Bas Maliepaard en Selma Noort trappen 15 februari blok Taalonderwijs af op Viaa
Bas Maliepaard, bekend van dagblad Trouw en De Grote Vriendelijke Podcast en Selma Noort, kinderboekenschrijfster én beeldend kunstenaar geven op 15 februari het startsein voor het blok Taalonderwijs bij de Pabo van Hogeschool Viaa. Een module waarbij methodisch taalonderwijs gekoppeld wordt aan rijke taal in het jasje van jeugdliteratuur. De Stadkamer en Viaa werken hierin nauw samen om zo een steentje bij te dragen om studenten te blijven enthousiasmeren voor lezen en taal.
Sociale ontwikkeling
Lezen vergroot de woordenschat, heeft een positief effect op de sociale ontwikkeling én het stimuleert de fantasie. Helaas lezen kinderen en jongeren steeds minder vaak en gaat de leesvaardigheid in Nederland achteruit. Hoe kunnen we kinderen en jongeren stimuleren in lezen? Daarover gaat de aftrap van dit blok. Tweedejaars Pabo-studenten worden uitgedaagd om daarover na te denken en in gesprek te gaan. Want hoe lees je zelf een boek? Ben je er enthousiast over? En lees je weleens voor? Hoe reageren jouw kinderen in de klas daarop?
Voorlezen in de agora
Voorlezen in de klas en thuissituatie helpt om kinderen actief mee te krijgen in het verhaal en ze enthousiast te maken voor lezen. O.a. de woordenschat en Begrijpend lezen worden zo gestimuleerd. Maar wat als je zelf nauwelijks nog boeken leest dan alleen maar voor je studie of je hebt voorlezen altijd al spannend gevonden?
Tijdens de komende weken van het blok Taalonderwijs kunnen daarom studenten maar óók medewerkers daarom op dinsdag en donderdag zichzelf uitdagen met voorlezen voor publiek in de pauzes op Hogeschool Viaa. Daarvoor is een aparte ‘leeshoek’ ingericht in de agora.
In de leesmodus komen
Daarnaast is er op 15 februari een apart leeslokaal ingericht waar studenten kunnen ervaren wat sfeer doet met je leesbeleving en het in de ‘leesmodus’ komen. Ook kunnen studenten diverse workshops volgen van o.a. De Stadkamer en van kinderboekenschrijfster Selma Noort.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over deze activiteit? Neem dan contact op met Lumanda Renderink, docent Pabo van de Educatieve Academie via l.renderink@viaa.nl of Cees van Leeuwen, docent Pabo Educatieve Academie via c.vanleeuwen@viaa.nl