Opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

De opleiding MWD volgen? Kom dan eens kijken bij Hogeschool Viaa, waar Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is opgenomen in de opleiding Social Work.

MWD is Social Work

Bij de opleiding Social Work van Hogeschool Viaa word je opgeleid tot professional in het sociaal domein. We zijn ervan overtuigd dat je eerst jezelf moet kennen voordat je een ander kunt helpen. Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, leer je situaties objectief te beoordelen. Daarbij heb je te maken met allerlei omgevingsfactoren. Vanuit een onderzoekende houding kom je tot een passende aanpak voor elke specifieke situatie.

De eerste anderhalf jaar van de opleiding Social Work staan in het teken van verkennen. Je krijgt een inkijkje in de verschillende kanten van het sociaal domein. Op basis daarvan kies je een richting:

  • Welzijn en Samenleving (voorheen MWD en CMV): je begeleidt mensen met bijvoorbeeld psychosociale problemen, een verslaving of schulden. Ook kun je helpen bij problemen in de wijk, gezinsproblemen of onveilige situaties voor kinderen of jongeren.
  • Jeugd (combinatie van MWD, SPH en Pedagogiek): je draagt bij aan een omgeving waar kinderen kind kunnen zijn. Daarbij heb je te maken met zowel lichte gedragsproblemen als ernstige zaken. Denk aan kindermishandeling of huiselijk geweld. Wanneer je de opleiding afrondt, krijg je een registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd.
  • Zorg (voorheen SPH): je bent er voor mensen die langdurig afhankelijk zijn van dagelijkse ondersteuning. Dat kan in de psychiatrie zijn, maar ook in de jeugd-, ouderen- of gehandicaptenzorg.

MWD bij Hogeschool Viaa

Het onderwijs van Hogeschool Viaa is altijd actueel: we hebben een groot netwerk in het sociaal domein, waardoor we weten wat er speelt. Daarnaast beschikken we over een eigen lectoraat, het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken, dat continu nieuwe kennis ontwikkelt. Binnen de opleiding sta jij als persoon centraal: je leert kritisch naar jezelf te kijken, werkt aan een breed perspectief en verlegt grenzen. Maar dat niet alleen: je kunt je eigen pad uitstippelen, ter verbreding een tweede richting kiezen en stagelopen of studeren in het buitenland. Kortom: je wordt uitgedaagd, elke dag opnieuw.

Na de opleiding MWD

Met de opleiding MWD, nu Social Work, kun je alle kanten op. Ga je aan de slag in een sociaal wijkteam, word je opbouwwerker of spreekt jongerenwerk je meer aan? De keuze is aan jou. Met een diploma Social Work zijn de baankansen goed.

Inschrijven voor MWD

Hogeschool Viaa is een kleinschalige school met een christelijke identiteit. Je voelt je er direct thuis. De sfeer proeven? Dat kan tijdens een open dag, maar ook een meeloopdag is de moeite waard. Je krijgt een duidelijk beeld van zowel de opleiding als de school, wat helpt bij het maken van de juiste keuze. Meer weten? Lees alles over Social Work voltijd en Social Work deeltijd.