Annette Jansma, docent Hogeschool Viaa over de cursus Ouderenzorg: ‘Zet de oudere centraal!’

Jarenlang werkte Annette Jansma als arts in een verpleeghuis. Als haar thuissituatie erom vraagt, besluit ze het roer om te gooien en als docent op Hogeschool Viaa aan de slag te gaan. Ze is onder meer betrokken bij de cursus Ouderenzorg. Annette: “Het is mijn persoonlijke missie om anderen te boeien voor ouderenzorg.”

“Ouderen zijn mensen met een verhaal. Allemaal hebben ze wel iets intrigerends meegemaakt. Daarnaast zijn ervan uit medisch- en zorgoogpunt altijd meer dan een uitdagingen”, vertelt Annette met enthousiasme. Ze legt uit dat de ouderenzorg nooit een kant- en klare oplossing kent en dat het dus maatwerk is: “En hierin staat de kwaliteit van leven centraal. Je kunt een oudere een weektaak bezorgen door ze naar verschillende specialisten te sturen. Het is beter om het gesprek aan te gaan en te kijken wat er kan worden verbeterd in de situatie, zodat de cliënt ermee kan leven. Je begeleidt iemand in het laatste stuk van het leven en de uitdaging is om deze tijd zo goed mogelijk te maken.”

 Voor wie is de cursus Ouderenzorg bedoeld?
“Voor praktijkondersteuners (POH) in de huisartsenzorg en wijkverpleegkundigen. We zien vaak dat ze al langer in het vak zitten en toe zijn aan verdieping van het vak. Of de huisartsenpraktijk waar ze werken wil de zorg voor ouderen beter georganiseerd hebben. Alle cursisten hebben affiniteit met ouderen. Met elkaar volgen we deze cursus en dat maakt dat het een leuke kruisbestuiving geeft. Soms is de relatie tussen de huisarts en de wijkverpleegkundige goed en soms geeft het uitdagingen. Dat maakt de discussies tijdens de cursus extra leuk.”

 Wat is het belangrijkste aandachtspunt in de cursus?
“Zet de oudere centraal! Vaak wordt er gedacht: ‘Dit is ziekte ‘A’ en dat vergt oplossing ‘B’.’ En als de hulpvrager tien verschillende problemen heeft – wat bij een oudere het geval kan zijn – dan ben je geneigd om het ‘ergste’ probleem aan te pakken. Maar welk probleem vindt de oudere zelf het ergste? In de ouderenzorg moet je creatief zijn en buiten de kaders denken met als maatstaf dat de kwaliteit van leven voorop staat.”

Is de cursus – naast dat het zinvol is – ook leuk om te volgen?
“Alle cursisten voeren de opdrachten uit op hun eigen werkvloer. Ze brengen dus volledig hun eigen werkervaring in en dat zorgt voor interactief onderwijs. Ook nodigen we gastdocenten uit om zo de expert aan het woord te laten. Zo hadden we tijdens de laatste cursus een casemanager mantelzorgondersteuning uitgenodigd. Een relatief nieuwe functie waar onze cursisten mee te maken kunnen krijgen. Al met al is het een vrij compacte cursus die in een hoog tempo wordt gegeven, maar met een maximaal rendement door de persoonlijke sfeer.”

Wat gaan onze ouderen merken aan de cursisten?
“Ik hoop dat ze gaan ervaren dat ze niet altijd met een probleem naar een wijkverpleegkundige of huisarts hoeven, maar dat ze met regelmaat contact hebben met hun hulpverleners en zo proactief benaderd worden. Zo voorkom je in veel gevallen dat het leed al geschied is.”

“Of ik mijn vorige werk weleens mis? Oh ja, zeker. Als ik de verhalen van de studenten hoor, dan kriebelt het nog wel. Het blijft een mooi vak! Nu kan ik mijn enthousiasme overbrengen op anderen. Dat is een mooie uitdaging!”

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de cursus of over het aanmelden of heb je interesse in een cursus op maat? Neem dan contact op met het secretariaat van de training.