Pabo in deeltijd versnelde route in 3 jaar

Ben jij al werkzaam in het onderwijs, bijvoorbeeld als onderwijsassistent, of heb je op een andere manier al veel praktijkervaring opgedaan in werken in het onderwijs voor de klas? Heb je bijv. een verwante associate degree afgerond?  Wil je graag je bachelor leraar basisonderwijs halen? Dat kan bij de pabo van Hogeschool Viaa in een deeltijdroute van drie jaar.

Waarom Pabo studeren in deeltijd bij Viaa

Onze lerarenopleiding in deeltijd werkt met een uniek concept van studiedagen en samen leren in de praktijk. Dat maakt onze opleiding interessant voor degenen die al werken in het onderwijs en die ervaring willen gebruiken richting het behalen van een hbo-diploma leraar basisonderwijs.

Persoonlijke begeleiding vinden wij belangrijk in de voortgang van jouw studie. Je bespreekt jouw vragen met je PPO-docent (Persoonlijke Professionele Ontwikkeling), die jou ook begeleid in jouw studie. De lijnen zijn kort en ook onze begeleiders in de praktijk zijn betrokken op jouw studievoortgang.

Wij gaan voor een actueel curriculum. Met onze praktijkbegeleiders onderhouden we nauwe afstemming over theorie-praktijk. Zo kun je casussen uit de praktijk direct inbrengen in jouw eigen PPO-groep. Omgekeerd kun je theorie direct toepassen in de praktijk. Kwaliteit van de opleiding staat hoog in het vaandel en onze opleiding behoort dan ook tot de topopleidingen van Nederland.

De Pabo van Viaa werkt vanuit christelijke waarden, dat betekent dat we vooral samenwerken met christelijke basisscholen. Als deeltijdstudent zoek je echter je eigen stageplek. Heb je geen christelijke achtergrond, maar wil je wel graag op een school studeren waar deze waarden centraal staan, dan ben je ook van harte welkom bij ons op de opleiding.

Onze docenten en praktijkbegeleiders moedigen je aan om jouw Persoonlijk Meesterschap te ontdekken: wat voor leerkracht wil jij worden?

Vooropleiding

Voor deze route kom je in aanmerking met een mbo niveau 4-opleiding (onderwijsassistent) of een verwante mbo niveau 4-opleiding. Ook de ad Didactisch Educatief Professional en de ad Pedagogisch Educatief Professional kan als opstap voor de opleiding dienen. Heb je andere relevante werkervaring waardoor je misschien in aanmerking komt voor deze route, neem dan contact met ons op.

Praktische informatie

Hoe ziet mijn week eruit?

Een dag in de week volg je colleges en workshops bij Hogeschool Viaa. Daarnaast kies je in overleg met jouw stageschool een dag in de week om stage te lopen. Je maakt in een jaar minimaal 30 stagedagen, verspreid over het jaar. In je 3e jaar loop je een LIO-stage. De collegedag is op de vrijdag.

Studiebelasting

De versnelde route Pabo deeltijd kent een studiebelasting van 20-24 uur per week. Ga uit van een dag onderwijs, een dag stage en een of twee dagdelen zelfstudie, afhankelijk van jouw manier van studeren.

Lesdag en instroommoment

De lesdag voor deze route is op de vrijdag.

Instroommomenten

Voor de versnelde route opleiding leraar basisonderwijs in 3 jaar kun je instromen in september.

Toelatingseisen en hulp

Voor het starten aan de opleiding leraar basisonderwijs gelden toelatingseisen. Je moet wellicht nog toelatingstoetsen doen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur-techniek. Heb je hulp of ondersteuning nodig bij het halen van deze toetsen?

Lees op deze pagina meer erover en hoe wij je hulp aanbieden bij het leren voor de toelatingstoetsen.

Meer weten over toelating voor de Pabo

Kosten

Heb je nog geen hbo-onderwijsdiploma, dan betaal je wettelijk collegegeld. Heb je al wel een onderwijsdiploma, dan betaal je instellingscollegegeld.

Wanneer je nog niet eerder aan een hbo-instelling hebt gestudeerd, heb je in de eerste twee jaren van je opleiding recht op halvering van je collegegeld.

Er is vanuit het rijk een subsidie beschikbaar voor basisscholen om onderwijsassistenten een pabo-opleiding te bieden. Ben je als onderwijsassistent werkzaam binnen een basisschool, neem dan contact op met je schoolleider om te zien of hier mogelijkheden voor zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten of zou je graag eens willen doorspreken over jouw mogelijkheden? Neem dan gerust contact op met Riana Fikse.