carola Schouten waren daar enkelen van de sprekers. Enkele opbrengsten zijn dat (tijd nemen voor) het leren kennen van elkaar van belang is, dat de verwachtingen over en weer helder moeten zijn, dat de indicatiestelling vaak te krap is om op zoek te gaan naar inzet van vrijwilligers en dat er duidelijke kaders moeten zijn.
Gemeente Zwolle heeft toegezegd de leergemeenschap te willen voortzetten. Inmiddels wordt er gewerkt aan het organiseren van een snelkookpansessie, waarbij alle formele welzijns- en zorgorganisaties van Zwolle worden uitgenodigd en uiteraard ook vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties. Ook gaat een invitatie richting zorgkantoor en de wethouder van Zwolle de deur uit. Het ligt in de bedoeling ons met elkaar op te sluiten en niet eerder weer naar buiten te komen, dan dat er concrete afspraken zijn gemaakt waarmee de (in)formele samenwerking beter op de rit komt in Zwolle.
Heb je vragen? Neem gerust contact op!