Docent Marleen Visser over haar werk

Marleen Visser is docent bij de academie Health Care en Social Work en medecoördinator van de POH- en PVH-opleidingen. Daarnaast werkt ze als huisarts in de Geert Groote Praktijk in Zwolle.

Wat motiveert je als docent om les te geven?
“Een van de leukste aspecten van mijn werk vind ik om uit te leggen hoe het lichaam werkt. Op die manier geef ik studenten en cursisten – maar ook patiënten in m’n spreekkamer – kennis waarmee zij gelijk aan de slag kunnen. Ik geniet ervan om de vertaling van theorie naar praktijk te maken, zodat zij niet alleen de kennis opdoen, maar ook begrijpen hoe ze deze kunnen toepassen. Omdat cursisten van de POH- en PVH-opleiding al in de praktijk werken, zijn ze zeer gemotiveerd. Dit zorgt voor boeiende discussies en inspirerende lessen!”

Wat zijn thema’s van de POH- en PVH-opleiding?
“In de POH- en PVH-opleiding komen verschillende chronische aandoeningen aan bod, zoals COPD en diabetes mellitus type 2. Dit gebeurt via colleges, practica en onderwijsgroepen (OWG’s). Daarnaast zijn er vaardigheidslessen, zoals motiverende gespreksvoering, en is er ruimte voor profilering.
Tijdens de opleiding ontwikkelen cursisten zich professioneel door middel van opdrachten, zoals het ontwerpen van een gezondheidskundige interventie of het schrijven van een essay. Bovendien bieden we gastcolleges van ervaren professionals uit het werkveld, zodat de lessen optimaal aansluiten bij de praktijk van de cursisten.”

Hoe ziet een lesdag eruit van een cursist?
“De lesdagen hebben een gevarieerde opzet. Cursisten volgen bijvoorbeeld hoorcolleges, werkcolleges en onderwijsgroepen, waarin zij op een probleemgestuurde manier aan de slag gaan. Daarnaast zijn er praktijkgerichte lessen, zoals motiverende gespreksvoering, waarbij cursisten gebruikmaken van een Virtual Reality-bril.”

Zijn de rollen van de praktijkondersteuner en de praktijkverpleegkundige anders geworden?
“Zeker! De afgelopen jaren is er veel veranderd in de zorg en de samenleving. Mensen leven langer en blijven vaker thuis wonen. Opnames in ziekenhuizen worden korter, terwijl steeds meer zorgvragen naar de huisarts gaan. Tegelijkertijd wordt de zorg complexer, omdat mensen vaker meerdere (chronische) aandoeningen tegelijk hebben.
De POH en PVH zijn inmiddels onmisbaar in de huisartsenzorg. Zij hebben regelmatig contact met patiënten en zijn daardoor een vast en vertrouwd gezicht. Dit verlaagt de drempel naar de huisartsenpraktijk en zorgt ervoor dat patiënten sneller de juiste zorg krijgen. Daarnaast zijn de POH en PVH een waardevolle ondersteuning voor de huisarts.”